banner564

“Kritik bir eşikteyiz”

Cumhurbaşkanı Akıncı, Kıbrıs müzakerelerinde gelinen aşama hakkında muhtarları bilgilendirdi

“Kritik bir eşikteyiz”
banner598
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Diyalog ve İşbirliği Toplantıları çerçevesinde dün Atatürk Kültür Merkezi’nde muhtarlarla bir araya gelerek Kıbrıs müzakereleri konusunda bilgilendirdi.
Toplantıda, Müzakereci Özdil Nami, Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Gürdal Hüdaoğlu, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, Siyasi İşler ve Tarih Özel Danışmanı Meltem Onurkan Samani ile Cumhurbaşkanı Özel Kalem Müdürü Cenk Gürçağ da hazır bulundu.
 “İki toplumun da kazançlı çıkabileceği bir çözümü başarmak istiyoruz” diyen Akıncı, buna iki tarafın da ihtiyacının olduğunu vurguladı.
Kıbrıs sorununun çözümüne bölgenin, Türkiye ve Yunanistan’ın da ihtiyacı bulunduğunun altını çizen Akıncı, çözümle birlikte Türkiye ve Yunanistan arasındaki ilişkilerin daha iyiye gideceğini, Türkiye AB ilişkilerinin de daha iyi olacağını, Rum tarafının da Türkiye ile ilişkileri nedeniyle 75-80 milyon bir pazara açılma şansı doğacağını kaydetti.
Kıbrıs’ta bir çözüm olmamasının gerginliğe neden olacağını vurgulayan Akıncı, Rum tarafının Kıbrıs’taki doğal gazı çıkararak sadece kendilerininmiş gibi davranmaya devam etmelerinin hem adaletsizlik olacağını, hem de bölgede gerginlik yaratacağını kaydetti.
Akıncı, “Biz gerginlik istemiyoruz, uzlaşma istiyoruz. Birlikte gelişmek istiyoruz, barış istiyoruz, barış içinde birlikte kalkınmak istiyoruz” dedi.

“Olabilecekler üzerinde uzlaşılmalı”
Cumhurbaşkanı Akıncı, iki tarafın da neyin olup neyin olmayacağını gördüğünü, neyin olabileceği üzerinde uzlaşmanın zamanının geldiğini söyledi.
Akıncı, neyin olmayacağıyla ilgili olarak Rum tarafının AB ye girmeyle başının göğe ermeyeceğini, AB içinde yer almasına rağmen ev ödevini yapmadığı için ekonomisinin çöktüğünü gördüğünü ifade etti.
Akıncı, Kıbrıs Türk tarafının da bunca yıldan sonra bazı şeylerin olamayacağını görüp anladığını kaydetti.
“KKTC’yi kurduk ama bu devleti dünyaya kabul ettiremedik, dünyaya tanıtamadık” diyen Akıncı KKTC’yi tek tanıyan devlet olan Türkiye’nin futbol takımlarının KKTC’de maç dahi yapamadığını hatırlattı.
Akıncı, Kıbrıs konusunda önemli bir kavşağa gelindiğini muhtarlarla kuracakları diyalogların son derece önemli olduğunu söyledi.
Toplumun tüm kesimleriyle diyalogu sürdürdüklerini kaydeden Akıncı, “Bunu belediyelerle ve muhtarlarla da yapmazsak eksik kalırdı” dedi.

Güncelleme Tarihi: 10 Ocak 2016, 12:07
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473