banner564

Herkes evinde kalacak

Güneydeki Türk mülklerinin tapularını elinde tutan KKTC hükümetinin, mülkiyet sorununu ağırlıklı olarak Takas ve tazminatla çözmek istediği bildirildi

Herkes evinde kalacak
banner598
Kıbrıs Türk tarafının, Kıbrıs sorununa ilişkin müzakerelerdeki, mülkiyet başlığında, Kuzey’de Kıbrıs Rum malı kullananlardan herhangi birinin etkilenmemesini istediği iddia edildi.
   Fileleftheros gazetesi “Herhangi Bir Kullanıcı Kımıldamayacak” başlıklı güvenilir bilgilere dayandırdığını iddia ettiği haberinde, mülkiyet konusunun, Türk tarafının, hak sahibinin hakkını etkisiz hale getiren konular ortaya koymasıyla, “yapışıp kaldığını” savundu.
   Gazete, Türk Barış Harekatı’ndan sonra Kıbrıs’ın güneyini terk eden Kıbrıslı Türklerin tapularının da KKTC makamlarının elinde olduğunu yazdı.
   Kıbrıs Türk tarafının, amacına ulaşmak için, görüşmelerde, bu kağıdı, kullanmasının beklendiğini yazan gazete, Türk tarafının düşüncesinin yapılmakta olan müzakerelere temel olarak tazminata ve muhtemelen daha az derecede takasa ilişkin hukuki çareleri taşımak olduğunu ileri sürdü.

Kıbrıs Türk tezi

   Hukuki çarelerin, mutlak iade, kısmi iade, alternatif mal, takas ve tazminat şeklinde beş tane olduğunu anımsatan gazete Türk tarafının tezinin şu şekilde listelenebileceğini belirtti.
    1.Hiç kimsenin, kullandığı hiçbir maldan(kullanıcı olduğu zamandan bağımsız olarak) kımıldamaması, Kıbrıs Türk kurucu devlet idaresi altına dönecek Kıbrıslı Rumlar için hali arazilerin devredilmesine atıfta bulunması;
   2. Kıbrıslı Türk ve TC kökenli kullanıcı arasında ayırımcılık bulunmaması, herkesin aynı hakka sahip olması, 1974’e kadar kullanıcı, 1974’ten sonra kullanıcı şeklinde bilinçli ayırımcılığın bulunması”.
   Mülkiyete ilişkin anlaşmazlıkların, anlaşmaya varılmasının ardından kurulacak komite tarafından çözümleneceğini anımsatan gazete, ayrıca tazminatlar için kullanılacak kaynaklar konusunun da talep edilmediğini, yardımda bulunma niyetini dile getirenlerin (ABD, AB), çok yüksek olmayacağı haricinde ne kadar vereceklerine dair bir şeyden bahsetmediklerini belirtti.
   Habere göre, Türk tarafı tazminatlara ilişkin paraların doğal gazın satışından elde edilecek gelirden toplanabileceğini dolaylı olarak dile getirdi.

Güncelleme Tarihi: 14 Aralık 2015, 09:54
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474