banner564

İki sendika  yardımcı oluyor

Kıbrıs’ta karma evliliklerden doğan kişilerin "Kıbrıs Cumhuriyeti" vatandaşlığı için 4 bin 127 başvuru yaptığı açıklandı

İki sendika  yardımcı oluyor
banner598

 Raif UZKAN 

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) ve Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS)’e, Kıbrıs’ta karma evliliklerden doğan kişilerin "Kıbrıs Cumhuriyeti" vatandaşlığı için 4 bin 127 başvuru yapıldığı kaydedildi.
Vatandaşlık başvurularıyla ilgili istatistik verilerinin paylaşıldığı basın toplantısı dün KTÖS merkezinde yapıldı.
KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil basın toplantısında yaptığı konuşmada, KTÖS ve KTOEÖS’ün üyeleri arasında karma evliliklerden doğan kişiler bulunmasından hareket edilerek başlatılan sürecin toplumsal şekle getirildiğini belirtti ve KTÖS ile KTOEÖS’ün "Kıbrıs Cumhuriyeti" vatandaşlığına başvurmayanlar için halen başvuru kabul ettiğini söyledi.
15 Şubat’ta konunun masaya yatırıldığını, Güney Kıbrıs’tan insan hakları örgütü KISA ile birlikte toplantıyla incelendiğini ve bu kampanyanın başlatılmasından sonra 1780 müracaat olduğunu belirten Elcil, başvuruların gelmeye devam ettiğini söyledi.
Yapılan 4 bin 127 başvurunun kategorize edilmesine devam edildiğini kaydeden Elcil, bugüne dek 2 bin 433 eşten dolayı, 1694 de anne-babadan dolayı vatandaşlık başvurusunun söz konusu sendikalara iletildiğini ifade etti.

“Ön yargıları yıkın…”
Halk arasında bazı önyargıların mevcut olduğunu kaydeden Elcil, “Nasıl olsa bir şey olmaz” diyerek başvuru yapmayanlar bulunduğunu ve alınan başvurulardan sadece yüzde 58,6’sının Rum tarafına vatandaşlık başvurusu yaptığını, yüzde 41,4’lük kesimin Rum yetkili organlarına hiç başvuru yapmadıklarını belirttiklerini söyledi.

 “Suni engeller…”
Başlatılan süreçlerle ilgili Rum Hükümet Sözcüsü ve Rum Ombudsmanından açıklamalar geldiğine de işaret eden Elcil, siyasi bir karar olarak suni engeller yaratıldığını, karma evliliklerin sanki bir suçmuş gibi gösterildiğini söyledi.
Elcil, Rum kesiminden bir iyi niyet göstergesi olarak ortadaki “yapay engelleri” kaldırmasını isteyeceklerini belirterek, Kıbrıs’ın resmi olarak 2004 yılından beri AB toprağı olduğunu ve Avrupa içinde böyle bir ayrımın olmaması gerektiğini, gerek Kıbrıs’taki Avrupa Komisyonu ofisi ile görüşerek, gerekse Brüksel’e giderek anlatacaklarını da ekledi.


Hakkı: Ayrımcılık kabul edilemez
Ledra Hukuk Bürosu’ndan Avukat Murat Metin Hakkı da konuşmasında, konuyla ilgili güçlü hukuksal dava gerekçeleri bulunduğunu hatırlattı ve insanların okulunu, işini, evini, nerede yaşayacağını seçebileceğini fakat ebeveynleri konusunda böyle bir seçim hakkı olmadığını anlattı.
Anne-babasından birinin TC kökenli olmasından dolayı diğer insanlardan ayrımcılığa maruz bırakılmasının İnsan Hakları bildirgelerine ve BM Çocuk Hakları Konvansiyonuna da aykırı olduğuna işaret eden Hakkı, söz konusu uluslararası bildirgelerin yerel mevzuattan da üstün durumda olduğunu kaydetti. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473