banner564

GSM’den örnek verdi

Bayındırlık Bakanlığı bütçesi görüşülürken konuşan Tatar, “İki şirket arasında rekabet olmazsa, bedelini halk öder” dedi

GSM’den örnek verdi
banner598
Cumhuriyet Meclisi Ekonomi Maliye Bütçe ve Plan Komitesi, 2015 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı kapsamında ele aldığı 200 milyon 670 bin 320 TL olarak öngörülen Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı bütçesini de oy çokluğuyla onayladı. Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı bütçesinin görüşülmesi sırasında Maliye Bakanlığı bürokratları ile Bayındırlık be Ulaştırma Bakanlığı bürokratları ve müdürleri de hazır bulundu. Komite Başkanı Birikim Özgür görüşmenin başında Telekomünikasyon Dairesi Çalışanları Sendikası’nın Komite’ye gönderdiği mektup hakkında bilgi verdi.
Görüşme sırasında ilk sözü alan Komite Başkan Yardımcısı UBP Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar, bakanlığın yatırım bütçelerinin büyük olduğunu belirterek verimli kullanılması dileğinde bulundu.
Tatar, Türkiye’nin KKTC’ye yönelik yatırım kalemlerinin yatırımlar yapılmadığı için ertelendiğini kaydederek, projelerin hızlandırılması halinde yolların hızla hayata geçirileceğini ve ekonominin canlılığının artacağını kaydetti. Araç Kayıt Dairesi’nin yıllık 100 milyon TL gelir elde ettiğini söyleyen Tatar, Daire’nin baraka konumundan kurtarılması gerektiğini anlattı.
GSM konusuna değinen Tatar, rekabet koşullarının oluşturulması gerektiğini, GSM konuşma ücretlerinin KKTC’de yüksek olduğunu kaydetti. Tatar, “İki şirket arasında rekabet olmazsa, bedelini halk öder” dedi.

Taçoy: Ayrı önem gösteriyoruz
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy 2015 yılında yapılacak yollar hakkında bilgi verdi.
Taçoy, Araç Kayıt Dairesi için önümüzdeki yıl yeni bina yapımına başlanmasını öngördüklerini kaydetti. Bakan Taçoy, e-devlet projesinin Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı tarafından yürütüleceğini, hayata geçirilmesiyle birlikte Vergi Dairesi’nin bütün işlemlerinin e–devlet üzerinden yapılabileceğini anlattı. GSM sözleşmesinin operatörlere kendi trafiklerini taşıma amacıyla fiber optik hatlarını döşeme hakkı verdiğini söyleyen Taçoy, Telekomünikasyon Dairesi’ne kamu kurumu olması nedeniyle ayrı önem gösterdiklerini belirtti.

 Sayıştay Başkanlığı Bütçesi onaylandı
Cumhuriyet Meclisi Ekonomi Maliye Bütçe ve Plan Komitesi 5 milyon 37 bin 530 TL olarak öngörülen Sayıştay Başkanlığı bütçesini oy birliğiyle onayladı
Sayıştay Başkanlığı bütçesinin görüşmesinde ilk sözü alan Komite Başkan Yardımcısı UBP Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar, Sayıştay Başkanlığı’nın anayasal ve her şeyi denetleyebilecek bir kurum olduğunu belirtti. Tatar, Sayıştay’ın kamudan katkı alan her devlet kurumunu denetleme yetkisi bulunduğunu ancak mevcut kadroyla bunu gerçekleştirmesinin mümkün olmadığını kaydetti.
Tatar, tüm devlet kurumlarının denetlenmesinin dışarıdan hizmet alımı yoluyla gerçekleştirilebileceğini belirtti. Sayıştay Başkanlığı’nın desteklenmesi gerektiğini söyleyen Tatar, kurumun bağımsız olması gerektiğini aksi takdirde hükümetlerin Sayıştay’ı yönlendirebileceğini kaydetti. Tatar, Sayıştay’ın Kıb-Tek’e santral alımı konusunda da devreye girmesi gerektiğini belirtti.
Tatar Sayıştay’ın devlete zarar verebilecek uygulamalara anında müdahale ederek zararların önüne geçebileceğini söyledi. Sayıştay’ın verdiği görüş ve raporun kamuoyunda genel kabul gördüğünü anlattı.

Özgür: Güçlendirilmeli
Komite Başkanı Birikim Özgür Sayıştay’ın fonksiyonunun önemli olduğunu imkanlar çerçevesinde güçlendirilmesi gerektiğini anlattı.Özgür, Cumhuriyet Meclisi Sayıştay Komitesi’nin fonksiyonunun güçlendirilmesi konusunda İngiltere’deki uygulama hakkında Sayıştay Başkanı Osman Korahan’dan bilgi istedi. Özgür, Meclis’teki Sayıştay Komitesi’ne fonksiyon kazandırılması gerektiğine işaret etti.

Kalyoncu: Birçok rapor dikkate alınmıyor
Sayıştay’ın daha çok olaya bakan bir pozisyonda olması gerektiğini, karmaşıklık yaşandığını Sayıştay’ın hazırladığı birçok raporun Savcılık tarafından usul hatası gerekçesiyle dikkate alınmadığını anlattı. Kalyoncu, insanın olduğu yerde usulsüzlük ve yolsuzluk olmamasının mümkün olmadığını, ancak ülkede bugüne kadar bir kişinin dahi bu suçlardan yargılanmadığını söyledi.
Kalyoncu, bu konuda Meclis’in yargıyı ve Savcılığı ciddiyete davet etmesi gerektiğini, tavizlerin başka tavizleri getirdiğini anlattı.


Korahan: Yasa için çalışıyoruz
Sayıştay Başkanı Osman Korahan, hizmet alımı sisteminin Avrupa’da olduğunu, kuralların Sayıştay tarafından konulduğunu bunun KKTC’de de Sayıştay Yasası’nda değişiklikle uygulanabileceğini belirtti. Korahan, Avrupa standartlarında Sayıştay Yasası hazırlanması konusunda İngiliz uzmanla çalıştıklarını anlattı. Korahan, Belediyeler Yasası’nda belediyelere özelden denetim hizmeti alma yetkisi verildiğini bunun suistimale açık ve tehlikeli bir durum olduğunu söyledi.
Korahan, bir denetçinin yetişebilmesi için 4-5 sene gerektiğini yeterli olmamakla birlikte personel olarak eskiye oranla daha iyi konumda olduklarını söyledi.
Korahan 27 belediyenin neredeyse üçte ikisinin belediye başkanının değiştiğini tüm belediyeleri denetleyecek sayıda Sayıştay denetçisi bulunmadığını vurguladı.
Korahan, 35 denetçiyle özveriyle çalıştıklarını, her denetçinin elinde 4-5 iş olduğunu ancak 200’ün üzerindeki denetim alanının tamamına aynı anda yetişebilmenin mümkün olmadığının da açık olduğunu söyledi. Korahan’ın konuşmasının ardından Sayıştay Başkanlığı bütçesi oy birliği ile geçti.

Güncelleme Tarihi: 21 Kasım 2014, 09:33
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474