banner564

İnsanlık dramı  sona erecek

Bakan Sucuoğlu, Muhaceret Yasasının ülkede kayıtsız işçi sayısının 8 bin 500 -9 bin kişi civarına çıkması üzerine hazırlandığını söyledi

İnsanlık dramı  sona erecek
banner598

 Emir ERTORUN 

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda dün Yabancılar ve Muhaceret Değişiklik Yasa Tasarısı’nın komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkere görüşüldü. 
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faiz Sucuoğlu, yasa tasarısının ülkede kayıt dışına düşen çalışanlarda rakamların yükselmesi ve kayıtsız işçi sayısının 8 bin 500 -9 bin kişi civarına çıkması üzerine hazırlandığını kaydetti.  
Yasa tasarısının bu insanları ülkede düştükleri “yaşar ama yaşamaz” durumundan kurtaracağını, hiçbir haktan yararlanamayan bu insanların, istismar edildiğini, bu yüzden insanlık dramına dönüşen bu durumu kontrol altına, çalışanların kayıt altına alınabilmeleri için hazırladıklarını ifade eden Sucuoğlu, “Kayıt dışı işçileri kayıt altına almak için hazırlanan yasa tasarısı buna katkı sağlayacak. Ülkede üçüncü ülkeden gelen 14 bin 657 kayıtlı işçi var, Türkiye’den 33 bin 255 kayıtlı işçi var.” dedi.  
YDP Genel Başkanı Erhan Arıklı da, kanayan bir yaraya parmak basıldığından dolayı teşekkür ederek, yasa tasarısına ellerinden gelen katkıyı koyacaklarını söyledi. 
Çalışanların kaçak duruma düşerek mağdur olduğunu ifade eden Arıklı, bu yüzden yasayı önemsediklerini kaydetti. 
TDP Milletvekili Zeki Çeler de, çalışma affı ile ilgili başlatılan yasa çalışmasına destek vereceklerini ifade etti.
CTP Milletvekili Fazilet Özdenefe de önemli bir yasa tasarısını görüştüklerini, ülkede kanayan yara haline gelen sorunların çözümünü öngördüğünü ifade ederek, tasarının sağlıklı bir şekilde komitede görüşülmesinin önemine vurgu yaptı. 
İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars da, yasa tasarısı ile ilgili mecliste bir konsensüs olduğunu gördüğünü ifade ederek, geçmiş hükümet döneminde başlatılan ve bugün devam ettirilen yasa tasarısı çalışmaları hakkında bilgi verdi, yasa tasarısı çalışması yaparken ülkede yaşayan çalışan herkesi önemsediklerini ifade etti. 
CTP Milletvekili Biray Hamzaoğulları da söz alarak, yasa tasarısına ivedilik isteyen hükümetin salonda nisabı sağlayamamasını eleştirerek meclisi ciddiyete davet etti ve salondan çıktı. Hamzaoğulları daha sonra tekrar salona döndü. 
CTP Milletvekili Asım Akansoy da yerinden hükümet üyesi milletvekillerine “Arkadaşlar lütfen toparlanın, bizi zorda bırakmayın” diye seslendi. 
Tezkere konuşmaların ardından yapılan oylamada oybirliği ile kabul edildi. 

Vekiller güncel konuştu
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’ndaki güncel konuşmalarda, Karpaz bölgesinin sağlık sorunları, Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu, ihaleler ve devletin medya destekleri konuşuldu.
İlk konuşmayı yapan CTP İskele Milletvekili Biray Hamzaoğulları, Karpaz bölgesinde yaşanan sağlık problemlerine işaret ederek, bölgede kriz masası kurulması ve halkın sağlıklı huzurlu yaşamasının sağlanması için çalışma yapılmasını istedi. 
Grip aşıları, insan sağlığını etkileyen çevresel faktörler, bölgede hayvanların yerleşim yerlerinden çıkarılması, atıkların ıslahı gibi konularda ilgilileri göreve çağıran Hamzaoğulları, Batı Nil Virüsü’ne yönelik önlemler alınmasının önemine değindi ve “Endişe duyuyoruz bu virüsten dolayı daha fazla insanımız ölsün istemiyoruz” dedi. 

Pilli: Grip aşıları cuma günü geliyor
Sağlık Bakanı Ali Pilli de, grip aşılarının ülkeye 18 Ekim Cuma günü geleceğini ifade ederek, vatandaşların rahat olmasını istedi. Geç kalmadıklarını çünkü aşıların genellikle kasım ayında yapıldığını ifade eden Pilli, zaman kaybı olmadığını, risk grupları yanında tüm vatandaşların rahat olmasını aşıların zaman kaybetmeden geleceğini söyledi. 
Batı Nil Virüsü’nün salgınlar yaratan ölümler yaşanan bir virüs olduğunu, bu virüsün yeni olmadığını ancak ülkede yeni görüldüğünü ifade eden Pilli, bu virüsü tespit eden doktorları tebrik etti. 

Arıklı: Ülkede birçok yolsuzluk var
YDP Genel Başkanı Erhan Arıklı da, ihaleler ve Kıb-Tek ile ilgili konuşmasında, ülkede birçok yolsuzluklar olduğunu savunarak, özellikle son dönemde şaibeli ihaleler olduğunu ve ancak hükümetin hiçbir açıklama yapmadığını, yaptırım uygulamadığını kaydetti. 
Arıklı, şimdiki hükümet dönemi veya bir önceki hükümet dönemi olmasının bir önem taşımadığını, ihalelerle ilgili gerekli denetimlerin yapılmasının önemine işaret etti. 
İlginç bir ihalenin de bu yıl içinde Kıb-Tek’te olduğunu savunan Arıklı, 230 bin tonluk yakıt taşıma ihalesiyle ilgili olan bu konuda açıklama istedi. Kıb-Tek’te gerekli adımların ve çalışmaların yapılmasının kurum için önemine işaret eden Arıklı, hassas olan bu konuda baskılar olduğunu da bildiğini kaydetti. 
Konuşmaların ardından genel kurul dünkü çalışmalarını tamamladı. Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu bir sonraki birleşimini 21 Ekim pazartesi yapacak.  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474