banner564

“Gidişattan endişeliyim”

Rum tarafının sürekli olarak müzakerelerle ilgili açıklama yaptığını belirten Başbakan Özgürgün, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın bu konudaki suskunluğunu eleştirdi

 “Gidişattan endişeliyim”
banner598
Başbakan Hüseyin Özgürgün, katıldığı bir televizyon programında güncel konulara ilişkin soruları yanıtlayarak değerlendirmelerde bulundu.
Kıbrıs müzakereleri devam ederken, Rumların üçüncü tur doğalgaz ihalesi açmasıyla ilgili bir soruya karşılık Başbakan Özgürgün, Rumların görüşmeler devam ederken sürekli bir şeyler yaptığını belirterek, Rumların hiçbir zaman bir anlaşma niyetiyle masada oturmadığını, anlaşma için Türk tarafının direndiğini kaydetti.
Bir anlaşmaya, Türk tarafı kadar Rumların da ihtiyacı olduğunun altını çizen Özgürgün, şöyle devam etti: “Hep biz eğdik başımızı, hep biz direttik anlaşma için. ‘Mecburuz, öldük, bittik, anlaşma olmazsa yandık’. Böyle bir şey yoktur, anlaşma olmazsa niye öldük bittik ki, niye yandık. Anlaşmanın, bizim kadar Rumların da ihtiyacı olduğunu ortaya koymamız lazım ki bir anlaşma olsun… 
Rum tarafı saldırıyor. Anastasiadis her gün bir şey söylüyor; ‘Güzelyurt verilmeden çözüm olmaz, Karpaz verilmeden çözüm olmaz’ diyor, sürekli aşağılayıcı demeçler. Mümkün olduğu kadar cevap vermeye çalışıyorum. Cevap verildiğinde, ‘cevap vermeyelim de masaya zarar vermesin’ deniyor. Karşı taraf yaptığında zarar vermiyor mu? Onlar da yapmasın. Durdursun, ‘anlaşmaya gidiyoruz’ desin. Biz her şeyi durduracağız, Rum tarafı her şeyi yapacak, sonra, biz anlaşma isteriz, öldük bittik. Böyle bir ezikliği, böyle bir duruşu asla kabul etmiyorum. Asla Kıbrıs Türk halkı da kabul etmez, öyle ezilmiş, büzülmüş, bitmiş, anlaşma dilenen bir ortam görüyorum. Maalesef buna da çok büyük tepki gösteriyorum. Öyle bir şeyi biz asla kabul etmiyoruz. Bunu kabul eden varsa, buyursun Sayın Akıncı o yolu onunla yürüsün. Ama böyle anlaşmayı yapmak da ileride bize hayır getirmez. Çünkü buradan çıkacak sonuç bellidir. Her şeyi, Rum tarafının isteğiyle giden bir süreç görüyorum. Rum tarafı bundan çok memnun, bu bile şu an tehlikelidir. Çıksın Sayın Akıncı söylesin, masada neyi aldık? Rum tarafının açıklamalarını görüyoruz, Sayın Akıncı’dan ne bir açıklama var, ne bir izah var. Suskunluk var, ben bunu kabul etmiyorum. Bu anlamda görüşmeleri şu aşamada endişe içinde izliyorum.”

Koordinasyon Ofisi Anlaşması Meclis’ten geçecek…”
Başbakan Özgürgün, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın, Anayasa Mahkemesi’nin bir maddesini Anayasa aykırı bulduğu Yurtdışı Koordinasyon Ofisi anlaşmasını Meclis’e gönderdiği hatırlatılarak, “bundan sonrası için neler olacak?” sorusu üzerine, “Gerekçeli kararı henüz görmedim ancak gördüğüm kadarıyla teknik bir düzenlemedir. Meclis’ten geçmeyen bir anlaşma olmaması dolayısıyla,2012’deki başka bir uluslararası anlaşmaya atıf var. Dolayısıyla, 2012’deki o anlaşmayı Meclis’ten geçirdiğimiz takdirde, ki Ekim’de Meclis açılır açılmaz hemen geçireceğiz, bu anlaşmanın herhangi bir sıkıntısı yok ” dedi.
Başbakan Özgürgün, Girne 2. Bölge emirnamesiyle ilgili sorular üzerine, emirnamelerle ülke yönetilemeyeceğini, ancak Girne’nin yatırım açısından çok cazip durumda olduğunu belirterek, düzenlemeler yapılırken halkın görüşlerinin önemli olduğunu kaydetti.

“Geçiş sürecinden sonra, suyun 4.5 TL’yi geçmemesi lazım”
Başbakan Özgürgün, Türkiye’den deniz altından borularla taşınan suyu belediyelerin 6-7 TL’den satmasının kabul edilebilir olmadığını, ancak geçiş sürecinde, belediyelerin bazılarının, fiyatı yüksek tutmasının zarar görmemek adına yaptığını bildiğini belirterek, bir müddet sonra fiyatlara müdahale edeceklerini, Bakanlar Kurulu onaylamadan fiyatların yürürlüğe girmeyeceğini söyledi.
Geçiş sürecinden sonra suyun 4.5 TL’yi geçmemesi gerektiğini vurgulayan Başbakan Özgürgün, “Geçiş sürecinde bazı belediyelerin bunu, kısa süreliliğine biraz daha yüksek fiyattan satmasına bir şey demeyiz, ancak bir süre sonra suyun 4.5 TL’yi geçmemesi lazım” dedi.

Yenikapı Mitingi

İstanbul Yenikapı’da 7 Ağustos’ta düzenlenen Demokrasi ve Şehitler Mitingi’yle ilgili bir soru üzerine ise Başbakan Özgürgün, Türkiye buluşmasının yaşandığı ve adeta 80 milyon Türkiye’nin mitingde olduğunu ifade ederek, böyle bir ortamda, Kıbrıs Türk halkını temsilen orada bulunmanın ayrı bir güzellik ve gurur olduğunu belirtti. 

Güncelleme Tarihi: 12 Ağustos 2016, 09:38
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473