banner564

Hükümete mesaj var: Anaya bakın

Türkiye’de ticari araçlara uygulanan KDV oranı yüzde 18’den 1’e düşürülürken, KKTC’de yüzde 20 KDV alınıyor

Hükümete mesaj var: Anaya bakın
banner598

 Pelin YÜKSELAY

   Türkiye Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, ticari araçlarda KDV oranını yüzde 18’den yüzde 1’e düşürürken, bunun durgun olan piyasaya canlık getireceği belirtildi. KKTC’de ise KDV oranının yüzde 20 olduğuna dikkat çeken sektör temsilcileri “Hükümet, Anavatan’daki olumlu adımları izlemeli ve can çekişen piyasayı canlandırmalıdır” diyor.
   Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Turgay Deniz iki ülke arasında oluşan bu farkı Diyalog muhabirine değerlendirirken, gerek iş araçları, gerekse diğerlerinde uygulanan KDV oranlarının düşürülmesi için uzun zamandan beri hükümete sundukları önerilere yanıt beklediklerini söyledi.
   Deniz, tüm ülkelerde iş araçlarına uygulanan KDV oranlarının daha düşük olduğunu, bizde ise bunun tam tersi bir uygulama yapıldığına dikkat çekti. İş araçlarının daha fazla yollarda bulunduğunu ve trafik güvenliği açısından daha sık yenilenmesi gerektiğini belirten Deniz, ülkemizdeki yüksek KDV oranlarından dolayı iş araçlarının yenilenemediğini ve bu yüzden çoğunlukla eski araçların yollarda olduğunu anlattı.

Sektörün önü açılmalı

   “İş araçlarının eskiliği ortada. Kamyonlar, minibüsler, van araçlar genel olarak eski. Buna bir de yollarımızın durumu eklenince trafik kazaları kaçınılmaz oluyor” diyen Deniz, üçüncü, dördüncü el iş araçlarının bile yollarda sefer halinde olduğunu belirtti. 
   Çok uzun zamandır bu KDV’lerin düşürülmesi için çaba harcadıklarını dile getiren Deniz, ‘Amerika’yı yeniden keşfetmemize gerek yok ki’ diye konuştu. 
   Türkiye’de araç fiyatlarının çok daha uygun olduğuna, bu son indirimle daha da uygun olduğuna dikkat çeken Deniz, “Türkiye’deki araç reklamlarında ‘KKTC’de bu fiyatlar geçerli değildir’ ibaresi yer alıyor. Bu iki ülke arasındaki farkı ortaya koyuyor” dedi.

Devletin kaybı olmaz

   Araç vergilerinin bir an önce düşürülmesi gerektiğini vurgulayan Deniz, hükümetin bu konuda duyarlı davranması gerektiğinin altını çizdi. 
   Deniz hükümetin böylesi bir uygulama ile herhangi bir kaybının olmayacağını, bu konuda detaylı bir rapor sunabileceklerini kaydetti.

Akın: Sorun büyük

   Oto Galericiler Birliği Başkanı İbrahim Akın da KDV oranlarının yüksekliğinin büyük bir sorun teşkil ettiğini vurguladı. 
   Oto Galerilerin tek sorunlarının KDV oranının olmadığını belirten Akın, kurlardan dolayı da sıkıntı yaşadıklarını, bir an önce sıkıntılarının çözülmesi için hükümetten adım atmasını beklediklerini ifade etti.
   Türkiye’nin, KDV oranlarını aşağıya çekerek sektörün önünü açtığını vurgulayan Akın, benzeri uygulamanın bir an önce KKTC’de uygulamaya girmesini istedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474