banner564

Et kesimleri  Allah’a  emanet

AB’nin 3 milyon dolarlık hibesiyle yapılan mezbaha 10 yıldan beri işletmeye açılamadı

Et kesimleri  Allah’a  emanet
banner598

Çiğdem AYDIN  
Güney Kıbrıs, AB üyeliği öncesinde 180 adet mezbahayı kapatmak zorunda kaldı ve 2 tane tam teşekküllü merkez inşa etti. AB’nin mali katkılarıyla inşa edilen 2 mezbaha, veteriner kontrolünde ve denetim altında çalıştırılıyor; hayvanlar mühürlenmeden satışa çıkarılamıyor. Kuzey Kıbrıs’ta ise halen 60 kadar mezbahada denetimsiz bir şekilde hayvan kesimi yapılıyor. 
AB’nin, güneydekilerle uyum sağlanabilmesi için 3 milyon dolarlık bir yardım yapması sonucunda Lefkoşa’da inşa edilen mezbaha bir türlü çalıştırılamadı. Uzun yıllar atıl kalan mezbahada LTB tarafından ‘deneme kesimleri’ yapılmakla birlikte bu uygulama kısa sürede son buldu. LTB Başkanı Harmancı “Bir ay içinde ihaleye çıkacağız” derken, Hayvancılar Birliği Başkanı Mustafa Naimoğluları “Şartname uygun olursa biz işletmeye talibiz” dedi.

Her şey hazır, sırada ihale var
Lefkoşa Türk Belediyesi tarafından yaptırılan ve yıllardır hukuki sıkıntıları nedeniyle açılamayan Veteriner Doktor Ali Güçlü Mezbahası için kollar sıvandı.
7 yıllık zorlu bir sürecin sonunda açılması beklenen ve 15 milyon 223 bin 177 TL bir maliyete mal olan mezbahanın hizmet verebilmesi için her şey hazır. 
Hijyenik ve güvenli et sunulması amacıyla tasarlanan ve 600 küçükbaş 80 de büyükbaş hayvanı buzluklarda bekletme kapasitesi bulunan mezbaha için ihaleye çıkılacak. 
Diyalog’a konuşan Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) Başkanı Mehmet Harmancı, “Biz deneme kesimlerimizi yaptık. Herhangi bir sıkıntı yok, bir ay içerisinde de ihaleye çıkacağız. Şartname hazırlanacak ve ihaleye çıkılacak” dedi. 

Naimoğlulları: Biz talibiz
Hayvancılar Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları da çıkılacak bir ihale varsa ve şartlar uygunsa “Biz talibiz” dedi. 
LTB Başkanı Mehmet Harmancı ile defalarca görüştüklerini ifade eden Mustafa Naimoğluları, şunları söyledi:
“Biz Hayvancılar Birliği ve Kooperatif Merkez Bankası yönetim kurulu olarak, mezbaha ile Harmancı ile defalarca görüştük.
Tabi ki oraya talibiz ama ihalenin şartnamesini görmemiz, okumamız lazım. Belediye 15 gün açtı orayı ve kesimleri yaptı.
Fakat çok rağbet görmedi, çünkü ulaşım sorunu vardır. 
Şehrin içerisinden geçip oraya hayvanları götürmek gerekiyor oysa Hamitköy çevre yolu bitirilseydi o kadar büyük bir sorun olmazdı. 
Oranın işletmesini eğer bir tüccar alırsa bilmelidir ki hayvancının içinde olmadığı bir oluşumda işleri yürütemez. 
Günde orada yaklaşık 40-50 tane büyükbaş hayvan 200- 250 tane de küçükbaş hayvan kesilebilir.
Bu da Avrupa Birliği standartlarında orta ölçekte bir mezbaha olduğunu gösterir. Biz alırsak etleri sınıflandıracağız; kimse danayı kuzu, kuzuyu keçi olarak satamayacak. Üreticilerle birlikte çalıştırarak etlerin daha da ucuzlamasını sağlayabiliriz.”  


 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473