banner564

Köksal Çebi: Zanaatkarlık artık ölüyor

Köksal Çebi, babasından devraldığı ve 33 yıldır devam ettirdiği kunduracılık mesleğine şimdiki gençlerin ilgi göstermediğini söyledi

Köksal Çebi: Zanaatkarlık artık ölüyor
banner598
Hüseyin ÇİÇEK
Gazimağusa terminal bölgesinin sevilen esnafı, 33 yıldır kunduracılık mesleğinin içinde olan 58 yaşındaki Köksal Çebi neredeyse kunduracılık ile uğraşan kimsenin kalmadığını söyledi. Gençlerin devlet kapılarında iş aramasının kunduracılık ve zanaat gerektiren diğer mesleklerin yok olmasına neden olduğunu belirten Çebi, devletin bu yönde bir politikası olması gerektiğini savundu.

Edebiyat öğretmeni olamayınca baba mesleğine döndü
Namık Kemal Lisesinden mezun olduktan sonra Edebiyat öğretmeni olmayı çok istediğini ancak kazanamayınca baba mesleği olan kunduracılığa döndüğünü anlatan Çebi, 1982 yılında Gazimağusa Sur içi bölgesinde bulunan dükkanlarında kunduracılığa adım attığını söyledi. 2004 yılında Sur içi bölgesinin trafiğe kapatılması ile beraber işlerin düştüğünü ve terminal bölgesine taşınmak zorunda kaldığını anlatan Çebi, 11 yıldır burada hizmet vermeye devam ettiğini aktardı.

İnsanların alım gücü düştükçe bize rağbet artıyor
İşlerin geçmiş yıllara göre daha iyi durumda olduğunu belirten Çebi, çok ilginç bir noktaya değindi. İnsanların alım gücünün düşmesinin kendi işlerinin artmasına neden olduğunu söyleyen Çebi, “Alım gücü azalan insanlar yeni ayakkabı almak yerine ayakkabılarını tamir ettirmek zorunda kalıyorlar, bu da bizim işlerimizin artmasına yol açıyor” şeklinde konuştu.

Kunduracılık bitiyor
Geçmiş yıllara nazaran kunduracılık mesleğine olan ilginin kalmadığını belirten Çebi, bunun nedenini gençlerin devlet kapısından iş aramalarına bağladı. Gençlerin meslek öğrenmeye çalışmadığını, zanaat öğrenmediğini anlatan Çebi, bunun da kunduracılık ve benzeri mesleklerin yok olmasına neden olduğunu dile getirdi. Kendisinin bir oğlu ve bir kızı olduğunu söyleren Çebi, ünversite mezunu olan oğlunun da baba mesleği olan kunduracılığı devam ettireceğini sözlerine ekledi.

Güncelleme Tarihi: 06 Eylül 2015, 10:27
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474