banner564

Hiç ilgisi yok

Çavuşoğlu’nun, İrsen Küçük’ü ziyareti sonrasında “Cumhurbaşkanlığını mı konuştular” sorusuna Diyalog aracılığıyla yanıt:

Hiç ilgisi yok
banner598

Züleyha KARAMAN

Resmi temaslarda bulunmak üzere geçtiğimiz cuma günü KKTC’ye gelen Türkiye’nin AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu,  Ada’dan ayrılmazdan önce, “kişi olarak çok severim, sayarım” dediği eski Başbakan İrsen Küçük’ü evinde ziyaret etti. Çavuşoğlu’nun bu ziyareti siyasi kulislerde “acaba Cumhurbaşkanlığını mı konuştular” sorusunu gündeme getirdi.

Hem Çavuşoğlu, hem de İrsen Küçük, Diyalog aracılığıyla bu soruya “Hiç ilgisi yok. Bu siyaset dışı tamamen dostane bir ziyaretti” yanıtını verdi.

Eşi Gülin Küçük, kızı ve damadı ile birlikte Bakan Çavuşoğlu ve Büyükelçi Halil İbrahim Akça’yı

evinde ağırlayan İrsen Küçük, “Sağolsunlar teşrif ettiler, bizi de mutlu ettiler. Kendilerini evimde görmek, ağırlamak bana büyük bir mutluluk vermiştir” dedi.

Mevlüt Çavuşoğlu, Kıbrıs Türk halkının çözüm arzusunda bir gerileme olmadığını belirterek, “İnşallah Güney’de bu sefer ‘evet’ derki kalıcı bir barış olur” dedi.

 

Temaslarını Diyalog’a değerlendirdi

İrsen Küçük’ü ziyaretinde, Çavuşoğlu’na, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçi Halil İbrahim Akça eşlik etti. Yaklaşık bir saat süren görüşmenin ardından Diyalog’a açıklama yapan Çavuşoğlu, görüşmeyi ve Ada’daki temaslarını değerlendirdi.

Ziyaretinin gayet güzel ve verimli geçtiğini, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile görüşerek başladığı temaslarında, Meclis Başkanı, Başbakan, Bakanlar, siyasi partiler, sivil toplum örgütleri, Sanayi Odası, Ticaret Odası, İşadamları Derneği ve Müsiad ile biraraya geldiğini belirten Çavuşoğlu, “Üniversiteye gittik, öğrencilerle biraya geldik. Yani Kuzey Kıbrıs’ta toplumun her kesimi ile görüştük ve son derece faydalı, verimli görüşmeler yaptık” dedi.

Gündemde barış süreci olduğunu ifade eden  Çavuşoğlu, “Tam gücümüzle süreci destekliyoruz. Kalıcı, adil bir barış, 11 Şubat’taki açıklama metni üzerine, bu prensiplerde bir barış istiyoruz” diye konuştu.

 

“Kişi olarak severim, sayarım”

KKTC’den ayrılmadan önce İrsen Küçük’ü de ziyaret etmek istediğini belirten Çavuşoğlu, “Tabi gelmişken, çok değerli Başbakanımız İrsen Küçük’ü de evlerinde ziyaret ettik. Sağolsunlar bize çay ikram ettiler. Ben şahsen kendilerini kişi olarak severim, sayarım, Bu ülkeye de hizmet etmiştir. Kendisine, gitmeden önce, bir uğrayıp Allah’a ısmarladık dedik” ifadesini kullandı.

Çavuşoğlu,  Diyalog’un, “Toplumun değişik kesimleri ile görüştünüz, Kıbrıs Türk halkınının çözüme yönelik motivasyonunu nasıl buluyorsunuz?” sorusuna üzerine şunları söyledi:

 

“Halkın çözüm arzusu var”

“Zaten Kıbrıs Türk halkında çözüm arzusu var ama tabi 2004’te Kuzeyin ‘evet’ deyip de Güney ‘hayır’ demesi biraz hayal kırıklığı yarattı. Dolayısıyla çözüm arzusu konusunda Kuzey Kıbrıs’ta gerileme yok, toplumun her kesiminde ve tüm siyasi partiler de aşağı yukarı aynı arzuyu dile getirdi. Umarım herkes, samimi bir şekilde bu duruşu sergilemeye devam eder. Halk çözüm istiyor. Bu konuda bir şeyimiz yok ama, inşallah Güney de bu sefer ‘evet’ derki kalıcı bir barış olur.”

 

İrsen Küçük: Mutlu oldum

Eski Başbakan İrsen Küçük de görüşmeyle ilgili Diyalog’a açıklamasında,  Çavuşoğlu’nun kendisini evinde ziyaret etmesinden çok memnun ve mutlu olduğunu ifade ederek, Çavuçoğlu ile tanışıklığının çok uzun yıllara dayandığını söyledi.

 Çavuşoğlu’nun başarılı ve  Kıbrıs konusunu çok iyi bilen biri olduğunu kaydeden İrsen Küçük, “Şimdi AB’den sorumlu bakan olarak görev yapması direk Kıbrıs’a olan ilişkisini ve diyalogunu daha da artırmaktadır. Sağolsunlar teşrif ettiler, bizi de multu ettiler. Kendilerini evimde görmek, ağırlamak bana büyük bir mutluluk vermiştir” dedi.

 

Politika dışı sohbet ettik

İrsen Küçük, “Görüşmede, Cumhurbaşkanlığı seçimine dair herhangi bir konu gündeme geldi mi?” sorusunu üzerine, “Seçimlerle ilgili bir görüşmemiz olmadı. Bu tamamen nezaket ziyaretiydi, o çerçevede kaldı, zaten yeni tanıştığımız bir bakanımız değil. Yıllardan beri çok dostane görüşmelerimiz ve konuşmalarımız vardır, dolayısıyla bugün politika dışında bir sohbetimiz olmuştur” dedi.

 

Golf oynadı

Korineum Golf Beach Resort’ta  konaklayan AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlut Çavuşoğlu,  fırsat buldukça golf da oynadı.

Bakan Çavuşoğlu, İrsen Küçük’le görüşmesinin ardından, Ankara’ya döndü.

Güncelleme Tarihi: 14 Nisan 2014, 12:16
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474