banner564

Mahkeme önünde protesto

Sahte evrakla mülk devri yapılması nedeniyle 3 memurun tutuklanması, tüm Tapu çalışanlarını ayağa kaldırdı

Mahkeme önünde protesto
banner598

 Suna ERDEN

   İşadamı Mehmet Eminoğlu’nun sahte vekâletnameler düzenleyerek başka şahıslara ait mülkleri kendi şirketine devrettiği yönündeki iddialar sonrasında başlayan soruşturma ve tutuklamaların ucu Girne Tapu Dairesi’ne uzandı. 
   Mehmet Eminoğlu ve suç ortağı Serdar Özbekoğlu’nun tapu dairesine verdikleri sahte vekâletnamelere işlem yaptıkları öne sürülen memurlar Özlem Akdağ, Türkan Dayı, Vedia Veziroğlu dün tutuklama talebiyle Girne Kaza Mahkemesi’ne çıkarıldı. Duruşma öncesi ve sonrasında mahkeme önünde eylem yapan tapu çalışanları, evrakların sahte olup, olmadığını anlayacak durumda olmadıklarını belirterek, uygulamayı protesto etti. Çalışanların yanı sıra, tutuklanan tapu memurlarının aileleri de gözyaşları içinde protesto eylemine destek verdi.
   Polis ekipleri mahkemede geniş güvenlik önlemleri aldı. 
   Mahkemeye gelen HAK-SEN Başkanı İzzet Türkmen de Girne Tapu Dairesi’nde dün itibarı ile grev kararı aldıklarını açıkladı.
   Uzun bir bekleyişin ardından Özlem Akdağ, Türkan Dayı, Vedia Veziroğlu tutukluluk duruşmasına çıkarıldı. 
  Zanlılar adına avukatları da hazır bulundu. Duruşmada iddialar aktarılarak 3 gün süre talep edildi.

Suça iştirak iddiası
Soruşturmayı yürüten polis, zanlıların Mehmet Eminoğlu ile Serdar Özbekoğlu’nun sahte vekâletnamelerle başkalarına ait mülkleri sahtekarlıkla devretmeleri meselesiyle ilgili tutuklandıklarını söyledi.
Polis, zanlıların, Mehmet Eminoğlu tarafından sahtelenen vekâletnamelerden 5 tanesine işlem yaptıklarını ifade etti.
Girne Tapu Dairesi’ne sunulan 5 sahte vekâletnamede de Hasan Bilgiç’in isminin yazdığını, zanlıların bu 5 sahte evrakı işleme koyup dairelerin devrini sağladıklarını kaydeden polis, Özlem Akdağ, Türkan Dayı, Vedia Veziroğlu’nun önceki gün tutuklandığını belirtti.
Polis, sahte evraklara işlem yapıldığı tarihlerde Özlem Akdağ, Türkan Dayı, Vedia Veziroğlu ile Mehmet Eminoğlu arasında telefon görüşmeleri yapılıp yapılmadığını inceleyeceklerini söyledi.
Zanlıların mesaj ve yazışmalarının da inceleneceğini belirten polis, 3 gün süreyle tutuklu kalmalarını talep etti.

Suç değil hata var
Polisin talebine karşın zanlıların avukatları süreye itiraz etti. Savunma, tapu dairesinin yoğun çalıştığını, zanlıların önlerine gelen evrakın sahte olduğunu bilemeyeceklerini, dolayısı ile ortada bir suç değil hata olduğunu öne sürdü.
Soruşturma memuru ise vekâleti onaylarken kontrol etmeleri gerektiğini, okumuş olsaydılar sahte olduğunu anlayabileceklerini, bir vekâletin Türkan Dayı tarafından şahsen onaylandığını, diğer ikisinin işlemlerini yapıp Vedia Veziroğlu’na onaylattığını, Özlem Akdağ’ın da iki vekâletnameyi işleme koyarak devir ve takdirlerini hazırladığını, böylelikle 5 dairenin devrinin gerçekleştiğini söyledi.
Yeniden söz alan savunma, Vedia Veziroğlu’nun vekâletlerde aynı isim olmasına rağmen imzaların benzemediğine dair ifade verdiğini ve bu konuda polise yardımcı olduğunu ifade etti. 
Savunma, ortada bir suç değil hata olduğunu belirterek, 3 süreye itiraz etti. 

Müdür de tutuklansın
Savunma ayrıca tapu dairesi çalışanlarının devir ve takdir işlemlerini yaptıktan sonra dosyayı son olarak tapu müdürüne verdiklerini, müdürün de sorumlu olduğunu belirterek, “Neden müdür tutuklanmadı” diye sordu. 
Soruşturma memuru da 15 gün önce ellerine Hasan Bilgiç adına düzenlenmiş bir vekâlet geçtiğini ancak tapu çalışanlarının hata yapmış olduklarını düşündüklerini, fakat vekâlet sayısı 5’e çıkınca soruşturma gereği duyduklarını söyledi.
Uzun süren duruşmanın ardından Yargıç Meltem Dündar,  soruşturma amaçlı zanlıların 3 gün tutuklu kalmasına emir verdi. 

Gözyaşı döktüler
Mahkeme sonrası zanlılar ile yakınları gözyaşlarına boğuldu. Polis aracına götürülen zanlıları alkışlayan yakınları, “Adalet yerini bulacak” dedi.
Zanlıların çalışma arkadaşları da isyan etti. “Bizim arkadaşlarımız işini yaptı, tutuklandı”diye konuşan meslektaşları, en kısa sürede serbest bırakılmalarını istedi.

Tapuda grev
Bu arada Mahkemeye gelen HAKSEN Başkanı İzzet Türkmen de Girne Tapu Dairesi’nde dün itibarı ile grev kararı aldıklarını açıkladı. Türkmen şunları ifade etti:
“Sendikamız, Girne Tapu Dairesi’nde son günlerde yaşanmasını istemediğimiz konulardan dolayı bir günlük uyarı grev kararı almıştır. 
Sistemin eksikliklerine, çalışan haklarının tümünün korunması için gerekli yasal değişikliklere dikkat çekmek için uyarı grevi yapıyoruz. Amacımız yargıya müdahale etmek değil, sistemin aksaklıklarını vurgulamaktır. Yaşanan sıkıntıların yanında, personel eksikliği gibi konularda da HAKSEN olarak çalışanın yanında olacağız.
Konuyu İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars’a ilettik. Gerekli görüşmeleri en hızlı şekilde gerçekleştirip, çözüme katkı koyacağız.” 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473