banner564

Finansman AB’den

Güney Kıbrıs-Yunanistan ve İsrail, ‘Doğu Akdeniz Boru Hattı’ projesini ileri götürmeyi hedefliyor

Finansman AB’den
banner598
   Rum, İsrail ve Yunan Enerji bakanları, “East Med Pipeline” (Doğu Akdeniz Boru Hattı) projelerinin fizibilitesinin AB tarafından finanse edilmesi için girişimler başlatıldı.
   Politis gazetesi bu konudaki gelişmeleri “Sevkovic ile Randevu... Kıbrıs-Yunanistan-İsrail East Med Pipeline İçin İnceleme İleri Götürüyor” başlığıyla aktardı ve konuyla ilgili bir de harita yayınladı..
   Gazete adı geçen üç ülkenin enerji bakanları; Yorgos Lakkotripis, Yannis Maniatis ve Silvan Şalom’un görüşmek için Sevkovic’e ortak talep mektubu gönderdiklerini, 8 Aralık’ta gerçekleşecek görüşmenin 9 Aralık’ta gerçekleştirilecek AB Enerji Bakanları Konseyi toplantısı çerçevesinde olacağını yazdı. 
   Gazeteye göre Lakkotripis, Maniatis ve Şalom Sevkovic’ten Doğu Akdeniz’deki hidrokarbon yataklarının Yunanistan ve İtalya’ya bağlanmasını öngören “East Med Pipeline” planlarının sürdürülebilirlik ve teknik uygunluk araştırmasının AB tarafından finanse edilmesini isteyecek. Bu aşama tamamlandığında uygun görülmesi halinde adı geçen ülkelerle AB fonlarından ortaklaşa finanse edilmesi için projenin ortak çıkar projesi (PCI) kapsamına alınmasını isteyecekler.

Randevu aldılar
    Gazete projenin Avrupa Komitesi tarafından finanse edilmesi fikrini, İsrail Enerji Bakanı’nın  Roma’da, ülkesinin, “Rum” ve İsrail “Münhasır Ekonomik Bölgelerinden” ve diğer komşu ülkelerden doğal gazı Yunanistan’a ve İtalya’ya veya diğer Avrupa ülkelerine taşıyacak bir boru hattına katılmak isteğini dile getirirken ortaya attığını yazdı. 
    Gazeteye göre Lakkotripis ve Maniatis geçen hafta Lefkoşa’nın Rum kesiminde Mısır Petrol Bakanı ile görüşmeleri çerçevesinde, projenin gelecekteki ortak çıkar projeleri kapsamına alınması için Komisyon’a başvurulması kararı alındı. Ardından Şalom’la irtibata geçildi ve üçlü; Sevkovic’ten randevu aldı.
    Gazete,  “East Med Pipeline” projesine yer veren İngiliz “The Guardian” gazetesinin, projenin Avrupa’ya yılda 10 milyon metreküp doğal gaz sağlayabileceğini, boru hattının yaklaşık bin 500 kilometre uzunlukta olacağını, bazı noktalarda deniz yüzeyinin 3 bin metre altına döşenmesi gerekeceğini yazdığını aktardı. Habere göre “The Guardian” projeyle ilgili ekonomik ve teknik meseleler dışında, boru hattının Kıbrıs Adası’nın güneybatısından geçmesi öngörüldüğünden siyasi meseleler de ortaya çıkabileceğine dikkat çekti.
   Gazete East Med Pipeline boru hattı düşüncesinin Güney Kıbrıs’ın Mısır’a doğal gaz satma projesini ortadan kaldırmadığını, Mısır hükümetiyle şu anda Afrodit yatağıyla ilgili müzakerelerin devam ettiğini belirtti. East Med Pipeline projesinin, İsrail MEB’indeki büyük yataklardan ve sözde “Rum” MEB’inde ENI-KoGas ve Total’in sürdürdüğü sondajlarda keşfedilecek yataklardan çıkarılacak doğal gazın ihracı için kullanılacağını haberine ekledi.

Güncelleme Tarihi: 04 Aralık 2014, 10:20
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473