banner564

KKTC yatırımcı dostu olmalı

Otelciler Birliği Asbaşkanı Ercan Turhan yatırım teşviklerinin güncellenmesini talep etti

KKTC yatırımcı dostu olmalı
banner598
Kıbrıs Türk Otelciler Birliği (KITOB) Asbaşkanı Ercan Turhan, Diyalog Tv’de katıldığı Detay programında turizm yatırımlarının daha da artırılabilmesi için nelerin yapılması gerektiğine değindi. 
Turizm yatırımlarındaki teşviklerin güncellenmesi gerektiğini söyleyen Turhan, bu konuları Başbakan Hüseyin Özgürgün’e de ilettiklerini ve olumlu karşılık aldıklarını ifade etti. 
Turist sayısının arttığını ancak konaklama ve harcama noktasında istenilen düzeye ulaşılamadığını kaydeden Turhan, bunların aşılması için adımlar atılması gerektiğini kaydetti. 
Ercan Turhan, KKTC’de Türkiye’ye oranla turizmin bu yıl da iyi gittiğini ifade ederek “İlk beş aya baktığımızda gelen turist sayısı 602 bin civarından 677 bine çıktı ki bu yüzde 12 bir büyüme anlamı taşıyor.  Yabancı turist sayısında yüzde 31’lik bir artış yaşandı, 119 binden 152 bine yükseldi sayı. Türk turistte de yüzde 82’lik bir büyüme oldu. İlk beş ayda 677 bin kişi turistik amaçla giriş yaptı ama Güney Kıbrıs’a baktığımızda ilk beş ayda 990 bin kişi gelmiş ki bizden yüzde 50 daha fazla demek oluyor bu” dedi.

“Konaklama süresini artırabilmeliyiz”
Ercan Turhan, KKTC’de turistlerin ortalama konaklama süresi ve bıraktıkları parayla ilgili de şu bilgileri verdi, “Burada ortalama konaklama süresi 5,6 gün ve kişi başı 856 dolar bırakıyorlar. Gönül ister ki geceleme süresini artırmak ve turistin de niteliğini artırarak 1200 dolarlık bir para bırakmasını sağlamak. Bunu yaparsak KKTC ekonomisi de kendi ayakları üzerinde durabilecek bir noktaya gelecektir.”
 
“Turizm yapmak izolasyonlardan dolayı zor”
KKTC’de turizm yapmanın izolasyonlar nedeniyle çok zor bir iş olduğuna vurgu yapan Turhan, yatırımların önünün açılması gerektiğini anlattı:
“Bu ülkenin yatırım dostu bir ülke olmasıyla ancak yatırımcılar gelebilir. Bazı kolaylıklar sağlanmalı. Bir takım teşvikler var ama bunların güncellenmesi ve cazip hale gelmesi lazım. Mesela burada yüzde 100 bir turizm yatırım teşviki var ama bunu yatırımcı kullanamıyor. Çünkü yüzde 60  inşaat payı, yüzde 40 işçilik payı. Bizler sadece bir otel yaparken getirilen malzemenin vergi muafiyeti anlamına geliyor. Çünkü yüzde 40 işçilik payı gerçekçi değildir. İşçilik yüzde 20-25’tir. Bunun mutlaka değişmesi lazım. Biz bunu birlik olarak Sayın Başbakan Hüseyin Özgürgün’e ilettik, gayet pozitif yaklaştı ve bize bu adımları atacakları konusunda söz verdiler, bekliyoruz”
İstihdam konusunda da kolaylıklar sağlanması gerektiğini sözlerine ekleyen Turhan, yatırımcının KKTC’ye getirilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Güncelleme Tarihi: 28 Haziran 2017, 12:02
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473