banner564

Kentsel  mutluluk  sağlanmalı 

Gazimağusa-Yeniboğaziçi-İskele İmar Planı Tasarısı Danışma Toplantısında konuşan Bakan Baybars, önemli konulara değindi:

Kentsel  mutluluk  sağlanmalı 
banner598

 İbrahim DİRAN

Gazimağusa-İskele-Yeniboğaziçi İmar Planı Tasarısı, ilk kez Salamis Bay Conti Otel’de halkla paylaşıldı. Taslakla ilgili görüş ve öneriler, 19 Eylül’e kadar kabul edilecek.
İmar Planı Tasarısı, KKTC yüzölçümünün yüzde 14’ünü kapıyor. Tasarıya 70’e yakın kurum ve kuruluş ile 150’ye katılımcı katkı koydu, çalışmalar 2015’te çıkan ülkesel fiziki plan kapsamında bilimsel raporlar ışığında yürütülüyor.
Tasarıda, 40 kilometrelik sahil şeridine kesintisiz erişim sağlanması, Mağusa Yük Limanı’nın ve Serbest Bölge’nin Kalecik’e taşınması ve bölgenin marina ve kurvaziyer limanına dönüştürülmesi, ekolojik yaşam korunarak bölge insanının yaşam kalitesini arttıracak düzenlemeler, her bölge için ticaret merkezleri yapılması öngörülüyor.
Bölgede 29 bin konutun bulunduğu, yapılaşmaya açılacak bölgelerde nüfus öngörüsüne göre konutların yapılması takdirde 2037’de konut sayısının 129 bini bulacağı, bu rakamın da 2037 nüfus projeksiyonuna göre tahmin edilen ihtiyacın üç katına tekamül ettiği belirtiliyor.
Tasarıyla kişi başına düşen yeşil alanın 33 metrekare olması, bunun da Avrupa Birliği standartlarının üzerinde olduğu da ifade edildi.

Baybars: Planların mutluluk üzerinde çok etkisi var
Halka açık danışma toplantısında konuşan İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars, “Kişilerin yaşadığı coğrafyada kendilerini mutlu hissedebileceği bir planlamanın insanlara fayda sağlayacağına inandığımız için buradayız” dedi.
Şehir planlarının insanların mutlulukları üzerinde çok etkisi olduğunu kaydeden Baybars, “İnsanların alışkanlıkları sokakları kentleri yeniden tasarlayarak değiştirebiliriz” diye konuştu.
Önce kentsel bir mutluluk sağlanması gerektiğini ifade eden Baybars, “Önce kentsel bir mutluluk sağlamamız gerektiğini düşünüyoruz” dedi.
Emirnamelere karşı olduklarını ve bir yıl içerisinde imar planı hazırlanacağı sözlerinin arkasında durduklarını söyleyen Baybars, “İmar planını bu yıl içerisinde hayata geçirmeyi planlıyoruz” dedi.

 Zurnacılar: En güzel yerleşim yeri….
Yeniboğaziçi Belediyesi Başkanı Mustafa Zurnacılar, Yeniboğaziçi bölgesinin çok hassas bir bölge; turizm beldesi ve en güzel yerleşim bölgelerinden biri olduğunu kaydetti.
Konut açısında sürekli genişleyen bölgenin “imar planı ihtiyacının kaçınılmaz” olduğunu vurgulayan Zurnacılar,  Belediyeler Yasası’na göre 5 bin üzerinde nüfusu olan belediyelere imar yetkisi verilmesi gerektiğini ancak Yeniboğaziçi Belediyesi’nin nüfusunun 5 binin üzerinde olmasına rağmen imar izni yetkilerine sahip bir belediye olmadığını kaydetti.
Yatırımların da ülke ekonomisine katkısının küçümsenmemesini istediklerini kaydeden Zurnacılar, mağduriyetlerin doğmayacağı bir plan için çalışacaklarını ifade etti.

Sadıkoğlu: Hemfikir olunmayan konular var
İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu da, 30 Temmuz’da belediyeye sunulan haritada, hemfikir olunmayan veya henüz karara bağlanmamış konular bulunduğunu kaydetti.
Sadıkoğlu, “İskele’nin kazandığı bir planın hayata geçirilmesini” arzu ettiklerini söyledi.

Arter: Ülkenin bu planlara ihtiyacı vardır

Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter ise imar planının gerekliliğini vurgulayarak, 20 yılda oluşabilecek geri dönüşümü olumsuzlukların önüne geçilmesi adına “İmar planı hazırlanması şarttı” dedi.
Her kesimin sahip çıkması gerektiğini, yanlışlıkların düzeltilebileceğini kaydeden Arter, ülkenin bu planlara ihtiyacı olduğunu söyledi.

Baybars, gazetecilere bilgi verdi
Öte yandan İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars, Gazimağusa-İskele-Yeniboğaziçi Taslak İmar Planı konusunda bilgi vermek üzere bazı gazetelerin Geney Yayın Yönetmenleri ve yetkilileriyle biraraya geldi.
40 yıldır yapılmayan ve 2016 yılında başlayan bir süreci neticelendirmeye çalıştıklarını ifade eden Ayşegül Baybars, 50 kişilik bir bir ekibin çalıştığı plana, 69 kurum ve 150 katılımcının da katkı koyduğunu belirtti. Sürecin Belediyelerle de birlikte planlandığını, toplam 97 toplantı yapıldığını vurguladı.
Gazimağusa-İskele-Yeniboğaziçi Taslak İmar Planı oluşturulurken, bölgenin doğal, kültürel ve tarihi dokusu, sürdürülebilir ve yenilikçi bir ekonomik anlayışla değerlendirildiğini kaydeden Baybars, gerek kırsal bölgelerde gerekse de kentlerde nitelikli iş sahaları ve yerli istihdam olanakları yaratacak, bölgenin kıyıları ile bütünleşik kaliteli yaşam merkezleri hedefleyen bir vizyon ortaya konduğunu kaydetti.
Önümüzdeki 42 günde görüş ve önerilerin alınacağını kaydeden Baybars İmar Planı ile ilgi sürecin yıl sonuna kadar tamamlanmasını öngördüklerini vurguladı. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473