banner564

Halk isterse neden olmasın

Meclis’in bir yıllık performansıyla ilgili bilgiler aktaran Sibel Siber, Cumhurbaşkanı adaylığına yönelik net mesaj verdi

Halk isterse neden olmasın
banner598

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber,  Meclis Mavi Salon’da bir basına toplantısı

düzenleyerek, Meclis’in bir yıllık performansının özetini sundu. Toplantının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Siber, bir soru üzerine, son seçimlerden bu yana bulunduğu her ortamda cumhurbaşkanlığına aday olup olmayacağının sorulduğunu; bunun da kendisine böyle bir isteğin var olduğunu hissettirdiğini belirtti.
 Siber, halktan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olması yönünde somut bir istek gelmesi halinde, bu sorumluluktan kaçmayacağını dile getirerek, konuyla ilgili kararı parti yetkili organlarıyla birlikte vereceğini belirtti.

Makamlar benim için araçtır
Mesleğini çok seven ve aktif çalışan bir doktorken topluma katkı sağlamak için siyasete girmeye karar verdiğini anlatan Siber, 2009’da milletvekili seçildiğini ve iki buçuk üç ay Başbakanlık yaptığını hatırlattı. “Hiçbir makama talip olmadım makamlar benim için bir araçtır” diyen Siber, hangi göreve gelirse gelsin o görevle ilgili büyük bir sorumluk duyduğunu anlattı. Başbakanlık yaptığı dönemde omzunda büyük bir sorumluluk hissettiğini ifade eden Siber, şimdi de görevine aynı sorumlulukla devam ettiğini dile getirdi.
Son seçimlerden bu yana bulunduğu her ortamda cumhurbaşkanlığına aday olup olmayacağının sorulduğunu; bunun da kendisine böyle bir isteğin var olduğunu hissettirdiğini belirtti. Halkın güven duygusunun kendisini çok mutlu ettiğini ve hangi görevde olursa olsun bu güveni güçlendirmek için çalışacağını anlatan Siber, “Halktan bu yönde somut bir istek olduğu takdirde bu sorumluluktan kaçmam” dedi. Bu konuda karar alırken partisi, parti tabanı ve parti yetkili organlarıyla hareket edeceğini ifade eden Siber, böyle bir sorumluluğu almaktan gurur duyacağını dile getirdi.

CTP-BG desteği şart
Halkın talebine rağmen parti yetkili organlarının adaylığını onaylamaması halinde ne yapacağı sorulan Siber, siyasi partilerin halk için çalıştığını söyleyerek, partisinin halkın isteği yönünde bir aday çıkaracağına olan inancını dile getirdi.
KKTC’nin uluslararası hukukun parçası olması ve Kıbrıs’ın barış adası haline dönüşmesinin en büyük motivasyonu olduğunu kaydeden Siber, “Gayet mutlu olduğum mesleğimi yaparken hep ülkem için gaile çektim, bu gaile beni burarla getirdi. Halkın desteği devam ederse bu devam eder. Hayır denirse biter” diye konuştu.
Milletvekili olarak bağlı olduğu Cumhuriyetçi Türk Partisi-Birleşik Güçler’in yapacağı kamuoyu yoklamalarının kendisi lehine çıkmaması halinde aday olmayacağını dile getiren Siber, sorulan bir soru üzerine kendisinin bu amaçla bir anket yaptırmadığını söyledi.
Aday olma düşüncesini parti yetkili organlarıyla paylaşıp paylaşmadığı sorulan Siber, bu konunun sıkça basında yer aldığını, bu nedenle parti yetkili organlarıyla çeşitli zamanlarda konuyu görüştüğünü de sözlerine ekledi.

Bilgi verdi
Basın toplantısında, Cumhuriyet Meclisi’nin 1 yıllık süre içerisindeki performansıyla ilgili olarak da bilgiler veren Sibel Siber, Devlet yönetiminde, şeffaflık ve hesap verilebilirlik ilkesi gözetildikçe ve halkın kurumlar üzerindeki denetimi arttıkça hem halkın kurumlarla ilgili bağları güçlenecek, hem de kurumlardaki kalite artacaktır dedi.
Sibel Siber, 1 yıllık süre içerisinde yapılan icraatları şöyle açıkladı;
 
“Hesap verilebilirlik gözetildikçe kalite artar” 
Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, devlet yönetiminde, şeffaflık ve hesap verilebilirlik ilkesi gözetildikçe ve halkın kurumlar üzerindeki denetimi arttıkça, hem halkın kurumlarla ilgili bağlarının güçleneceğini, hem de kurumlardaki kalitenin artacağını söyledi. Siber, bu ilkeye her zaman vurgu yaptığını ve inandığını kaydetti.
Meclis’in  son Yasama Yılı faaliyetlerini değerlendiren Başkan Siber, bu dönemde Meclis’te toplam 91 birleşim yapıldığını, iki kez nisap sorunu yaşandığını, bir önceki dönemde ise 79 birleşim yapıldığını ve 12 kez nisap sorunu yaşandığını söyledi. Meclis Komitelerinin geçen yıl toplamda 83, bu yıl ise 175 toplantı yaptığını belirten Siber, geçen yıl 9 değişiklik yasası olmak üzere toplam geçen yasa sayısının 25, bu yıl ise 48’i değişiklik yasası olmak üzere toplam geçen yasa sayısının 65 olduğunu kaydetti.

“Hak ve adalet duygusu yara aldı”
Devletin üst kademelerinde görev yapan seçilmişlerin, halka karşı sorumlu olduğuna işaret eden Siber, bu sorumluluğun en önemli ayaklarından birinin de halkla sağlıklı iletişim kurmak olduğunu belirtti. Siber, bu sorumluluk bilinciyle, Meclis’teki bir yıllık göreviyle ilgili halkı bilgilendirmek amacıyla basın toplantısını yapma gereği duyduğunu ifade etti.
Meclis Başkanlığı’nın bir icra makamı olmadığını belirten Siber, Meclis Başkanı’nın, yasa çalışmalarının yapıldığı esas komitelerde, yer alamadığını, oy kullanamadığını anımsattı.
Siber, “Ama tabii ki toplum yararına olan yasaların geçmesi için hükümet ve milletvekilleri ile istişarede bulunabilir, komite başkanlarına görüşlerini bildirebilir. Bunun için hem ülkesini seven bir yurttaş bilinciyle, hem de makamın bana verdiği yasal yetki dahilinde elimden gelen çabayı ortaya koyduğumdan emin olabilirsiniz” dedi.

“Verimliliğin artırılması en önemli hedefimiz”
Meclis’in verimliliğinin artırılmasının, toplumsal beklenti ve en önemli hedefleri olduğunu vurgulayan Siber, yeni dönemde Genel Kurul toplantılarının saatinde başlaması ve çalışmaların aksamaması için düzenlemeler yaptıklarını, Genel Kurul toplantılarında iç tüzüğe uyulması yönünde azami çaba gösterildiğini ifade etti.
Siber, geçtiğimiz yıl Cumhuriyet Meclisi’nin 79 birleşim gerçekleşirken, bu yıl toplam 91 birleşim gerçekleştirdiğini, geçen yıl 12 kez nisap sorunu yaşanırken, bu yıl iki kez nisap sorunu yaşandığını belirtti.
Meclis çalışmalarının halk tarafından daha yakından takip edilebilmesi, yasa tasarı ve önerileriyle ilgili görüşlerin alınabilmesi için Meclis Web sayfası yeniden düzenlendiğine işaret eden Siber, bu düzenlemeyle yasa tasarı ve önerilerle ilgili yorumların web sayfası aracılığıyla yapılabildiğini, yine elektronik posta yolu ile Meclis’e dilekçe sunulabildiğini kaydetti.
Meclis’in sosyal medyada da yer almaya başladığını söyleyen Siber, “Facebook sayfasından sürekli günlük Meclis haberlerini verirken, yazılan yorumlara da yanıt vermeye çalışmaktayız” diye konuştu.

“Basına yönelik düzenlemeler”
Meclis çalışmaları hakkında halkı bilgilendiren basın mensuplarının daha iyi şartlarda çalışabilmesi için birtakım düzenlemeler yaptıklarını söyleyen Siber, Meclis oturumunun basın tarafından izlendiği alanın düzenlendiğini, küçük bir stüdyo kurulduğunu, Meclis’teki Mavi Salon’un, basın toplantılarının yapılabilmesine uygun hale getirildiğini kaydetti.
 


“Tasarruf tedbirleri uygulandı”
Tasarruf tedbirlerinin tüm kurumlarda uygulanmasının önemli olduğunu kaydeden Siber, Meclis’te alınan tedbirlerle, özellikle temsili giderlerde bir yılda büyük tasarruf sağlandığını belirtti.

“Sosyal sorumluluk projeleri”
Meclis başkanlığınca yürütülen sosyal sorumluluk projeleriyle ilgili bilgi veren Siber, 7 proje üzerinde durdu.
Meclis’te engellilere göre bir düzenleme bulunmadığını söyleyen Siber,  Meclis’in her alanına engelsiz ulaşabilmesi projesinin tamamlandığını, bütçesinin onaylandığını, ihale aşamasında olduğunu kaydetti.

“Kültür ve sanat alanında yapılan çalışmalar”
Meclis Kültür Komitesi’nin çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Siber, yapılan çalışmalarını anlattı.
Siber, şöyle devam etti:
“Ülkemizdeki kültür varlıklarının dökümüne ilişkin Kültür Bakanlığı’ndan bilgi talep edilmiş ve kültür dairesine ait envanter elimize ulaşmıştır. Fakat devletimizdeki tüm kurum ve kuruluşların envanterinde bulunan kültür varlıklarıyla ilgili doküman önemlidir ve bunun çalışması sürmektedir”

“En büyük sorunlardan birisi çevre”
Ülkedeki en büyük sorunlardan birinin çevre sorunları olduğunu söyleyen Siber, Meclis’in açılmasından kısa bir süre sonra, elektromanyetik kirlilik ile ilgili ölçüm talep ettiklerini, çıkan sonuçlara göre elektromanyetik kirliliğin, insan sağlığını tehdit eder limitlerde bulunmadığını belirtti.

“24 dilekçe sonuçlandırıldı”
Meclis’in, mağduriyet yaşandığı iddia edilen konularda halktan dilekçe kabul ettiğini söyleyen Siber, bugüne kadar 68 özel nitelikli dilekçe geldiğini, tüm dilekçelerin ilgili bakanlıklara iletildiğini, 2 tanesine yanıt geldiğini ve bu yanıtların dilekçe sahiplerine iletildiğini kaydetti. Siber, toplamda 24 dilekçenin sonuçlandırılarak, Genel Kurul’da okunduğunu vurguladı.

“Dış ilişkiler”
Yurt dışında yaşayan ve önemli görevlerde bulunan yurttaşlarla ilgili iletişim adreslerine Dışişleri Bakanlığı’nın katkılarıyla ulaşıldığını belirten Siber, dış ilişkiler alanında diğer çalışmaları anlattı.
Tahran’da İslam İşbirliği Parlamenterler Arası Birlik Toplantısı’na (İSİPAB), Cenevre’de Parlamentolar Birlik Toplantısı (PAB) bünyesinde yer alan “Kıbrıs için Arabulucular Masası” toplantısına katıldıklarını kaydeden Siber, Londra’da Commonwealth Parlamentosu Genel Sekreteri ile makamında resmi görüşme gerçekleştirdiklerini söyledi.
Milletvekilleri Mehmet Çağlar ve Tahsin Ertuğruloğlu’nun AKPA’daki toplantılarda, Armağan Candan, Hasan Taçoy ve Ersan Saner’in de AB Parlamentosu toplantılarına katıldıklarını belirten Siber, yurt dışındaki çalışmalarla ilgili tüm raporların Meclis Başkanlığı’na sunulduğunu ifade etti.

“Toplam 65 yasa geçti”
Meclis’in, 12 Ağustos 2013 -30 Haziran 2014 tarihlerinde performans değerlendirilmesi gerçekleştirildiğini, daha net değerlendirilebilmesi için bir önceki yıl ile kıyaslama yapıldığını kaydeden Siber, sonuçları özetledi.
Siber, bu dönemde Meclis’te toplam 91 birleşim yapıldığını, iki kez nisap sorunu yaşandığını, bir önceki dönemde ise 79 birleşim yapıldığını ve 12 kez nisap sorunu yaşandığını söyledi.
Meclis Komitelerinin geçen yıl toplamda 83, bu yıl ise 175 toplantı yaptığını belirten Siber, geçen yıl 9 değişiklik yasası olmak üzere toplam geçen yasa sayısının 25, bu yıl ise 48’i değişiklik yasası olmak üzere toplam geçen yasa sayısının 65 olduğunu kaydetti.

“İlk kez bir anayasa referandumu yaşadık”
Meclis’ten oy birliği ile geçip referanduma sunulan Anayasa değişikliklerine toplumun ezici çoğunluğunun “hayır “ oyu verdiğini söyleyen Siber, “Demokratik yaşamımızda ilk kez bir Anayasa referandumunu yaşadık. Sonuç ne olursa olsun demokrasimiz için yaşanmış bir tecrübedir ve bu sonuç iyi analiz edilirse gelecek için demokratik yaşam için bir kazanca çevrilebilir düşüncesindeyim” diye konuştu.

Güncelleme Tarihi: 13 Ağustos 2014, 09:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474