banner564

Kısa süreli yağmur, sanayi bölgesini fena vurdu

Kısa süreli yağmur, KKTC ekonomisinin kalbi ‘sanayi bölgesini’ fena vurdu

Kısa süreli yağmur, sanayi bölgesini fena vurdu
banner598
Zorkun TAŞER- Mustafa ŞENAL-Kamil HÜNERLİ
   Sonbahar yağmurları, kuraklıktan kırılan Kuzey Kıbrıs için bir umut ve mutluluk kaynağı olmalıydı. Ancak, bir türlü çözülmeyen altyapı sorunları, ilgisizlik ve tedbirsizlik nedeniyle, kısa süreli yağışlar mutluluk yerine üzüntüye dönüştü. Ev ve işyerleri su altında kalan vatandaşlar “Allahım yeter” diye dua etmeye başladı.
   Yağışlar en fazla Lefkoşa’nın Sanayi bölgesi ve YDÜ civarında oldu. Bunu Girne ve Güzelyurt civarı izledi.
   Lefkoşa’nın sanayi bölgesi ile Taşkınköy sosyal konutları ve Metropol bölgesinde su baskınları yaşanırken, su altında kalan bazı işyerlerinin imdadına Sivil Savunma, belediye ve itfaiye ekipleri yetişti.

Şükretmek yerine isyan etmek
   Ev ve işyerleri su altında kalan vatandaşlar, kuraklık yaşayan bir ülkede insanların yağmur için dua ettiklerini, KKTC’de ise yağmur yağdığı zamanlarda hemen herkesin “Allahım yeter” dediğini söyledi. Yaşananlara isyan eden vatandaşlar, hükümet ve yerel yönetimlerin sınıfta kaldığını belirtti. Vatandaşlar “bu ülkenin sağlam hiçbir yanı kalmadı” diyerek, geleceğe dair umutsuz olduklarını ifade ettiler.
   Her zaman su baskınına uğrayan Doktoroğlu mağazası dünkü yağışlardan da nasibini aldı. Konfeksiyon tesislerinin su altında kalması üzerine itfaiye ve Sivil Savunma’dan yardım istendi.
   Yağış ve rüzgar nedeniyle değişik bölgelerde bazı işyerlerinin camları ve reklam tabelaları da hasar gördü.
   Yağmur sularının tehlike yarattığı Lefkoşa’da Dr. Küçük Bulvarı bir süre trafiğe kapatıldı.

Yağışların etkili olduğu bölgeler
   Meteoroloji Dairesi Müdürü Raif İlker Buran, dün öğleden sonra en fazla yağışı metrekareye 31.2 mm ile Lefkoşa Sanayi Bölgesi’nin aldığını söyledi.
   Yağışların Güzelyurt Kalkanlı bölgesinden başladığını, Kuzey Sahil Yolu ve özellikle YDÜ, Lefkoşa’nın kuzeyi, Hamitköy, Haspolat boyunca devam ettiğini anlatan Raif İlker Buran, daha sonra Beşparmak Dağları- Kantara üzerinden adayı terk ettiğini belirtti.
   Kuvvetli rüzgarın da etkili olduğunu kaydeden Buran, yağışların birkaç gün daha süreceğini bildirdi.
   Yağışların mm/metrekare cinsinden bölgelere göre dağılımı şöyle:
   “Lefkoşa Sanayi Bölgesi 31.2, YDÜ 22.3, Taşpınar 21.6, Girne 19.2, Geçitkale 18.1, Girne Boğaz 12.6, Alevkaya 11.3, Türkeli 10, Güzelyurt 8.7, Gemikonağı 6.3”

Tulga: Yeni bir facia
Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanatkarlar Odası (KTEZO) Başkanı Hürrem Tulga, dün, Lefkoşa ve civarında kısa sürede etkili olan sağanak yağışlar nedeniyle su baskınlarının oluştuğu Lefkoşa Organize Sanayi Bölgesi’nde, esnaf, zanaatkar ve üreticilerle birlikte incelemelerde bulundu. 
KTEZO Başkanı Hürrem Tulga, iki gün önce kısa sürede etkili olan sağanak yağmurdan ötürü Lefkoşa Organize Sanayi Bölgesi’nin sular altında kaldığını, birçok esnaf, zanaatkar ve işletmenin hasarının büyük olduğunu, büyük maddi kayıplarla mağduriyet yaşadığını hatırlatarak, henüz yaralar sarılmadan yağan kısa süreli sağanak yağmurlardan ötürü yeni bir facia ile karşı karşıya kalındığını ifade etti. 

“Öfke büyük”
Tulga, öfkelerinin büyük olduğunu, durumun büyüklüğü ve aciliyetinin artık isyan noktasını da geçtiğini söyledi. Bu üzücü faciayı yaşayan sadece Lefkoşa Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan işletmeler değil, Lefkoşa’nın birçok yerinde yaşayan insanlara da yeniden mağduriyet yaşattığını hatırlatan Tulga, bu üzücü durumla karşı karşıya kalanlara geçmiş olsun dileklerini de ifade etti. 



Tulga, sorunun çözümü yönünde bir an önce hasar tespitinin yapılması gerektiğini, K. T. Esnaf ve Zanaatkarlar Odası’nın da bu konuda gerekli her türlü desteği vermeye hazır olduğunu, tespit sonrasında sel baskınından ötürü oluşan zarar, ziyanın ivedi olarak tazmin edilmesi gerektiğinin altını çizdi. 
Geçtiğimiz yıl yüksek bütçelerle eski boruların kaldırılarak, yerine biraz daha geniş çapta borularla yeni bir drenaj sisteminin kurulduğunu anımsatan Tulga, gerek yeni drenaj sistemi için döşenen boruların genişliğinin yetersizliğinden, gerek ise kurulan drenaj sistemi sonrasında dökülen asfaltın yol seviyesini yükseltmesinden ötürü burada meydana gelen sel baskınlarına çözüm getirilemediğine işaret etti. 

Güncelleme Tarihi: 14 Ekim 2014, 10:56
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474