banner564

Bakan Bozkır Büyükhan'da

KKTC yetkilileriyle Kıbrıs sorunu hakkında yoğun istişarelerin ardından Volkan Bozkır, Lefkoşa’da çarşıyı gezdi, başkenti ortadan bölen duvarın artık kalkması gerektiğini söyledi:

Bakan Bozkır Büyükhan'da
banner598
Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, temaslarda bulunmak amacıyla geldiği KKTC’de yoğun temaslarda bulundu. 
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Meclis Başkanı Sibel Siber, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, 
Dışişleri Bakanı Özdil Nami, Kıbrıs Türk Ticaret Odası ve Kıbrıs Türk Sanayi Odası başkanlarıyla biraraya geldi. 
Temasları esnasında Başkent Lefkoşa’yı da gezen Volkan Bozkır ziyaretine, Selimiye Camii’nden başladı, ardından Bedesten’deki Avrupa Birliği “Küçük Ütopyalar” sergisini gezdi. Çarşıda vatandaşlar ve esnafla sohbet eden Bozkır, Büyük Han’da bir süre dinlendi ve sulu muhallebi yedi. 
Daha sonra Lokmacı Sınır Kapısı’na giden Bozkır, buradaki personelle konuştu ve bilgi aldı. Bozkır, Berlin Duvarı’nın yıkılışının 25. yılı yaşanırken Kıbrıs’ta duvarların bulunmasını bölge, ülke ve insanlık adına utanç verici olarak niteledi.
Kıbrıs’ın tekrardan birleşip insanların yeniden bir araya gelmesi gerektiğini söyleyen Bozkır, Rum tarafının bir an önce masaya dönüp görüşmelere devam etmesini diledi. Bozkır bir soruya karşılık, KKTC’deki tüm yöneticilerin kararlı ve ne yaptığını bilen kişiler olduğunu, Kıbrıs Türklerinin mücadelesini devam ettirip daha iyi noktalara taşıyacağına inandığını, aradaki duvarları yıkmanın da yine yetkililerin elinde olduğunu söyledi.

İlk durak Saray
Temasları çerçevesinde Volkan Bozkır dün sabah Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile görüştü.
Cumhurbaşkanlığı’ndaki görüşmede TC Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, Dışişleri Bakanı Özdil Nami, Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Hasan Güngör, Sözcü Osman Ertuğ, Müzakereci Ergün Olgun ve müzakere heyeti hazır bulundu.
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, görevine atandıktan sonra ilk defa KKTC’ye gelen Bozkır’ı görmekten memnuniyet duyduğunu söyledi.
Eroğlu, Türkiye’nin bugünlerde oldukça hareketli olacağına işaret ederek, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın ziyareti sonrasında yapılacak ziyaretlerden biri olan Türkiye Başbakanı’nın Atina’ya gerçekleştireceği temasların kendilerini oldukça yakından ilgilendirdiğini belirtti.
AB’de takıldıkları birçok sorun bulunduğunu kaydeden Eroğlu, Bozkır ile bu sorunları istişare etme fırsatı bulacak olmalarından dolayı bu ziyaretin çok yararlı olacağına inanç belirtti. Eroğlu, “Bizi onurlandırdınız. Çok teşekkür ederiz” dedi.

Bozkır: Amaç ilişkileri canlandırmak
Türkiye’nin Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır da, Kuzey Kıbrıs’ın taşıdığı öneme vurgu yaparak başladığı konuşmasında, Kıbrıs Türk halkının aldığı nefesi Türkiye’den duyduklarına işaret ederek, iki ülke arasındaki ilişkileri birlikte tekrar canlandırmak ve ivme kazandırmak için Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nu ziyaret ettiğini söyledi. Bozkır, Türkiye’de önemli bir takvim bulunduğunu, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun hafta sonu Yunanistan’a gideceğini, AB’dan 3 komiserin yanı sıra İtalya ile İngiltere’nin başbakanları ve Litvanya’nın cumhurbaşkanının da Türkiye’ye geleceğini belirtti.

“Sismik araştımalar devam edecek”
Volkan Bozkır, Rumların, başlıkların açılmaması için çalışma yapacakları yönündeki açıklamasına ilişkin bir soruyu yanıtında, Türkiye olarak Kıbrıs’ın doğal kaynaklarının tüm adaya ait olması konusunda kesin kararlı bir tutum içinde olduklarını söyledi. Bozkır, “Kıbrıs Rum Yönetimi’nin Kuzey Kıbrıs’ın haklarını dikkate almayarak bu çalışmaları sürdürmesi, hem haklılık ilkesine, hem de uluslararası hukuka aykırıdır. Türkiye bu konudaki tutumunu, bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da sürdürecek” dedi.
Barbaros Hayrettin Paşa sismik araştırma gemisinin de KKTC’nin talebi üzerine geldiğine işaret eden Bozkır, “Onun talebi devam ettiği ve Güney Kıbrıs arama çalışmalarını sürdürdüğü sürece, bu sismik araştırmalar devam edecek” ifadesini kullandı.


Doğal gazda Türkiye-Yunanistan-İsrail işbirliği
Türkiye’nin Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Güney Kıbrıs’ın Yunanistan ve İsrail ile birlikte boru hattı döşeme girişimlerine ilişkin soruya “Bulunduğu iddia edilen doğal gazın bu boruyu besleyecek miktarda olup olmadığı anlamamız lazım. Türkiye, 40 mil uzaklıkta bir ana kara parçası. İşin kolayı, Türkiye üzerinden sevk edilmesidir. O kadar uzaklara boru döşemenin fizible olup olmadığı petrol şirketlerinin bileceği bir iştir” yanıtını verdi.


Bozkır, Siber görüşmesinde gündem hellimdi
Volkan Bozkır, ziyaretleri çerçevesinde  Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber tarafından kabul edildi. 
Meclis Şeref Salonunda  gerçekleşen görüşmenin odağında “hellimin tescili” konusu vardı. 
Bozkır, önümüzdeki Pazartesi günü AB yetkilileri ile görüşmeler gerçekleştirileceğine işaret ederek, hellimin tescili konusuyla ilgili olarak “sizin haklarınızı orada, sizmişçesine savunacağız” dedi.

Siber: Türkiye’nin tecrübelerinden yararlanıyoruz
Meclis Başkanı Sibel Siber de, “Tanınmamış bir ülke olmamız, bizim demokratik kurumlarla var olmadığımız anlamı taşımaz” ifadelerini kullanarak, Meclisin halkın iradesi, toplumun sesi olduğunu vurguladı. 
Mecliste AB uyum yasalarını geçirmeye çalıştıklarına da işaret eden Siber, uyum yasalarında, kamu reformunun en önemli öncelikleri olduğunu kaydetti ve AB uyum yasası konusunda, Türkiye’nin tecrübelerinden yararlandıklarını vurguladı.

Bozkır Başbakanlıkta
Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, KKTC’de temaslar yapan Türkiye’nin Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır’ı kabul etti.
Kabul sırasında Dışişleri Bakanı Özdil Nami ve bakanlık yetkilileri de hazır bulundu.
Bozkır, AB Bakanı olarak KKTC’ye ilk ziyaretini Dışişleri Bakanı Nami’nin davetiyle yaptığını söyledi.  Çok önemli bir dönemden geçildiğini ifade eden Bozkır, TC Başbakanı Davutoğlu’nun Yunanistan’a, AB’den 3 komiserin de TC’ye gideceğini belirterek, ziyareti sırasında müzakere ve AB süreci hakkında görüşmeler yapacağını kaydetti. Bozkır, doğal gaz konusunda da değerlendirmelerde bulunacaklarını ifade etti.

Yorgancıoğlu: Geleceğe hazırlanmak gerek
Başbakan Yorgancıoğlu ise, ülkede bir taraftan ekonomik gelişme sağlamak hem de yasaları AB’ye uyumlaştırma konularında çalışmalar yaptıklarını belirterek, bu amaçla birçok yasa tasarısı hazırlandığını ve kurulan komitenin bu tasarılarla ilgili çalıştığını söyledi.
“Geleceğe hazırlanmak gerekir, bu çalışmaları yaparken de TC’nin tecrübe ve deneyimlerinden yararlanmak lazım” diyen Yorgancıoğlu, TC yetkililerini KKTC’de görmekten her zaman mutluluk duyduklarını belirtti.


Nami: Rumlar, AB üyeliğini bir koz olarak kullanıyor
Türkiye’nin Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, 
KKTC temasları çerçevesinde , Dışişleri Bakanı Özdil Nami ile de görüştü. Dışişleri Bakanlığı’nda yer alan görüşmede heyetler arası bir toplantı da yapıldı. 
Dışişleri Bakanı Özdil Nami’nin daveti üzerine KKTC’ye gelen Volkan Bozkır, görüşme başında yaptığı konuşmada, istikbali olan siyasetçi olarak tanımladığı Özdil Nami ile uzun yıllar Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Konseyi’nde Kıbrıs Türkleri’nin hakları için birlikte mücadele verdiklerini anlattı.

Bozkır, heyetler arası toplantıda AB Konseyi, Avrupa Parlamentosu veya Avrupa Konseyi'nde Türkiye’nin KKTC için kullanabileceği imkanların da ele alınacağını ifade etti.



Doğrudan Ticaret Tüzüğü
Bozkır, 2010’de Avrupa Parlamentosu Hukuki İlişkiler Komitesi’nde yasal mevzuat gerekçe gösterilerek reddedilen Doğrudan Ticaret Tüzüğü’nin yeniden gündeme gelme olasılığına ilişkin soruyu yanıtında, Kıbrıslı Türklere uygulanan ticari engellerin kaldırılması için düşünülen Doğrudan Ticaret Tüzüğü hakkında Avrupa Birliği Konseyi kararı bulunduğunu vurguladı.
Volkan Bozkır, Doğrudan Ticaret Tüzüğü’nün, Avrupa Parlamentosu’nun hukuki birimi tarafından, tüzüğün hayata geçmesi için nitelikli çoğunluk yerine oy birliği gerektiren bir mevzu olduğuna karar vermesi sonucu, hayata geçirilemediğini hatırlattı. 

"BM açısından kredibilite meselesi" 
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin, önce müzakerelerden kaçan tarafın Kıbrıs Rum Yönetimi olduğu yönünde açıklama yapmasının ardından farklı yorum yapmasını da değerlendiren Bozkır, Kıbrıs sorununun Birleşmiş Milletler açısından bir kredibilite meselesi olduğunu vurguladı.

Din adamı siyasete karışmamalı
Bozkır, Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu’nun müzakerelerin yeniden başlamasının Türkiye’nin Kıbrıs Cumhuriyetini tanımasının ardından başlaması yöndeki açıklamasıyla ilgili olarak, dinlerin insanları barışa, huzura teşvik için kullanılması gerektiğini; din adamlarının din ile ilgili konularla ilgilenmesi ve siyasete karışmaması gerektiğini ifade etti. 

Nami: AB bir barış projesi
Dışişleri Bakanı Özdil Nami ise Bozkır’ın, Kıbrıslı Türklerin haklı davasına her tür desteği veren, her tür çalışmada Kıbrıslı Türklerin yanında gördüğü değerli bir siyasetçi olduğuna işaret ederek, ziyaretin, bu desteği gösterme açısından da önemli olduğunu söyledi. Avrupa Birliği’nin küresel bir barış projesi olduğunu, Türkiye’nin AB üyeliğinin bu projeye katkı koyacak önemli bir unusr olduğunu, dolayısıyla silah olarak kullanılmasına izin verilmemesi gerektiğini söyleyen Nami, “Maalesef Rum muhataplarımız, Avrupa Birliği üyeliğini Kıbrıs’ta kalıcı bir çözüme hizmet edecek şekilde değil de bir koz olarak, aleyhimizde kullanmaya çalışmaya devam etmekte” dedi.
AB’nin barışçıl bir proje olduğunu Kıbrıslı Rumlara hatırlatmalarının görevleri olduğunu, AB’nin de bu yönde çalışmalar yapması gerektiğini belirten Nami, bu yöndeki çalışmalarında, her zaman olduğu gibi en büyük destekçilerinin Türkiye olduğunu söyledi. Ziyaret için Bozkır’a teşekkür eden Nami, toplantıda işbirliğinin geliştirilmesi, AB ile ilişkiler ve doğal gaz konusunun yanısıra müzakerelerin ele alınacağını belirtti. Görüşmede taraflar ziyaretin anısında karşılıklı hediye sunumu da yapıldı. Nami ile Bozkır öğle yemeğini Lefkoşa Merit Otel’de birlikte yedi.

 Ticaret ve Sanayi odaları ile görüşme
Volkan Bozkır, Kıbrıs Türk Ticaret Odası ve Kıbrıs Türk Sanayi Odası başkanlarıyla biraraya geldi. 
Lefkoşa Merit Otel’de yer alan toplantıda Bozkır, Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Fikri Toros ve Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı ile görüştü. Görüşmeye Dışişleri Bakanı Özdil Nami ve Türkiye Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça da katıldı. 

Güncelleme Tarihi: 04 Aralık 2014, 10:33
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474