banner564

‘Garanti istemeyiz’

Rum Savunma Bakanı, çözüm olması halinde karma ordunun kurulacağını açıkladı

 ‘Garanti istemeyiz’
banner598
 Rum Savunma Bakanı Hristoforos Fokaidis “Kıbrıs sorununun çözülmesi halinde profesyonel karma ordu kurulacak” dedi.
   Fokaidis Fileleftheros’a verdiği özel mülakatta “ülkenin savunma ve güvenliğinden sorumlu bakanlık olarak görevlerinin, Kıbrıs sorunuyla ilgili iyimserlik veya kötümserlik ortamlarından etkilenmediğini, savunma kabiliyetini artırma projelerine devam ettiklerini” söyleyen Fokaidis, 2016 içerisinde kabul edilebilir bir çözümü gündeme getirecek gelişmeler olmasını diledi, özetle şunları ekledi:
    “Keşke Kıbrıs Helenizm’ine güvenlik garantisi sağlayacak bir çözüm bulunsa.  Böyle bir gelişme olursa,  elbette uyum sağlamaya hazır olacak ve profesyonel karma ordu kurma yoluna gideceğiz.  Bu orduda askerlik süresi ve mükellef asker olmayacak, sadece profesyonel askerlerden oluşacak.
Olgular, geçmişe nazaran değişti. Bugün tehdit sadece konvansiyonel değildir ve devletten gelmiyor. Bugün devlet dışı hareket eden, asimetrik tehdit ve terör var. Çözümden sonra garanti istemediğimiz kesindir, en azından kendi kendimizi koruyabilecek durumda olmalıyız.
     Çözüm olsun veya olmasın Kıbrıs’ın coğrafyası değişmeyecek. Bu hassas ve karışık bölgede olmaya devam edecek.  Kıbrıs’ın önemli ölçüde artan jeopolitik rolü çözümle birlikte daha da artacak.  Bunları söylerken,  muvazzaf personelimizin endişe etmesi için hiçbir neden olmadığını yinelemek isterim. Çözüm olması halinde hiç kimse işini kaybetmeyecek, dolayısıyla gerçekle alakası olmayan söylentilere kulak asılmamalı.”
    Fokaidis RMMO ve Savunma Bakanlığı’nda devam etmekte olan birçok değişiklik bulunduğunu, bunlardan birkaçının; savunma diplomasisinin geliştirilmesi hedefiyle yeni askeri-diplomatik büro kurulması, Savunma, Güvenlik ve Kriz Yönetimi Akademisi olduğunu söyledi.
Hristoforos Fokaidis “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kuruluşundan beri ilk kez geçen yıl komşu ülkeler ve Avrupa ülkeleriyle savunma anlaşmaları imzaladık” dedi.

Kıbrıs ordusu gündemde

   Haftalık Kathimerini ise “Kıbrıs Ordusu Kurulması Yine Perde Önünde” başlığıyla aktardığı New York çıkışlı haberinde meselenin, Güney Kıbrıs’ın NATO’ya katılımıyla ilgili komplo teorileri ve Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in konuyla ilgili tezleri ile yeniden gündeme geldiğini yazdı.
    Gazete “Voltaire Network” isimli Rus gazetesinin ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Avrupa ve Avrupa-Asya konuları sorumlusu Victoria Nuland’ın son ziyareti sırasında Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le NATO konuları ile Güney Kıbrıs-Rusya ilişkilerini konuştuğu yönündeki haberinin, Rum Sözcü Nikos Hristodulidis tarafından 5 Mayıs’ta sözlü açıklamayla yalanlandığını hatırlattı.
Gazete Voltaire Network’un haberinin, on yıllardır Moskova’da görev yapan ve Carter hükümetinin dış politika danışmanı olarak çalışan ve Andreas Papandreu’nun danışmanlığını yapan John Helmer’in 26 Nisan’da kendi web sayfasında yayımladığı bilgilere dayandığını belirtti.

Güncelleme Tarihi: 09 Mayıs 2016, 09:38
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474