banner564

Esnaf ağlıyor

Güzelyurt’u vermedik ama ilgisizlik, tedbirsizlik ve plansızlık yüzünden halkı bitirdik

Esnaf ağlıyor
banner598

  Ömer KADİROĞLU – Seda TUNALI

   Kıbrıs sorununun çözümünü amaçlayan tüm müzakere süreçlerinde taviz konusu olan Güzelyurt’u Rumlara vermeyeceğimizi açıkladık. Ancak; bölgeye gerekli ilginin gösterilmemesi, ekonomik açıdan plan ve programların yapılmaması nedeniyle burada yaşayan insanları da mutlu edemedik.
   Diyalog’a konuşan ve özellikle son aylarda satışların dibe vurduğunu belirten bölge esnafı, eve yiyecek götüremeyecek duruma geldiklerini söylüyor. Çarşının canlanması için çalışma yapılmasını isteyen esnaf, “İlgisizlik bu şekilde devam ederse, Güzelyurt’tan göç daha da artacak” diyor. 

Esnaf ne dedi…? Esnaf ne dedi…?

Mustafa Dağlı:
Güzelyurt Çarşısı’nda esnafım. İşlerimiz bu ara çok kötü. Yapılan zamlar sonrasında tüm piyasada büyük bir durgunluk söz konusu. Ekonomik kriz nedeni ile insanlar çarşıya uğramıyor. Yarıyıl tatili nedeniyle öğrencilerin de memleketlerine dönmesi işlerimizi tamamen bitme noktasına getirdi. Öğrenci ve asker olmasa çarşı esnafı hiç iş yapamaz duruma gelir. Çarşı sokakları bomboş ve bununla ilgili hiçbir çalışma yapılmıyor. Çarşıda düzenlemeler yapılması gerekiyor. 15 yıldır buradayım ve ilk geldiğim Güzelyurt ile şimdiki arasında hiçbir değişiklik yok. Belediyenin esnaf ile iş birliği yaparak çarşının canlandırılmasına yönelik çalışmalar yapması gerekiyor. Böyle giderse kendi yağıyla kendi ciğerini kavuran biz esnaflar dükkânlarımızı kapatmak zorunda kalacağız.

Coşkun Karaosman:
Çarşıda hayat tamamen durmuş durumda. Dövizdeki artış ve hayat pahalılığı nedeniyle vatandaşlar artık çarşıya uğramıyor. Alım gücü düşen vatandaşların çarşıya gelmemesine bir de öğrencilerin tatil için gitmesi eklenince hiç iş yapamaz duruma geldik. Çarşının canlandırılması adına ilgili kişilerin çalışmalar yapması gerekiyor. Gençler sürekli göç ediyor. Böyle giderse daha da artacak.

Mustafa Altınışık:
Yaşanan ekonomik kriz nedeniyle işlerimiz bitmiş durumda. Çarşıya kimse uğramıyor ve bu bizim işlerimize yansıyor. Öğrenciler temel ihtiyaçlar için çarşıya uğruyordu ancak onlar da yarıyıl tatili için memleketlerine dönünce işlerimiz tamamen bitti. Çarşının canlandırılması insanların yeniden buralara gelebilmesi adına çalışmalar yapılmasını istiyoruz.

Leman Beykan:
Ekonomik kriz nedeniyle esnaf kan ağlıyor diyebiliriz. Alım gücü düşen vatandaşların çarşıya uğramamasına bir de öğrencilerin yarıyıl tatili eklenince esnafın iş durumu tamamen bitti. Öğrencilerin gelmesi ile biraz canlılık yaşamıştık ancak onların gitmesi bölgedeki canlılığı bitirdi. Çarşının canlandırılması adına çalışmalar ve etkinlikler yapılması gerekiyor.

Çiler Zaim Özdek:
İşler çok kötü gidiyor. Birbirimizi desteklemiyoruz Güzelyurt sakinleri hep alışveriş için Lefkoşa ve Girne’yi tercih ediyor. Bölge sakinleri olarak birbirimizi desteklememiz gerekiyor. Öğrencilerinde gitmesiyle birlikte işler iyice azaldı. Esnaf olarak bu ay bir toplantı düzenleyeceğiz. Hep birlikte bir çarşımızı hareketlendirmek için bir çözüm yolu bulacağımıza inanıyorum.

Günay Seheroğlu: 
Çarşının durumu genel olarak kötü. Çarşıya insan gelmiyor. İnsanlarının gelmemesinin birçok nedeni var. Çarşıda herhangi bir sosyal etkinlik yok. Ulaşım çok zor ve ışıklandırma bulunmuyor. Ekonomik kriz nedeniyle esnaf olarak zor durumdayız. Vatandaş da bu durumdan etkilendiği için çarşı bomboş durumda. Yetkililerin çarşıya aydınlatma ve ulaşım imkânları sağlaması ve esnaf ile işbirliği yaparak çarşının canlandırılmasına yönelik çalışmalar yapması gerekiyor. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474