banner564

‘Gülme Gazı’ güneyde yasaklandı

Avrupa’da dalga dalga yayılan ‘Gülme Gazı’ güneyde yasaklandı, Türkiye’de serbest, kuzeyde ‘ne olduğunu’ bilen yok

 ‘Gülme Gazı’ güneyde yasaklandı
banner598
Çiğdem AYDIN
   Avrupa’da dalga dalga yayılan ve Güney Kıbrıs’a da ulaşan Gülme Gazı (laughing gas) Rum polisini alarma geçirdi. Sözkonusu gazın ‘ölümcül tehlikesi’ olduğunu bidiren Rum polisi, bu konuda geniş çaplı bir arama faaliyeti başlattı.
   Rum polisinin ilk etapta Larnaka’da düzenlediği bir operasyonda, bağımlılık yaratan ve ölümcül etkileri olan gülme gazı (laughing gas) satışı yaptığını saptadığı üç kişiyi tutukladığı bildirildi. Rum polisi operasyon sırasında135 tüp gülme gazına el koydu.
  Diyalog muhabirinin elde ettiği bilgilere göre, Gülme Gazı’nın Türkiye’de kullanımına henüz  herhangi bir yasaklama getirilmedi. Hatta bazı hastaneler ve özel kliniklerin, özellikle şiddetli diş ağrısı çekenlere müdahale sırasında bu gazı kullandıkları ortaya çıktı.
   Prof. Dr. Serhat Yalçın, Gülme Gazı’nın Azot-protoksit, nitrözoksit ve oksijen karışımı (N20/02) olduğunu belirtirken “Bu karışım solunduğunda, akciğerler tarafından emilir ve sakinleştirici etkisini gösterir. Gaz kesildiğinde ve normal nefes alınmaya başlandığında etkisi derhal ortadan kalkar” dedi.
   Prof.Yalçın, Gülme Gazı'nın diş hekimliğinde kullanılan tüm sakinleştirici ilaçlardan, hatta lokal anesteziklerden bile daha güvenli olduğunu iddia etti.
   Buna karşın Avrupa ülkelerinde diş tedavileri dışında, kafayı bulma amaçlı kullanılan Gülme Gazı’nın ‘ölümcül tehlike yaratabileceği’ belirtiliyor. Özellikle uzun süreli kullanımlarda beyin hücrelerine zarar veren gazla ilgili bilimsel araştırmlar da devam ediyor.

KKTC’de bilen yok
   Diyalog muhabiri, Rum tarafında satışı yasak olan Gülme Gazı konusunda, Türk tarafının ne tür bir uygulama yaptığını araştırdı. Ancak; şu ana kadar KKTC polisine, devletin ilgili birimleri tarafından bu yönde herhangi bir uyarı veya ihbarın gelmediği bildirildi.
   Adının açıklanmasını istemeyen bir yetkili “Gülme gazı diye bir şeyin olduğunu ilk defa sizden duyuyorum” derken, bir başka yetkili konuyla ilgili olarak İngiliz basınında bir haber okuduğunu, hatta ölümle sonuçlanan iddialardan söz edildiğini kaydetti.

Güncelleme Tarihi: 13 Ağustos 2014, 10:29
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473