banner564

KKTC nüfusundan fazla

İstanbul’da Başabakan Yorgancıoğlu’nu ağırlayan, KIBİSAD Başkanı Özinal, Türkiye'de 500 bine yakın Kıbrıslı Türk yaşadığını tahmin ettiklerini söyledi

KKTC nüfusundan fazla
banner598
Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, dün gittiği İstanbul'da, Kıbrıslı İşadamları ve Profesyoneller Derneği'nin (KIBİSAD) düzenlediği basın toplantısında yaptığı açıklamada, KKTC'nin kendi bütçesinin gelirlerinin yerel gelirlerden karşılanmasını hedeflediklerini kaydetti. KIBİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Sertaç Özinal, Türkiye'de kaç Kıbrıslı Türk yaşadığını bulmaya da çalıştıklarını, ilk tahminlerine göre bu rakamın 500 binlere kadar çıkabileceğini dile getirdi. 
Kuzey Kıbrıs’a yapılacak yatırımların önündeki engelleri kaldırmayı hedeflediklerini vurgulayan Yorgancıoğlu, mevzuatla ilgili çok şey yaptıklarını ancak daha yapılması gerekenler olduğunu anlattı. 
Yorgancıoğlu, bazı bürokratik süreçleri kısaltmaları gerektiğini ifade ederek, şunları söyledi:
“Yaptığımız çalışmalarda, 2013 yılının ilk 6 ayına göre 2014 yılında yerel gelirlerimizle bütçe giderlerimizi karşılama oranı yüzde 72'den yüzde 78'e çıktı. Bu bizi sevindiren bir durum. Mali politikalarımızın sıkı şekilde takip edildiğinin göstergesi. İhracatımızda bir önceki yılın ilk 6 ayına göre yüzde 17'lik artış söz konusu. Ülkemizin rakamları küçük, yaklaşık 72 milyon dolarlık ihracatımız 85 milyon dolara çıktı. İthalatımız nispi olarak arttı. Yatırımların artırılması, bunun sonucunda hem ihracatın hem de hizmet sektörünün geliştirilmesi gerektiğinin farkındayız.”
Yorgancıoğlu, gelecek dönemde suyun da gelmesiyle tarımsal ürünleri işleyen sanayinin geliştirilmesini öngördüklerini anlatarak, "Ülkemiz turizm açısından elverişli ortama sahip. Turizmin çeşitlendirilmesi, ülkemizin bulunduğu konum itibarıyla yenilenebilir enerjinin yatırıma açılmasını istiyoruz. Hükümetimiz döneminde yaptığımız tüzük ve yasalarla yenilenebilir enerji hem işyerleri hem de evler için mümkün kılınmıştır" diye konuştu. 

“Katı atık enerji elde etme projesi...”
Yorgancıoğlu, Enerji Bakanlığı ve Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu ile yaptıkları görüşmeler sonucunda gelecek dönemde 20 megavatlık bir yenilenebilir enerji ihalesine gidilmesinin söz konusu olduğunu aktardı. Bunun, Avrupa Birliği'nin (AB) öngördüğü yüzdelik sınırların en üstü olduğunu belirten Yorgancıoğlu, KKTC'de ilk kez uygulanacak katı atıktan enerji elde etme projesinin hazırlandığını ve ekim ayı sonunda ihale edileceğini vurguladı.
Yorgancıoğlu, üretilen mevcut ürünlerin kalitesinin artırılmasına yönelik çalışmalar yürütüldüğünü de dile getirdi. "Önümüzdeki dönemde Kıbrıs'ta bir çözümün olmasını da gözetirsek ülkemizde çok yeni yatırım ve yatırımcılara ihtiyaç duyulacağı çok açık olarak görülebilir" diyen Yorgancıoğlu, öngördükleri yatırım alanlarına teşvikler verdiklerine de dikkati çekti.

“Doğalgaz Türkiye üzerinden pazarlanmalı”
Yorgancıoğlu, sorunun çözülmesi halinde Doğu Akdeniz'deki doğalgazın da Kıbrıs ve Türkiye üzerinden Avrupa pazarına ulaştırılması gibi bir seçeneğin bulunduğunu hatırlattı. Bunun da KKTC'nin yeni yatırım alanlarına olanak tanıyacağının bir göstergesi olduğunun altını çizen Yorgancıoğlu, bir gazetecinin İsrail gazına yönelik sorusu üzerine ise şöyle konuştu:
“Bu olayı İsrail gazı, Güney Kıbrıs, Kuzey Kıbrıs olarak değerlendirmiyoruz. Dünyanın ihtiyacı ve bu ihtiyaca baktığımızda üretenler, tüketenler, piyasaya en ucuz yolla nasıl gidebileceği, bugün bu ihtiyacın karşılandığı alanlar, bunların riskleri, fiyatı nelerdir? Bu gibi değerlendirmeleri yapıyoruz. Bütün bunlara baktığımızda Avrupa'nın Rusya gazıyla beslendiğini, fiyatının pahalı olduğunu, Kafkaslardaki gelişmelerin riski artırdığını, yeniden fiyatı artıracağını herkes görüyor. 
İsrail ile Türkiye arasında çelişki, sürtüşme var ama ekonomik açıdan değerlendirildiğinde (İsrail gazını) Kıbrıs'a ait gaz ile birlikte düşündüğümüzde, bunun Kıbrıs üzerinden Türkiye'ye ulaştırılması ve AB'ye transferinin en akılcı ve ucuz yol olduğunu görüyoruz. Bunun Rusya'ya karşı Avrupa'nın gücünü artıracağını da biliyoruz. Ama bunun aynı zamanda çözüm aracı olabilmesini sağlamamız gerekiyor. Bunu siyasilerin yapması lazım. Bunlar bize, güneye, Türkiye'ye, Yunanistan'a, İsrail'e düşen görevlerdir. Herkesin yarar elde edeceği bir sonuç üretmemiz esas olmalıdır. Bir taraftan insanlar daha kaliteli, ucuza doğalgaz tüketecek diğer taraftan da arasında sorun olan birçok ülkenin sorunları çözülecek ve ortak bir yarar elde edilecek. Bunu sorunlarımıza rağmen başarabilmemiz gerekiyor.” 


“Turizm her geçen gün gelişiyor”
Yorgancıoğlu, öğrenci sayılarına ve turizme yönelik soruyu da cevapladı. Geçmişte en fazla öğrenci aldıkları ülkenin Türkiye olduğunu hatırlatan Yorgancıoğlu, Türkiye'nin hala ilk sırada bulunduğu ancak oranının azalarak devam ettiğini söyledi. KKTC'nin turizminin her geçen gün geliştiğini vurgulayan Yorgancıoğlu, "Bir önceki yıla göre KKTC'ye 120 bin giriş fazlası var. Her gelen de otelde kalmıyor. Eğitim ile turizm birlikte gelişiyor" dedi. 

Özinal: Kıbrıslı işadamları tek çatı altında
Kıbrıslı İşadamları ve Profesyoneller Derneği (KIBİSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Sertaç Özinal ise derneğin Türkiye'de yaşayan Kıbrıslı işadamları ve profesyonelleri bir çatı altında toplamayı amaçladığına dikkati çekti. Çok sayıda profesyonelin birbirini tanıma fırsatı bulduğunu aktaran Özinal, şu anda 200 civarında üyelerinin olduğunu kaydetti. 
Özinal, TÜSİAD başta olmak üzere Türkiye'de iş ve ekonomi alanında prestijli derneklerle işbirliği halinde olduklarının altını çizdi. Gelecek dönemde yatırım fırsatları için projeler üretebileceklerini, derneğin varlığının olumlu sonuçlarını gördüklerini anlatan Özinal, Türkiye'de kaç Kıbrıslı Türk yaşadığını bulmaya da çalıştıklarını, ilk tahminlerine göre bu rakamın 500 binlere kadar çıkabileceğini dile getirdi. 

Tokar: Kendi ayakları üzerinde duran KKTC...
Kıbrıs Türk Yatırım Geliştirme Ajansı (YAGA) Direktörü Berkan Tokar da kendi ayakları üzerinde duran bir KKTC için yurt dışından gelecek yatırımcıları önemsediklerini belirtti. Tokar, "Hükümetimiz bu konuda belli politikalar izlemekte ve yatırımcıların önünü açmaya çalışmaktadır. Turizm, sanayi, tarımsal sanayi alanlarında yapılan yatırımlara belli teşvikler vermekteyiz. Gelir vergisi indirimleri, ithal edilen teknolojiyi gümrük vergisinden muaf tutuyoruz, KDV indirimlerinden yararlanmasını sağlıyoruz. Böylelikle teşvik noktasında bir yatırımın aşağı yukarı yüzde 20-25 daha ucuza mal olmasını sağlıyoruz" bilgilerini verdi.

Güncelleme Tarihi: 28 Eylül 2014, 10:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473