banner564

Kadehler çözüme kalktı

İki lider yaklaşık bir ay aranın ardından dün ara bölgede 4 saatlik bir görüşme yaptı, ardından Chateau Status Restorant’ta birlikte yemek yedi

Kadehler çözüme kalktı
banner598
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Kıbrıs sorununa çözüm bulmak amacıyla gerçekleştirilen müzakereler kapsamında dün akşam yaklaşık bir aylık aranın ardından bir araya geldi.
Espen Barth Eide’nin himayesinde yaklaşık 4 saat görüşen liderler, saat 23.00 sıralarında ara bölgedeki Chateau Status Restorant’ta yemekte bir araya geldi. Yemeğin Anastasiadis’in daveti üzerine gerçekleştiği belirtildi.
Eide, görüşmenin tamamlanmasının ardından saat 22.00 sıralarında liderler adına hazırlanan ortak açıklamayı okudu.
BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide, dünkü görüşmelerinde Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın henüz çözümlenmemiş konularla ilgili müzakere ettiğini söyledi.
Liderlerin mevcut ivmenin üzerine eklenti yapılmasına yönelik ihtiyacın bilinci içerisinde farklılıklarla ilgili yapıcı bir fikir alış verişinde bulunduğunu kaydeden Eide, sürecin ilerletilmesi konusunda müzakerecilere talimat verildiğini ifade etti.
Eide, liderlerin, olası çözüm sonrasında “Kıbrıs Türk Kurucu Devleti”ni AB müktesebatına hazırlamak amacıyla kurulan iki toplumlu ad –hoc komitenin çalışmalarının başlamasını memnuniyetle karşıladığını da kaydetti.

Akıncı: Varılan mutabakatlar var
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, yaklaşık 4 saat süren görüşmenin ardından basına açıklama yaptı.
Akıncı, Kıbrıs konusunda iki tarafın da onaylayabileceği ortak sonuca ulaşmak için ellerinden geleni yapacaklarını kaydederek, “Varılan mutabakatlar var, ayrılık noktaları var, farklı görüşler var. Bütün mesele bu farklılıkları gidermek ve iki tarafın da onaylayabileceği ortak sonuca ulaşmaktır. Bu kolay bir süreç değil” dedi.
Akıncı, “Müzakerecilerimize verdiğimiz talimat önümüzdeki günlerde mülkiyete ilişkin kriterler konusuna yoğun bir şekilde başlamaları oldu. Sanırım yarından itibaren bir araya gelmeye başlayacaklar” dedi.

Bir dahaki buluşma 30 Ekim’de
Daha önceden açıklandığı gibi bir sonraki liderler görüşmesinin 30 Ekim’de olacağını anımsatan Mustafa Akıncı, “Bugünkü görüşmede Kasım ayından itibaren daha yoğun bir şekilde müzakerelerimizi sürdürmeye devam etme kararlılığını da teyit ettik” dedi.


“Kırmızı çizgiler…”
Akıncı, Rum liderliğinin son dönemlerdeki açıklamaları ve “kırmızı çizgiler”  ile ilgili bir soru üzerine, sorusu üzerine Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı şunları kaydetti:
“Bu konuda kırmızı çizgi diye bir şey konuşulmuyor. Bu konuşulanlar aradaki görüş farklılıklarını nasıl aşabiliriz, nasıl kapatabiliriz… Yani iki taraf da bu konuyu çözmek için çaba harcıyor.
Burada sanıyorum iki kesimlilikten ne anladığımız öne çıkıyor, ben ne anladığımı çok defalar izah ettim, tekrarlamama gerek yok. Onlar da kendi ne anladıklarını anlatıyorlar. Onları da zaten görüyorsunuz, basında çıkıyor. Dolayısıyla o noktada bir uzlaşma olduğunu yani bu kavramların ne anlama geldiği konusunda bir uzlaşma olduğunu söyleyecek durumda değiliz şu an itibarıyla.”

Güncelleme Tarihi: 13 Ekim 2015, 10:28
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473