banner564

Karpaz pazarlığı

Rum tarafı, Türklerin elindeki toprağın yüzde 18’e inmesini istiyor

Karpaz pazarlığı
banner598

Züleyha KARAMAN

   Kıbrıs sorununun çözümüyle ilgili müzakarelerde harita ve toprak konusu resmen masaya gelmese de, yürütülen temaslarda Türk tarafına yüzde 18 oranında toprak bırakılmasının dillendirildiği öğrenildi.

   Diyalog’un ‘güvenilir bir kaynaktan’ elde ettiği bilgilere göre; kapsamlı çözüm öncesinde Maraş’ın “Güven Artırıcı Önlemler” kapsamında iadesini isteyen Rum yönetimi, toprak dağılımında Karpaz’ın da kendilerine verilmesini talep ediyor.

   Annan Planı’nda Türklere bırakılan toprak oranı yüzde 29 ve üzeri idi ve Karpaz’da kanton bölge öngörülüyordu. Rumlar bu kez Karpaz’ın yanı sıra civar köylerin kendilerine bağlanması için çaba harcıyor. Doğu Akdeniz’de enerji kaynaklarının varlığın tespiti ve  bölgeden geçecek petrol boru hatları düşünüldüğünde Karpaz’ın stratejik önemi daha da artıyor.

   Nüsuf oranına göre toprak dağılımı isteyen Rumlar, Türk tarafının nüfusunu her zaman yüzde 18 olarak ifade ediyor ve bırakıacak toprağın, bu oranı geçmemesi gerektiğini savunuyor.

   Karpaz ve bölge köylerini, bazı Maserya köylerini isteyen Rumlar, “Güzelyurtsuz olmaz” diyor.

   Yönetim ve Güç Paylaşımı başlığı altında, dönüşümlü başkanlığa karşı çıkan Rumlar, 1960 anlaşmalarında var olan Cumhurbaşkan yardımcısı’nın veto hakkını da reddediyor.

 

ABD’den çerçeve plan hazırlığı

 

   Bu arada, Kıbrıs'ta yaklaşık 2 yıl aradan sona başlayan müzakerelerin başarıyla sonuçlanması için perde gerisinde büyük çaba harcayan ABD’nin, bir çerçeve plan hazırlığı içinde olduğu da öğrenildi.

   Diyalog’un elde ettiği bilgilere göre, ABD Dışişleri Bakanı Johnn Kerry’in önderliğinde yaz aylarında hazır olması beklenen “çerçeve planın” 25 sayfa kadar olması öngörülüyor.

   Çerçeve plan Gali Fikirler Dizisi’nden geniş kapsamlı olacak, Annan Planı kadar özlü olmayacak.

Çerçeve planının, ABD Dışişleri Bakanı Johnn Kerry’in Kıbrıs’ı ziyaretinde kamuoyu ile paylaşılması bekleniyor.

Güncelleme Tarihi: 21 Mart 2014, 01:10
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473