banner564

Lefkoşa'da korku ve panik

Çöp konteynerine bırakılan KKTC bayrağına sarılı dinamit lokumlarını son anda fark eden belediye işçileri ölümle yüzleşti

Lefkoşa'da korku ve panik
banner598
Melin DOBRAN
Başkent Lefkoşa dün sabah güne hareketli başladı. Lefkoşa Abdi İpekçi Caddesi’nde yol kenarında bulunan çöp konteynerinde, KKTC bayrağına sarılı dinamit lokumları bulundu. Bölgede kısa süreli korku yaşanmasına neden olan dinamitler neyse ki patlamadan, çöpten alındı. Bölgedeki vatandaşlar, patlayıcıların taş ocaklarında dağı patlatmak için kullanılan dinamitlerden olduğunu iddia etti. Ayrıca dinamitlerin KKTC bayrağına sarılı vaziyette çöp kutusuna bırakılması, akıllarda soru işareti yarattı.

Patlamadan çöpten alındı
Sedat Simavi Endüstri Meslek Lisesi’nin arka duvarı ile London Kuru Temizleme Evi isimli iş yerinin ara sokağında bulunan çöp konteynerine, kimliği belirsiz kişi veya kişiler tarafından 2 ayrı düzenek halinde hazırlanmış dinamit lokumu bırakıldı. İhbarı alan polis ekipleri söz konusu dinamit lokumlarını tespit ederek, etkisiz hale getirdi. Sabah 06.30 sıralarında çöp toplamaya çıkan belediye personeli, çöpü almak için konteynerin yanına yaklaşınca, dinamit lokumlarını fark etti. İşçiler hemen polise haber verdi. İhbar üzerine polisler bölgeye ulaştı. Olay yerine giden bomba uzmanı, dinamit lokumlarını etkisiz hale getirdi. Polisten alınan bilgiye göre dinamit lokumları, gerekli incelemenin ardından imha edilecek. Polisin olayla ilgili soruşturması sürüyor.

Gülbudak yaşadığı olayı anlattı
Dinamitleri fark eden Lefkoşa Türk Belediyesi’nde görevli Menderes Gülbudak, yaşadığı olayı Diyalog’a şöyle anlattı, “Sabahtan arkadaşla beraber çöpleri toplamaya gittik. Bizden önce çöp arabası çöpleri alır, biz ise çekirge ile yerde kalanları topluyoruz. Birinci kepçeyi daldırdım, ikinci kepçeyi daldırırken yanımdaki arkadaş dedi ki ‘usta dur. Yerde KKTC bayrağı var. Günahtır, alayım da kaldırayım’ dedi. Ben de bekledim bayrağı alırken içinden iki tane siyah bir şey, üzerinde sarı bir kablo gibi bir şey vardı. Dinamitler, bayrağın içinden ayaklarının içine düştü. O ne olduğuna dair umursamadı. Bayrağı götürdü lisenin duvarına astı. Geri döndü ve paketi eline aldı incelerken ben onun ne olduğunu fark ettim. ‘Usta al sana hediye’ dedi. Ben uzaktan bomba olduğuna dair şüphelendim. 

Harbiyede okuması belki de canını kurtardı…
Geçmişte ben harbiye okudum, polis idim istifa ettim. Criminal laboratuvarda çalıştım. Patlayıcı maddeler, parmak izi, sahtecilik hepsi beraberdi. Ondan dolayı ben onu gördüğümde şüphelendim. Bana uzattığında ben istem dışı aldım çünkü bilgisi yoktu. Aldım ve ‘bu bombadır’ dedim. Çocuğun yüzü bembeyaz oldu. Renkten renge girdi. Korktu ve geri çekildi. Ben de olduğu gibi yere bıraktım. Polisi aradım. Polis 5 dakika içinde geldi. 

“Özenli bir düzenekti”
Elektrik bandına sarılı 20 cm boyunda yuvarlak şeklinde iki madde. Bilgime güvenerek polise dedim ki ‘bu bombadır ve dinamit lokumudur’. Ardından bomba uzmanı geldi ve tespit etti ki gerçekten patlayıcı maddeydi. Üzerinde saniyeli fitil vardı. Bu saniyeli fitilin özelliği, her santiminin bir saniyede yanmasıdır. Tahminime göre biri 15 santimlik, diğeri de 30 santimlikti. 15 santimlik olan 15 saniyede yanar ve patlar. 30 santimlik olan da 30 saniyede yanar ve patlar şekilde kurulmuş bir düzenekti. Çakmakla, ısıyla, cam kırığının güneşten alacağı etkiyle veya sigara izmaritinin değdirmesiyle devreye giren bir düzenekti. Çok güneş gören bir yerdeydi, kaldırımın kenarında ve yerdeki çöplerin üzerinde bayrağa sarılı ve fitil de dışarıdaydı. 

“Birisi sigara değdirse patlardı…”
Oradan herhangi biri sigarayı değdirse patlayacaktı. Bir tane dinamit lokumunun etkisi 3 metre karelik bir duvarı yere indirecek bir kapasitededir. Kaldı ki bunlar 6’şarlıydı. Yani 12 adet. Yaklaşık 50 metre kare alanı etkisi altına alabilecek derecededir. Yakındaki ölür, uzaktaki yaralanır, daha uzaktaki de sesten dolayı etkilenir. Esas büyük tehlike şu, farz edin ben onu kamyona yükledim bir şey olmadı. Kamyonu çöplüğe boşalttım. Orada greyder, dozer ve press yapan makineler var. O çöpe giderken infilak etme olasılığı yüksektir. Yani burada bir şey olmasaydı bile orada muhakkak olacaktı. 

Doğum günü ölümden döndü
Üstüne sarılı olan elektrik bandı güneş görmemiş ve tozlanmamıştı. Tahminim oraya yeni bırakılmıştı. Güneş görseydi plastik bant büzüşürdü. Bir de bayrağın içine sarılı olması hem güneşten hem tozdan korudu. Bayrak da resmen çöplerin üzerindeydi. Bana denk gelmesi büyük şans. Çünkü bu konuda bilgi sahibiyim. Benim doğum günümde böyle bir olay yaşamak çok ilginç. Doğum günüm ölüm günüm olabilirdi.”

Güncelleme Tarihi: 18 Eylül 2015, 10:03
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474