banner564

Gençlerin önceliği devlet kapısı

Ülkede ‘işsizlik olduğu’ iddia edilirken, mobilya sektöründe çalışacak kalifiye eleman bulunamıyor

Gençlerin önceliği devlet kapısı
banner598

 Ömer KADİROĞLU

Kuzey Kıbrıs’ta işsizlik olduğu yönündeki iddialara karşın birçok sektörde eleman sıkıntısı yaşanıyor. Bunlardan birisi de mobilya sektörü… Lefkoşa’nın Organize Sanayi bölgesinde faaliyet gösteren mobilyacılar; özellikle kalifiye eleman sıkıntısı yaşadıklarını söylüyor ve devlet yetkililerini bu konuda önlem almaya çağırıyor.
   Gençlerin meslek öğrenmek yerine üniversitenin herhangi bir bölümünden mezun olup, devlette çalışmak istediğini belirten işletmeciler “Ülkenin en önemli sıkıntılarından biri gençlerin meslek edinmekten kaçınması ve özel yerine devlette çalışmak istemesidir” diyor. 

Ne dediler…?

Ufuk Demirbağ (Demirbağ Mobilya Satış Müdürü)
“Geçmiş yıllara oranla üretilen yerli ürünlere piyasadaki döviz çalkantısı nedeniyle rağbet var. Özellikle bu yıl yerli ürünler ithal ürünlerden daha ucuz olduğu için tercih ediliyor.
Üretim kısmında yaşanan en büyük sıkıntılarımı kalifiye eleman ve ham madde teminidir.
Vasıflı eleman bulmakta güçlük çekiyoruz.  Bu alanda birçok çalışma yapılabilir. Yaz tatillerinde meslek liselerinde okuyan öğrencilerin stajyer olarak yanımıza gelmesi sağlanabilir. Eğitim dönemlerinde de çocukların pratik yapabilmeleri ve bu alanda kendilerini geliştirmeleri adına bir çalışma yapılabilir. CNC operatörlerinin maaşı çok iyidir ancak bu operatörü bulmak neredeyse imkânsızdır. Bu ihtiyaçları yurt dışından getirtmek durumunda kalıyoruz ve bunun da birtakım zorlukları vardır. Tüm bu zorluklar nedeniyle üretim aşamasında sıkıntılar yaşanıyor. Sektörde kalifiye eleman yetiştirebilmek adına gerek devlet okullarında gerekse üniversitelerde bu sektörlere daha fazla ağırlık verilip sorunları ortadan kaldırma çalışmaları yapmalıdır.”

Murat Yılmaz (Yılmazlar Möble Direktörü)
“Düzgün iş yapan eleman bulmakta zorluklar yaşıyoruz. Ben çocuklarımın bu işi öğrenmesi için uğraş veriyorum.
Çünkü bu sektörde bir süre sonra hiç çalışacak işçi bulamayacağız. Ayrıca devletin bu sektöre hiçbir destek ve teşviki yoktur. Kredi başvurusu yapıp işlerimize yatırmak istiyoruz ancak devlet bu durumda da bizlere elinden geldiğince engel oluyor. Son iki yıl içerisinde 600 bin TL’lik makine yatırımı yaptık. Kendi yağımızla kendi ciğerimizi kavurmaya devam ediyoruz. Sıkıntılarla işlerimizi döndürmeye çalışıyoruz. Bu sektörde kalifiye eleman ve diğer sıkıntıların ortadan kaldırılması için devletten çalışmalar bekliyoruz.”

Korcan Senova (Senova Mobilya Direktörü)
“Biz aynı zamanda üretim de yapan bir firmayız ve en büyük sıkıntımız eleman bulma sorunudur. Bu sektörde kalifiye elemanı geçin normal eleman bile bulamayacak durumdayız. Üç aydır ağır vasıta ehliyetli bir eleman arıyoruz ancak ne yazık ki bulamıyoruz. Şu anda Türkiye Kıbrıs’tan çok daha iyi durumda olduğu için insanlar buraya gelip çalışmayı tercih etmiyor. Benim imkânım olsa çocuklarımın geleceği için bu ülkeyi terk ederim. Bu ülkede yıllardır hiçbir şey yolunda gitmedi, bu saatten sonra da hiçbir şey yoluna girmez. Sektörün en azından var olanlarının ayakları üzerinden durabilmesi için devletten kalıcı çözümler üretmesini bekliyoruz.”

Savaş Özyakar (Mobilyacı)
“Bu sektörde çalışacak işçi bulmakta sıkıntılar yaşıyoruz. Yurt dışından getirdiğimiz işçiler de bir hafta iki hafta çalıştıktan sonra işi bırakıp gidiyorlar. Bu sektör için yerli işçi bulmak çok zordur. Vatandaşların alım gücünün düşmüş olması nedeniyle yaptığımız işin karşılığını almakta da zorluklar yaşıyoruz. İş yapıldığı zaman da tahsilatlarda zorluklar yaşanıyor. Ham maddeleri Türkiye’den temin ediyoruz diye çok sıkıntı yaşamıyoruz. Kalkınma Bankası’na işlerimizi büyütebilmek adına müracaatlar yaptık ancak henüz bekliyoruz. Bizim gibi küçük esnaf kredi onayı için çok uzun süre beklemek zorunda kalıyor. Sektörde işçi ve diğer sıkıntıları çözecek önlemler alınmasını istiyoruz.” 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473