banner564

Hazırlık yapılıyor

Kerry’nin, Kıbrıs öncesinde Atina’yı ziyaret edeceği bildirildi

Hazırlık yapılıyor
banner598
   ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin, Kıbrıs ziyareti öncesinde Atina’yı ziyaret ederek Yunan hükümeti yetkilileriyle görüşmelerde bulunacağı bildirildi.
   Kathimerini gazetesi; elde ettiği bilgilere dayanarak Kerry’nin ziyaret tarihinin, adaya gelişinden 6-7 gün öncesinde açıklanacağını yazdı.
   Ziyaretin içeriğine ilişkin bilgi eksikliğinin, bu ziyaretin önemine ilişkin olarak soru işaretlerine neden olduğunu yazan gazete eldeki tek unsurun ABD’nin Güney Kıbrıs Büyükelçiliği’nin verdiği, ilk başta Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis ardından ise saat 17:00’de Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile görüşeceği 14 Kasım tarihi olduğuna da dikkati çekti.
   Alithia gazetesi yabancı dışişleri bakanlarının Ada’ya, ay sonuna kadar yapacakları ziyaretlere yer verdi.
   Kıbrıs sorununun yeteri kadar kritik bir aşamada olduğunu yazan gazete, Kıbrıs sorununun son yıllarda, birçok kez kritik aşamaya girdiğini ancak bazı hükümet kaynaklarına dayanarak durumun bu kez çok farklı olduğunu belirtti. 
   Kasım ayında liderler arasındaki müzakerelerin yoğunlaşacağını, bununla birlikte, ABD Dışişleri Jonh Kerry, İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier’in bu ay içerisinde Ada’yı ziyaret edeceğini belirten gazete, son olarak da Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un 2015 yılı tamamlanmadan Ada’ya gelmesinin beklendiğini yazdı.
   Gazete haberinin içerisinde ayrıca ülkelerin tutumlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunurken, ABD’nin, Kıbrıs sorunun çözümünden sonra da güvenlik unsuru olarak rolünü sürdürmek için geniş bölgede istikrarın korunmasını, İngiltere’nin Kıbrıs sorununun çözümü içerisinde İngiliz Üsleri aracılığıyla egemen askeri rolünü muhafaza etmesi konularına ilgi duyduğunu belirtti.
   Almanya’nın ise Kıbrıs sorununun çözümünün ekonomik boyutuna ilgi göstermekle birlikte çözümünün finanse edilmesine müdahil olmasının da ihtimal dışı olmadığını belirten gazete, Rusya’nın ise Kıbrıs sorununun olası çözümünün NATO tarafından da garantileri getirmeyeceği konusunu teminat altına almak istediğini yazdı. 

Güncelleme Tarihi: 02 Kasım 2015, 11:14
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473