banner564

Kapalı kapılar ardında Brüksel!

Kıbrıs müzakere sürecine dahil olan AB’nin temsilcisi Nuffel, Kıbrıs Türk tarafının AB muktesebatına dahil olmak istediğini ve para talebinde bulunduğunu bildirdi

Kapalı kapılar ardında Brüksel!
banner598
   Avrupa Birliği’nin Kıbrıs sorununa müdahil olma şekline ilişkin ilk işaretin, Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker’in BM İyi Niyet Misyonu’ndaki temsilcisi Peter van Nuffel tarafından iki gün önce verildiği bildirildi.
   Fileleftheros gazetesi “AB’den Müdahiliyet İşaretleri” başlığıyla manşete çektiği haberinde AB çalışma grubunun, Kıbrıslı Türk ve Rum müzakereciler Özdil Nami ve Andreas Mavroyannis ile BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin de katıldığıson toplantısında Nuffel’in de hazır bulunduğunu yazdı.
   Nuffel’in iki tarafın talebi üzerine Avrupa mevzuatı ve Avrupa müktesebatıyla ilgili görüş ortaya koyduğuna işaret eden gazete şu detayları verdi:
   “AB yetkilisi görüşmelere yardımcı oluyor, müzakerelerin parçası değildir. Bütün müdahiller uyum sağlayana kadar da Türk tarafının çekinceli olacağı aşikardır. Nuffel’in görevi uzlaşılanların Avrupa müktesebatına uyumlu olmasını sağlamaktır. Müzakerelere katılmadığını ancak kendisinden istendiği zaman konularla ilgili teknik görüş belirtiyor.”
   Habere göre AB düzeyinde, çoğu önceki müzakere aşamalarından miras kalan önemli yakınlaşmalar var. Bu nedenle de AB çalışma grubunun işinin –derinlerde zorluklar olsa bile- nispeten kolay görülüyor.
   Haberde, yapılan görüşmelerde tarafların bir dizi konuya bakış açısının birbirinden farklı olduğunun da ortada olduğu, Rum tarafının müzakerelerden, ülkenin AB prosedür ve faaliyetlerine etkin katılımına olanak tanıyacak bir çözüm ortaya çıkmasını isterken Türk tarafının, daha şimdiden Avrupa müktesebatıyla uyum olmasını talep ettiği kaydedildi.

Ödenek istiyor

   Gazete Kıbrıs Türk tarafının yaklaşımını şu cümlelerle aktardı:

   “Kıbrıs Türk tarafı, müktesebata şimdiden uyum olması talebi çerçevesinde, uyum mekanizması oluşturulması ve çözüm sonrası döneme hazırlık yapılması için Avrupa ödeneği verilmesini istiyor. Bu konuda itiraz görünmüyor. Türk tarafı bunun paralelinde Müzakerecisi ve Mustafa Akıncı düzeyinde, anlaşmanın AB’nin birincil hukuku haline gelmesini talep ediyor.”
   Politis gazetesi “Avrupa Salonda... Juncker’in Temsilcisi Dün İtibarıyla Masada” başlıklı haberinde iki gün öncesine kadar kendi ofisinde danışmanlık rolü yapan Nuffel’in dün itibarıyla müzakere masasına oturarak AB’nin müzakerelere aktif katılımını başlattığına dikkat çekti. 
   Gazete sadece Rum kaynaklarının değil, görüştüğü bazı Kıbrıslı Türklerin de; AB’nin bugüne kadar müzakerelerden uzak kalmasının ana nedeninin, 3’ücü Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun AB’yi Rumlar lehine önyargılı üçüncü oyuncu görmesinden kaynaklandığı saptamasında bulunduğunu yazdı. 

Güncelleme Tarihi: 31 Temmuz 2015, 10:26
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474