banner564

Haksız rekabet önlemeli

“SÜTEK’in güçlenmesini istiyoruz” diyen Naimoğulları, hükümetin, ithal süt ve et ürünlerine yönelik önlem almasını istedi

Haksız rekabet önlemeli
banner598
Gözde Süreç SARI
Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, girdi maliyetlerinin artmasına karşın, süt fiyatlarının iki yıldan beri artmadığını, şubat ayında alınan sütün henüz ödenmediğini belirterek, sorunların çözülmesini, sistem ve planlama yapılmasını talep etti. Naimoğulları, hükümetin, ithal süt ve et ürünlerine yönelik önlem alarak, “haksız rekabeti” önlemesini istedi.
    Süt Endüstrisi Kurumu’nun (SÜTEK) önünde basın açıklaması yapan Naimoğulları, kurumun tarım sektörü için önemli olduğunu, ortadan kalkmasını değil güçlenmesini istediklerini belirtti. 
    Süt Endüstrisi Kurumu’nun (SÜTEK) ülkenin önemli kurumlarından biri olduğunu söyleyen Naimoğulları, “Kurum batarsa tarım sektörü de batar” dedi.  Bazı kesimlerin “süt fiyatı serbest kalsın, SÜTEK ortadan kalksın” yönünde söylemlerde bulunduğunu belirten Naimoğulları, kurumun ortadan kalkmasını değil, güçlenmesini istediklerini kaydetti.  Naimoğulları, kuruma sahip çıkacaklarını vurguladı.

“Girdi maliyeti artıyor, sütün maliyetine artış yok”
     Süt İmalatçılar Birliği’nin (SÜİB) hellim fiyatlarını düşürerek, körfez ülkelerine ve Türkiye’ye 3 buçuk dolara hellim satmasını eleştiren Naimoğulları, “Öte yandan 1 kilo hellime 2 TL teşvik alıp ekonomik akıldan bahsedeceksiniz. Ekonomik akıl bu değil” dedi. 
Naimoğulları, muhataplarının hükümet ve Tarım Bakanlığı olduğunu söyleyerek, imalatçıların eylemleri yüzünden Eylül 2015’ten beri sütün maliyetine artış yapılmadığını savundu.

“SÜİB sorunlarını hükümetle çözsün”
    SÜİB’in Tarım Bakanlığı ve hükümetle sorunları çözmesi gerektiğini söyleyen Naimoğulları, hayvancıya ödeme yapmayarak sorunların çözülemeyeceğini belirtti.
    SÜTEK’in ortadan kaldırılmak istendiğini savunan Naimoğulları, “Üreticiye bir kuruş artış vermeden sütü alıp istediğiniz fiyata satmayı, aldığınız süte teminat vermemeyi ve üreten kesimlere ders vermeyi bir alışkanlık haline getirdiniz” dedi. 

Sanayi Odası, krizin çözülmesini istiyor
Öte yandan Kıbrıs Türk Sanayi Odası (KTSO), süt sektöründe yaşanan “krizin” çözülmesi için, daha fazla vakit kaybedilmeden, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı veya hükümet hakemliğinde, çiğ süt üreticisi ile süt ürünleri imalatçılarının bir masada buluşturularak çözüm üretilmesi gerektiğini savundu.
    KTSO’dan yapılan yazılı açıklamada, süt sektöründeki sorunların bir an önce çözülmemesi durumunda, KKTC ekonomisi ve ihracatının olumsuz etkileneceği kaydedildi.
     Açıklamada, en önemli ihracat ürünlerinin başında gelen süt ürünleri ihracatının 2016 yılında 43 milyon dolar ile toplam ihracatın yaklaşık % 41’ine denk geldiği vurgulanarak, “ Yıllardır büyük uğraşlar sonucunda yaratılan bu ihracat pazarının süt sektörümüzde yaşanan sorunlardan dolayı kaybedilmesi, telafi edilemeyecek sıkıntılara vesile olacaktır” denildi.

Güncelleme Tarihi: 20 Haziran 2017, 10:17
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474