banner564

Fethin 444. yıldönümü

Kıbrıs Vakıflar İdaresi 1570 şehitlerinin türbelerini restore ediyor

Fethin  444. yıldönümü
banner598
Kıbrıs Vakıflar İdaresi, 1571-1878 yılları arasındaki Osmanlı Döneminde 1570 şehitlerinin mezarları ve türbelerinin temizlik, bakım ve onarımını yaptırıyor, ziyarete açık tutulmalarını sağlıyor.  Kıbrıs Vakıflar İdaresi’nden verilen bilgiye göre, restorasyonu tamamlanan bazı türbelerle, bakım ve onarımı planlanan bazı ziyaret yerlerine, orada yatan kişilerin kimliklerini belirten tabelalar asıldı. 
İlk etapta Kurt Baba, Kara Baba, Yediler (Yedi Er), Mahmut Paşa Abdi Çavuş ve İttik (Yitik Dede) türbelerine bilgi verici tabelalar asıldı. 
Kıbrıslı Türkler arasında “şehida” ve “yatır” olarak adlandırılan ziyaret yerlerine adak adamak, ziyaret sırasında bez bağlamak ve mum yada kandil benzeri şeyler yakmak gibi folklorik gelenekler bulunduğu belirtilen açıklamada, tanıtıcı tabelalara ek olarak “İslam inanışında türbe ve mezar ziyaretlerinde bu tür adetlerin bulunmadığını, bu ziyaret yerlerinin kirletilmemesi gerektiğini belirten panoların da yerleştirildiği” kaydedildi. Kıbrıs Vakıflar İdaresi, vakıf olmanın genel işlevleri arasında bulunan görevi gereği daha önce yaptığı diğer mezar ve türbelerin restorasyon çalışmaları hakkında da bilgiler vererek, diğer şehit mezarları ile ziyaret yerlerinin bakım ve onarımlarını gerçekleştirilerek, buralara da tanıtıcı levhaların yerleştirileceğini bildirdi. 

Güncelleme Tarihi: 09 Eylül 2014, 09:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473