banner564

“Kur sabitlenmeli”

Türkiye’den Kuzey Kıbrıs’a eğitim için gelen öğrenciler dövizin yükselmesinden dolayı ekonomik sıkıntı çektiklerini söyledi

“Kur sabitlenmeli”
banner598
Melin DOBRAN
Türkiye’den Kuzey Kıbrıs’a okumak için gelen öğrenciler, döviz kurundaki yükselmesinden dolayı sıkıntı yaşadığını söyledi. 
Birçok öğrenci okul harcı ve ev kirası gibi giderlerin döviz üzerinden olmasından dolayı, maddi açıdan zorlandığını dile getirdi. 
Öğrenciler, günümüz şartlarında üniversite okumanın zorlaştığını belirtti. 
Diyalog’a konuşan öğrenciler, “Biz öğrenci olduğumuz için ev kiralarını yüksek tutuyorlar. Bizim burada yaşayabilmemiz için, ev sahiplerinin öğrenciye daha uygun fiyat vermesi gerekiyor. Okul harcını Euro, ev kirasını ise Sterlin olarak ödüyoruz. Okulların kuru sabitlemesi lazım. Artık eğitimi ticarete döktüklerini düşünmeye başladık” dedi.  

Öğrenciler ne dedi..??

İsmail Soyalp: Ben Kıbrıs’a okumak için geldim. Ev kiraları oldukça yüksek. Ancak 4-5 kişi bir araya gelip, öyle ev tutabiliyoruz. Bazı ev sahipleri ve emlakçılar, öğrenci olduğumuzu anlayınca fiyatı yüksek söylüyor. Dövizin zaman zaman yükselmesi okul harcını ve ev kirasını ödememiz konusunda bizi olumsuz yönde etkiliyor.

Temel Ulaş Umut Erdoğan: Ben bir kaç yıldan beridir Kıbrıs’ta yaşıyorum. Ev kiralarının peşin olması bizim için sıkıntı yaratıyor. Dövizin durmadan yükselmesi, bizi ve ailemizi maddi olarak sıkıntıya sokuyor. Kıbrıs’ta yaşamak, bize göre pahalı geliyor. Sterlin ve Euro yükseldikçe, ne yapacağız diye düşünüyoruz.

Artun Çamlıkıyı: Kıbrıs’ta okuyan öğrencilerin en büyük sıkıntısı dövizin yükselmesidir. Buradaki şartlar, Türkiye’deki gibi olsa, Kıbrıs daha yaşanılır bir yer olurdu. Kimi öğrenci okul yurdunda kalıyor, kimisi de ev tutuyor. Her ikisinde de kira döviz ve kiralar oldukça yüksek. Öğrenciye uygun bir fiyat vermeleri gerekiyor. En azından üniversiteler kuru sabitleseydi biz öğrenciler için bir kolaylık olurdu.

 Beyza Gündoğdu: Kıbrıs’taki eğitimin iyi olduğunu duyduğumuz için buraya geldim. Okul harcının ve ev kiralarının yüksek olması bütçemizi zorluyor. Eve çıkmak için birkaç kişinin bir araya gelmesi lazım. Dövizin bu şekilde dalgalanmasından dolayı, kimse tek başına eve çıkamaz hale geldi. Okul yurdunda da kalsak, eve de çıksak değişen bir şey olmuyor. 
Sonuçta yine kirayı döviz olarak ödüyoruz.

Okan Bozdağ: Üniversite’de 5. Yılım. Okula başladığımız dönem dövizin kuru daha düşüktü. Şu an okul harcım, harçlığımla beraber 15 bin TL’yi buluyor. Okula yeni başladığım zamanlarda bu miktar 10 bin TL civarıydı. Yüzde 50 burslu okumama rağmen, dövizin yükselmesi ailemin bütçesini de etkiliyor. Harçlığımı çıkarmak için zaman zaman ek işlerde de çalıyorum. Sonuçta buraya okumak için geldik, kurun sabitlenmesi lazım.

Onur Binicioğlu: Benim üniversitede 2. Yılım. Döviz daha önce bu kadar yüksek olmamıştı. Okul harcını yılın başında ödüyoruz. Bizim için daha iyi oluyor. Dövizin son günlerde yükselmesi birçok öğrenciyi olumsuz yönde etkiledi. Bazı öğrenci arkadaşlarım, maddi durumlarının iyi olmamasından dolayı okulu bırakacaklarını söylediler. Dövizin kuru sabitlenseydi, biz de sıkıntı yaşamazdık. Herkesin buradaki amacı belli zaten, okumaya geliyoruz.

Abdullah Mutlu: Okulda 2. Yılım. Okula başladığım zaman kur 2.95 civarındaydı. Kurun yükselmesi herkesi etkilediği gibi bizi de etkiliyor. Sadece öğrenciyi değil herkesi etkiliyor. Bizim için kur sabitlense, daha iyi olurdu. Ya da okul harcı TL üzerinden olsa, bu kadar sıkıntı yaşamazdık.

Güncelleme Tarihi: 05 Aralık 2016, 09:04
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474