banner564

Kasulidis: Adil değil

Mavroyannis’ten sonra Kasulidis de ‘Dönüşümlü Başkanlığa’ karşı çıktı

Kasulidis: Adil değil
banner598
  Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, dönüşümlü başkanlığın, adil çözüm olmayacağını ancak federal devletin yetki kullanım şekline karar verilmeden dikkate alınması gereken birçok parametre bulunduğunu söyledi.
  Simerini’ye verdiği özel mülakatta çözümün “Birincil Hukuk” haline gelmesinin kabul edemeyeceklerini vurgulayan Kasulidis, “dönüşümlü başkanlık adil mi” sorusuna karşılık “tek bir toplum tarafından yapılacak seçimle dönüşümlü başkanlık, adil çözüm değildir. Bunun ötesinde herhangi bir toplumdan herhangi bir vatandaşın devlet başkanını seçme hakkından mahrum edilmesi de çözüm değil” dedi.
  Habere göre, Kasulidis, etnik azınlıklar barındıran bütün devletlerin, Kıbrıs sorununa iki bölgeli iki toplumlu federasyon temelinde çözüm bulunması çabalarını desteklediğini belirtti. 
  Amerika ve İngiltere gibi büyük güçlerin çözüme ilgi göstermelerinin Rum halkı tarafından kuşkuyla karşılandığı hatırlatılarak, bu ülkelerin jeopolitik çıkarlarının bu sefer Rumların milli hedef ve talepleriyle örtüşüp örtüşmediğinin sorulmasına karşılık Kasulidis “Hayır” yanıtını verdi.
  Kasulidis, şöyle devam etti:
  “ABD ve İngiltere’nin jeopolitik çıkarları her zaman bizim hedef ve taleplerimizle örtüşmüyor. Ancak şimdilik, müzakerelerin işleyiş şekli, başka güçlerin hiçbir müdahale veya karışması gereğini gündeme getirmiyor. Müdahalelere muhtemelen daha sonraki aşamada, müzakereler çok daha belirleyici aşamaya geldiğinde gerek duyulacak. Ancak BM Güvenlik Konseyi Daimi üyelerinin, yapıcı katkı koyması ve çözüm bulunmasına yardımcı olması için Türkiye nezdindeki teşvikleri yardımcı olur. Önemli olan, bu aşamada Anastasiadis ve Akıncı’nın, müdahalesiz ilerlemekte olmasıdır.”

Güncelleme Tarihi: 13 Temmuz 2015, 09:39
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473