banner564

İzahat istiyor

Soyer, “Neden Turkcell ve Telsim’in fiyatları Türkiye’deki vergi dışı fiyatlarından daha yüksektir” diye sordu

İzahat istiyor
banner598

 Çiğdem AYDIN

   Eski başbakanlardan Ferdi Sabit Soyer, GSM şirketlerinin KKTC’de uygulamakta olduğu tarifelerin yüksekliğinden şikayet etti.
    Konuyu daha önce çok kez meclis kürsüsünden dile getirdiğini anımsatan Soyer, “Geçtiğimiz günlerde beni üzen bir durumla karşılaştım. Bir özel televizyonda GSM sektörlerinden birinin yetkilisi ‘Bir milletvekili vardı Meclis’te ve guduruya konuşurdu bu konuda. Şimdi yoktur’ dedi. Yani mecliste olmadığım için sevincini dile getirdi” dedi.
   GSM şirketlerinin sorgulayıcı insan istemediğine dikkat çeken Soyer “Ben şunu sorguluyorum. Neden Turkcell’in ve Telsim’in vergi dışı fiyatları Türkiye’den daha yüksektir?” diyerek bu konuda izahat istedi.
   Soyer; Diyalog’a yaptığı açıklamada şunları kaydetti:
   “Neden Telsim ve Türkcell’in vergi dışı maliyetleri (GSM operatörünün maliyeti ve karı) Türkiye’deki vergi dışı maliyetlerinden en az yüzde 20 daha yüksektir bizim ülkemizde? Vergi üç aşağıya, beş yukarıya hemen hemen Türkiye ile aynıdır. Peki, o zaman neden vergi dışı maliyetler daha yüksektir? 
   Bunu birinin izah etmesi lazımdır. O dönem bu iddiayı getirdiğimizde dönemin Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı’na bilgi ilettiler, ‘sizde telefon az, onun için dediler’. Onu da çıkarttık. 850 bini aşkın abonesi var ülkemizde. Bıraktım diğer hizmetleri bir yere. 850 bin aboneleri var. Allah aşkına turizm sektörünün de aktif olduğu bir memlekettir. Buraya geldiğinde de cep telefonu ile konuşur biri sen ondan da alın parayı değil mi? Dolayısıyla bununla ilgili izahı topluluğa yapmak lazım. Neden fiyatları Turkcell’in ve Telsim’in Türkiye’deki vergi dışı fiyatlarından daha yüksektir bu ülkede? Ben bunun cevabını hala bulamadım. Çünkü bir izah eden yok.” 

Onlara düşman değiliz
Bilişim Teknolojilerinin resmi düzeyde bir bilgi sunumunda zemin eksikliği olduğunu söyleyen Soyer şöyle devam etti:
   “Çünkü tam anlamıyla yasal olarak bunlarla ilgili denetimdeki gücü sınırlıdır. Bu yüzden tüm bunların ele alınması gerekiyor. Biz bunlara düşman değiliz ki, ben de düşman değilim. Neden fiyatları Turkcell’in ve Telsim’in Türkiye’deki vergi dışı fiyatlarından daha yüksektir bu ülkede? Bu cevap verilirse, şirketlerin gerçek kar yüzdelerini o zaman anlarız. Biz bunu bilmiyoruz. Onların verdiği veriler doğrultusunda biz bilgi sahibiyiz. Bu verilerin hangi bileşenlerden oluştuğunu bilmezsek o verilere de inanmam ben. Yeterince denetleme yapıldığına inanmıyorum ben.  

Güncelleme Tarihi: 03 Nisan 2018, 10:20
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473