banner564

İLAHİ ADALET

Mahkeme ‘dikkatsiz sürüşün 4 cana mal olduğunu’ kabul etmekle birlikte Altınfincan’a sadece 5 yıl hapislik verdi

İLAHİ ADALET
banner598
Zorkun TAŞER
    Bir yıl önce meydana gelen ve tüm Kıbrıs’ı yasa boğan 4 genç öğretmenin hayatını kaybettiği trafik kazasının sanığı Çiğdem Altınfincan’a 5 yıl hapislik cezasının verilmesi, sadece aile yakınlarını değil, 7’den yetmişe herkesi ayağa kaldırdı.
   Kazada hayatını kaybeden 4 genç öğretmenin aileleri, karar sonrasında tepkilerini dile getirerek, Altınfincan’a ‘katil bununla kurtulamayacaksın” diye bağırdı.
   Mahkeme heyetinin, yürürlükteki yasaya bağlı kalarak 5 yıl hapislik cezası verdiği Altınfincan’ın, bir yıldan beri cezaevinde bulunduğu, 1.5 yıl sonra ise ‘şartlı tahliye’ talebinde bulunabileceği belirtildi.
   Akademisyen İmge Kozok, Ayşe Hadımcı Candemir, Figen Arkın ve Dilek Yılmaz’ın ölümüne yol açan trafik kazasının, Çiğdem Altınfincan’ın  dikkatsizliğinden kaynaklandığını teyit eden mahkeme heyeti,ilgili yasanın bu tür suçlarda en fazla 7 yıl hapislik öngördüğünü belirtti. 
   Mahkeme Başkanı Ömer Güran, Avrupa ve gelişmiş ülkelerde bu suçlara ağır cezalar verildiğini, fakat o ülkelerdeki yol güvenliği, trafik düzeyi ve trafik ile ilgili eğitimlerin de dikkate alınması gerektiğini söyledi.


Aileler duruşmayı izledi
Dikkatiz, tedbirsiz ve acele ile halka tehlike teşkil edecek şekilde araç kullanarak dört öğretim görevlisinin ölümüne neden olduğu gerekçesi ile yargılanan sanık Altınfincan, hakkındaki dava karara bağlandı. Karar duruşmasına yaşamını yitiren İmge Kozok, Ayşe Hadımcı Candemir, Figen Arkın ve Dilek Yılmaz’ın yakınları da hazır bulundu.

Güvenlik önlemi hat safhadaydı
Yaşamını yitirenlerin ailelerinin duruşmaya gelmesi üzerine polis, mahkemeye ek takviye gönderdi. Lefkoşa Cürümleri Önleme Şubesi ile Adli Şube Ekipleri, bir olay yaşanmaması için güvenik önlemi aldı. Başkan Ömer Güran, Kıdemli Yargıç Melek Esendağlı ve Yargıç Alev Ulunay, saat 11.30 sıralarında kararı okumak için oturdu. Duruşma salonu yaşamını yitirenlerin yakınları ile dolarken, gergin bekleyişin ardından Başkan Güran kararı okumaya başladı. Güran, okuduğu kararda ilk olarak sanığın yargılandığı davaları tek tek açıkladı, ardından kazanın oluş şekli ile ilgili olguları söyledi. Lefkoşa-Güzelyurt anayolunda meydana gelen kazada direksiyon hâkimiyetini kaybeden sanığın, önce rampaya çarpıp ardından karşı şeride uçarak içerisinde dört akademisyenin bulunduğu araca çarptıktan sonra yine aynı şeritte arkadan gelen başka bir araca çarptığını ifade etti. Güran, çarpmanın etkisi ile Ayşe Hadımcı Candemir yönetimindeki aracın kontrolsüz bir şekilde 340 metre boyunca sürüklendikten sonra orta refüjde durduğunu, kaza sonunu üç kişinin olay yerinde Dilek Yılmaz’ın ise Lefkoşa Devlet Hastanesi’ne yaşamını yitirdiğini kazada iki kişinin de yaralandığını belirtti.

5 tanık dinlendi, 23 emare sunuldu
Dava ile ilgili duruşmalarda 5 tanık dinlendiğini, kaza ile ilgili 23 emare sunulduğunu kaydeden Güran, dava süresince sanık avukatının öne sürdüğü hafifletici nedenlere de değindi. Güran, savunmanın kazanın olduğu yerde yol aydınlatması olmadığını, çelik bariyerler bulunmadığını, yol güvenliğinin olmamasının kaza sonucunda etkili olduğunu ileri sürdüğünü açıkladı. Sanık avukatının kaza anında müvekkilinin çok aşırı süratli olmadığını, pervazsız veya trafik canavarı olmadığını, bir anlık dikkatsizlik sonucu yoldan çıkarak kazaya neden olduğunu, bu kazada yol güvenliğinin de eksikliğinin etken olduğunu belirterek savunma yaptığını dile getirdi. Güran, savunmanın ayrıca sanığın sabıkasız bir kişi olmasını ve Türk Dili Edebiyatı mezunu bir kişi oluşunu da mahkemeye söyleyerek ceza takdirinde değerlendirilmesini talep ettiğini belirtti.

“Yol güvenliği savunması…”
Sanık avukatının yol güvenliği eksikliği üzerinden yaptığı savunma gerekçelerine ilişkin açıklamalar yapan Güran şunları söyledi, “2004 yılında yasada yapılan değişiklikle tedbirsizlik ve dikkatsizlik sonucu meydana gelen ölümlü kazalarla ilgili hapis cezası 2 yıldan 7 yıla çıkarıldı. Yasa koyucu, bu suçlara daha ağır cezalar verilmesi gerektiği görüşüncesindedir. Ancak unutulmamalıdır ki bu suçlar ceza artırmakla önlenememektedir. Trafik suçları sürekli ve hızlı bir şekilde artış göstermektedir. Öte yandan gün geçtikçe trafikteki insan ve araç sayısı artmaktadır. Avrupa ve gelişmiş ülkelerde bu suçlara ağır cezalar verilmesi öngörülmektedir fakat o ülkelerdeki yol güvenliği, trafik düzeyi ve trafik ile ilgili eğitimler dikkate alınmalıdır.”


“Tüm yollar acilen tadil edilmeli…”
“Ülkemizdeki mevcut yolların ivedilikle (acilen) kullanıma uygun, vahim sonuçlara neden olan kazaları önleyecek bir şekilde tekrar elden geçirilmesi gerektiği açık ve net bir şekilde yaşanmış olan bu davada görülmektedir. Tüm yollarımızın acilen tadil edilmesi gerekmektedir.”
Güran, cezaların yanı sıra yol güvenliğinde de eksiklikler olduğuna dikkati çektikten sonra davaya konu olan kazanın neden ve sonuçlarının iyi değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Güran, bir kazanın meydana birçok etken bir araya gelerek oluşabileceğini ifade ederek, sanığın yapmış olduğu kazanın normal, sıradan bir kaza olarak algılamanın mümkün olmadığını dile getirdi.

“Makul bir mazereti yok”
Güran, neden ve sonuç arasındaki olgulara baktıklarında sanığın fiilleri dışında kazaya neden olan bir unsur olmadığını söyledi. Güran, okuduğu kararda savunmanın, ‘eğer çelik bariyer olsaydı, karşı şeride geçmeyecekti” iddiasını da değinerek şu açıklamayı yaptı: “Sanık direksiyon hâkimiyetini kaybedip, karşı şeride geçerek kazaya neden oldu. Kazanın olduğu yolda çelik bariyer olmaması tesadüfi bir şey değildi. Sanığın makul bir mazereti yoktur. Bu kazada sadece sanığın sorumlu olduğunu dikkate almalıyız. Sanık direksiyon hâkimiyetini kaybedip karşı şeride geçerek masum bir şekilde araçlarında seyreden dört kişinin ölümüne neden oldu.

“Trafik kurallarını dikkate almadan…”
Güran, yasaların başkalarının haklarını gerektiği gibi gözetmeden hareket edilmesine karşı önlem alması gerektiğini vurgulayarak, “Sanık trafik kurallarını dikkate almadan, hız sınırı üzerinde ve dikkatsiz bir şekilde karşı şeride geçerek bu kazayı yapmıştır. Ayrıca kazanın meydana gelmesinde karşı tarafın herhangi bir katkısı yoktur” dedi.

“Makul bir özrü yok”
Güran, kaza esnasında aydınlatma olmasa bile havanın açık olduğunu, kazaya neden olacak bir etken teşkil etmediğini, sanığın makul bir özrü bulunmadığını, tedbirsiz, acele, halka tehlike oluşturacak bir şekilde dikkat ve gerekli özeni göstermeden sürüş yaptığı için kazaya neden olduğunu belirterek, sanığa hürriyeti bağlayıcı ceza vermeyi uygun gördüklerini söyledi. Güran, kamu menfaatinin de göz önünde bulundurulduğunu ifade ederek, sanığı yargılandığı davalardan 5 yıl süre ile hapse mahkûm ettiklerini açıkladı.

“5 yıl ile kurtulacağını mı sanıyorsun!”
Kararın ardından yaşamını yitirenlerin ailelerinin duruşma salonunda çıkarılması beklendi. Aileler ve basın duruşma salonu önünde beklerken polis, sanığı arka taraftan gizlice aşağı indirerek polis otosuna götürdü. Polisin sanığı gizlice götürdüğünü son anda fark eden akademisyenlerin aileleri, “Katil, 5 yıl ile kurtulacağını mı sanıyorsun” diye bağırdı. Bu arada cezaevi aracına götürülen sanık Çiğdem Altınfincan elleri ile yüzünü kapatarak ağladı. Cezaevi arabasına koyulan sanığın ağlama sesleri dışardan dahi duyuldu.




Sizlerden özür diliyoruz

   Sevgili öğretmenlerimiz İmge Kozok, Ayşe Hadımcı Candemir, Figen Arkın ve Dilek Yılmaz...
   Hiçbir suçunuz olmadığı halde çok genç yaşta hayatınızı kaybettiniz... 
   Aileniz, öğrencileriniz, öğretmen arkadaşlarını o günden beri sizi anıyor ve yaşananlara kahrediyor...
   Suçu işleyenin ömür boyu hapis yatması bile sizleri geri getiremez... 
   Ancak ağır bir ceza, başka canları kaybetmemek adına caydırıcı olurdu...
   Ne var ki; sürekli seçim derdinde olan ülke siyaseti, bu kadar ağır suç için en fazla 7 yıl hapislik öngören yasayı değiştirme gereği görmüyor... 
   Yargının elini, kolunu bu şekilde bağlıyor...
   Bu ağır ihmal karşısında rahatsız olduğunuzu biliyoruz... 
   İşte o nedenle sizlerden özür diliyoruz...
   ........................................................................................Reşat AKAR



Güncelleme Tarihi: 03 Şubat 2015, 14:32
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474