banner564

Ezici çoğunluk malını istiyor

Çözüm olması halinde Kıbrıs Türk idaresi altındaki bölgelerde mülkü bulunanların sadece yüzde 18’i ‘tazminatı’, yüzde 12’si de ‘takası’ kabul ediyor

Ezici çoğunluk malını istiyor
banner598
   Güney Kıbrıs’ta gerçekleştirilen kamuoyu araştırmasının sonuçları, olası bir çözüm durumunda Kıbrıs Türk idaresi altındaki bölgelerde mülkü bulunan Rumların niyetlerini ortaya çıkarmış oldu.
   Buna göre, taşınmaz malı Kıbrıs Türk idaresi altındaki bölgede kalacağını düşünen Rumların sadece yüzde 18’i ‘nakit tazminat kabul edeceğini’ yüzde 12’si de ‘başka bir yerde eşit değerde başka bir taşınmazla takas edebileceğini’ söyledi.
   Geriye kalanların yüzde 25’i  mülkünü yazlık olarak ellerinde tutacağını, yüzde 18’i kiralayacağını, yüzde 10’u ise işletme kuracağını belirtti. 
   Katılımcılardan yalnızca dörtte birinin, Kıbrıs Rum yönetimi idaresi altındaki taşınmazlarına kalıcı olarak döneceklerini, bu rakamın Kıbrıs Türk yönetimi idaresi altındaki taşınmazlar söz konusu olduğunda ise yüzde 13’e düştüğü iddia edildi.
   Politis gazetesi, “Noverna” şirketi tarafından “Kıbrıs Grubu” adına, 29 Temmuz – 12 Ağustos tarihleri arasında ve bin 12 kişiyle yüz yüze gerçekleştirilen anketin sonuçlarına geniş yer verdi.
Gazete, “Çözüme Evet” başlığı altında manşet ve iç sayfalarından geniş yer verdiği haberinde, “Noverna” isimli şirket tarafından gerçekleştirilen anketin, Kıbrıs Rum toplumunun çözüme yönelik olumlu düşüncelerinin yanı sıra, endişelerini de ortaya koyduğunu yazdı.
   Ankete katılanların yüzde 74’ü “bugünkü müzakereler anlaşma ve referandumla sona ulaşabilecek mi?” sorusuna olumlu yanıt verdi.
   Katılımcıların yüzde 24’ü bu soruya “kesinlikle evet” yanıtını verirken yüzde 50’si “muhtemelen evet”, yüzde 19’u “muhtemelen hayır” ve yüzde 5’i “kesinlikle hayır” dedi.
   Müzakerelerin başarılı olmasını isteyip istemedikleri şeklindeki soruya ise katılımcıların yüzde 68’i “evet” ve yüzde 9’u “hayır” derken, yüzde 21’lik bir kesim ise “konunun kendisini etkilemediği” yanıtını verdi.

Referandumda ne olacak?

   Müzakerelerin bir planla sonuçlanması ve referanduma gidilmesi durumunda ne oy vereceklerinin sorulması üzerine ise katılımcıların yüzde 16’sı “kesinlikle hayır”, yüzde 10’u “muhtemelen hayır”, yüzde 40’ı “evet ya da hayır’a eşit mesafede bulunduğu”, yüzde 14’ü “muhtemelen evet” ve yüzde 16’sı “kesinlikle evet” yanıtını verdi.
   Garantilerin kaldırılması veya devamı konusundaki soruya ise katılımcıların yüzde 30’u “tamamen kaldırılması” ve yüzde 44’ü “AB’nin garantörlüğünü kabul ettiği” şeklinde yanıt verirken, diğer seçeneklerin oranları sıfıra yakın oldu.
   Türkiye kökenlilerin tamamının çözümden sonra gitmesini isteyenlerin oranının yüzde 27 olduğu, yüzde 29’luk bir kesimin “Kıbrıslı Türklerle evli olanlar veya aileleri olanların”, yüzde 31’lik bir kesimin ise “sadece Kıbrıs’ta doğanların kalmasını istediği belirtilirken,.
Yüzde 9’luk bir kesim ise “hepsi kalsın” yanıtını verdi.

Dönüşümlü Başkanlık

   Gazete, anketin bir diğer ilginç sonucunun ise, beklenenin aksine Kıbrıslı Rumların dönüşümlü başkanlık ve çapraz oylamaya karşı olmadıklarının ortaya çıkması olduğunu yazdı.
Ankete göre katılımcıların yüzde 33’ü “Kıbrıs Rum başkanın daha uzun görev süresi olması kaydıyla dönüşümlü başkanlığı desteklediğini” belirtirken yüzde 20’lik bir kesim ise “karşılığı alınması durumunda kabul edilebilir” yanıtını verdi.
   Yüzde 13’lük bir kesim ise dönüşümlü başkanlığı “kabul edilemez” bulduğunu dile getirdi.
Başkanın çapraz oyla seçilmesi konusunda ise yüzde 32’lik kesim “evet”, yüzde 27’lik kesim “karşılığı alınması şartıyla evet” ve yüzde 14’lük kesim  “şiddetle karşı” ve yüzde 9’luk kesim ise “karşı” olduklarını vurguladı.

Güncelleme Tarihi: 14 Eylül 2015, 09:26
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474