banner564

Kamudan başlanmalı

Bayram mesajında toplumsal dayanışma çağrısı yapan Cumhurbaşkanı Akıncı, “Ekonomiyi yakından ilgilendiren bazı reformların artık ertelenmemesi gerekir” dedi

Kamudan başlanmalı
banner598

 Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kurban Bayramı nedeniyle TV kanallarından yayımlanan mesajında, halkın bayramını kutlayarak, ekonomide yaşanan gelişmeler, alınması gereken tedbirler ve Kıbrıs sorunuyla ilgili mesajlar verdi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Türk Lirası’nın aşırı değer kaybından dolayı ekonomide yaşanan sıkıntılar konusunda toplumsal dayanışma içinde hareket edebilmenin önemine işaret ederek Kıbrıs Türk halkının bunu başarabilecek yeteneğe sahip olduğuna inandığını söyledi.
Akıncı, krizlerin beraberinde fırsatlar da getirdiğini belirterek ülkenin uzun soluklu reformlara duyduğu ihtiyacı vurguladı.
TL’deki değer kaybında ekonomi dışı bazı unsurların söz konusu olduğunun görülmekle birlikte, konuya ekonomik akıl ve ortak akılla yaklaşılmasının doğru olacağını ifade eden Akıncı, ülkelerin siyasal, hukuksal yapılarının da ekonomik gelişmelerle yakından ilgili olduğunu kaydetti.
Ekonomiyi yakından ilgilendiren bazı reformların artık ertelenmemesi gerektiğini ve kamu reformunun da bunlardan biri olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Akıncı, “Yolsuzluğa karşı daha ciddi tedbirler almamız, rekabet edebilirlik ve iş yapabilirlik standartlarını daha iyi bir seviyeye yükseltmemiz, kayıt dışılığı asgariye indirecek koşulları geliştirmemiz, kara para aklama riskine karşı daha hassas bir mücadeleyi yürütmemiz ve bunların takipçisi olmamız kaçınılmazdır” diye konuştu.
Akıncı, KKTC Merkez Bankası’nın TL üzerinde herhangi bir kontrolünün söz konusu olmadığına işaret ederek bu paranın dolaşımdaki miktarını da faizini de saptama yetkisinin KKTC’de olmadığını, buna rağmen hükümetin eli kolunun tamamen bağlı da olmadığını söyledi.
Bazı başka tedbirlerle yurttaşların sıkıntılarını belli ölçülerde rahatlatacak adımlar atılabileceğini, nitekim bu konuda bazı önlemlerin Meclis’te de tartışmaya açıldığını, içinde bulunulan koşullarda gerçekçi şekilde uygulanabilecek olanın en iyisini yapmaya çalışmak gerektiğini kaydederek, Cumhurbaşkanlığı’nın da ekonomin danışmanının tavsiyeleri ışığında bazı görüşleri hükümete aktardığını, aktarmaya devam edeceklerini kaydetti.
Cumhurbaşkanı Akıncı, “Ekonomiyi, döviz konusunu konuşurken, eminim ki birçoğunuz ‘Kıbrıs sorunu çözülse Euro’ya geçsek bu dertlerden kurtulurduk’ demektesiniz. Kuşkusuz ki bu düşünce bir bakıma doğrudur. Ne var ki gerçeğin tümü bununla sınırlı değildir” diyerek Euro kullandıkları halde birkaç yıl önce Yunanistan ve Güney Kıbrıs’ta yaşanan büyük ekonomik krizleri hatırlattı.
Cumhurbaşkanı Akıncı, mesajında Kıbrıs sorunuyla ilgili de mesajlar verdi, eylül ayının Kıbrıs konusu açısından önemli bir ay olmaya aday olduğuna işaret etti ve “Artık neredeyse herkes anlamıştır ki, bundan sonra ucu açık yıllar sürecek müzakereler dönemi kapanmıştır. Eşitlik, özgürlük ve güvenlik içinde yaşanacak yeni ortak bir yapıyı kurma iradesinin var olup olmadığı Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri tarafından araştırılacaktır” dedi. 

YORUM EKLE
YORUMLAR
Öz
Öz - 6 yıl Önce

Önce para. KKTC devlet ise devlet olmanın gereği olan parasını basmalı. İster euro, isterse Sterlin çıpası ile KKTC Lirası basılmalı, diğer yabancı paralar yasaklanmalıdır.

SIRADAKİ HABER

banner471

banner474