banner564

Erdoğan, Çipras ile görüştü

Müzakere sürecinin çökmemesi için Anavatanların da devreye girdiği bildirildi

Erdoğan, Çipras ile görüştü
banner598
 KKTC ve Güney Kıbrıs arasında İsviçre’de gerçekleştirilen Kıbrıs sorununun çözümü müzakerelerine, Türkiye ve Yunanistan’ın da “dahil olduğu” iddia edildi.
   Politis gazetesi: “Oyuna Yunanistan ve Türkiye Girdi... Mont Pelerin’deki Müzakereleri Yoğun Kulis Faaliyetleri Frenledi” başlıkları altında verdiği haberinde, Kıbrıs sorununun çözümünün Mont Pelerin’de gerçekleştirilmesine karşın, başka bir düzeyde de yoğun kulis faaliyetlerinin yapıldığını iddia etti.
   Gazete, Rum lider Anastasiadis’in Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’la telefonda görüştüğünü belirtirken, gündüz de Çipras’ın Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini aktardı.
   Haberde, Türkiye ve Yunanistan arasında, çoklu konferans öncesinde en azından ortak kabul edilebilir bir çerçevede uzlaşıya varmak amacıyla diyalog gerçekleştirilmekte olduğu da iddia edildi.
   Habere göre Türkiye ve Yunanistan arasında, “çözümden sonra bir Türk birliğinin adada kalması, buna katılacak askerlerin sayısı ve adada kalma süresi” gibi konularda fikir ayrılıkları bulunuyor. 
   Türkiye’nin askeri birliğin kalması için 15 yıl, Yunanistan’ın ise 10 yıldan az bir süre öngördüğü ifade edilen haberde, Türkiye’nin Kıbrıs Türk devletçiği için bir tür garantörlüğünün devam edip etmeyeceği konusunda da fikir ayrılığının bulunduğu öne sürüldü.
   Gazete, çoklu konferansın olası tarihlerine ilişkin 16-17 veya 27-28 Aralık tarihlerinin gündemde olduğu iddialarının ortaya atıldığını belirtirken asıl gelişmelerin bugün yaşanması ve BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide’nin bu akşam, sonuç ne olursa olsun, açıklama yapmasının beklendiğini aktardı.

Erdoğan: Ne söyleyeceksek orda söyleriz

   Gazete bir diğer haberinde ise, sürecin son aşaması olarak kabul edilen çoklu konferansın, şu ana kadarki mevcut uzlaşıya göre, Noel yortusu sonrasında, 26-29 Aralık tarihlerinde gerçekleştirileceğini iddia etti.
   Gazete, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in toprak konusunda uzlaşıya varılmasa bile sürecin son aşamasına kadar gitmeye kararlı olduğunu öne sürerek, Anastasiadis’in çoklu konferans öncesi AB Komisyonu’nu bilgilendirmek istemesi sebebiyle çoklu konferansın Noel yortusu sonrasında, 26-29 Aralık tarihlerinde yapılacağını savundu.Habere göre Anastasiadis, 15-16 Aralık tarihlerinde AB Komisyonunu bilgilendirecek.
   Gazete ayrıca, Yunanistan Başbakanı Çipras ile Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önceki gün gerçekleştirdikleri telefon görüşmesine de değinerek Erdoğan’ın görüşmede “ne söyleyeceksek orada söyleyeceğiz” diyerek, çoklu konferans öncesinde görüşme yapmak istemediğini iddia etti.

Güncelleme Tarihi: 22 Kasım 2016, 08:35
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474