banner564

Mağduriyet yaşanıyor

TKÖD Başkanı Avcı, ehliyet sınavlarının yapılmamasının sıkıntılara neden olduğunu söyledi

Mağduriyet yaşanıyor
banner598

Melis GÜNEL
Trafik Kazalarını Önleme Derneği (TKÖD) Başkanı Mehmet Avcı, ehliyet sınavlarının yapılmamasının krize neden olduğunu söyledi. 
Aynı zamanda ehliyet uzatma işlemlerinin de durduğunu ifade eden Avcı, birçok kişinin mağdur olduğunu dile getirdi.
Avcı ayrıca uygulamada olan trafik cezalarının yetersiz olduğunu ifade etti.
Avcı, alkolle yakalanan sürücülere para ve puan cezası verildiğini belirterek, bunun yetersiz olduğunu dile getirdi. Avcı, alkol içip direksiyon başına geçenlere hapis cezası da verilmesi gerektiğini savundu. Bir insanın alkollü bir şekilde araç kullandığı zaman kaza olabileceğini öngörmesi gerektiğini kaydeden Avcı, “Alkollü sürüş bilinerek işlenen bir suçtur. Birçok ülkede alkollü araç kullanan kişi cinayet işlemeye niyetli olarak kabul edilir” dedi.
Avcı, “Trafikte bir kişi veya 5 kişinin ölümüne neden olan kişiye verilebilecek en yüksek ceza 7 yıl hapistir” ifadesini kullandı.

Kriz çıktı
Çiğdem Aydın’ın sunduğu Güne Merhaba programına konuk olan Avcı, ehliyet sınavlarının durdurulması ve uzatma işlemlerinin yapılmasından dolayı yaşanan mağduriyetlere ve trafik cezaları konusuna değindi. 
TKÖD Başkanı Avcı, ehliyet uzatma işlemlerinin durmasından dolayı cezaya girenler olduğunu dile getirdi. 
Avcı, ehliyet sınavlarının değiştirilmesine yönelik 2015 yılında hazırlanan tüzükler olduğunu ifade ederek, “2017’de devreye girecekti ancak 2019’a kadar Ulaştırma Bakanlığı hiçbir şey yapmadı. 
Yeni Ulaştırma Bakanı bunu fark etti ve çalışmalara başladı. Yazılı sınava başlanması ve bunların bilgisayar üzerinden yapılması için bazı hazırlıklar yapılıyor” dedi. 
Avcı, 1 Kasım 2020 tarihinde yürürlüğe girmesi beklenen uygulamanın Bakanlar Kurlu kararı olmadığı için ertelendiğini ifade etti. 
TKÖD Başkanı Avcı, “Yasalar çakıştı bu tüzükler çoktan geçmeliydi prosedür yavaş ilerledi. Süreç uzadıkça her gelen memur güncelleme yapmaya kalkınca daha da uzadı. Ama şuan ki bakanlık bitirmeye yönelik oldukça istekli” şeklinde konuştu.

Cezalar caydırıcı değil
Avcı, trafik cezaları hakkında da açıklamalarda bulundu. Mehmet Avcı, cezaların caydırıcı olmadığını vurgulayarak, sisteminin eksikliklerine değindi. Avcı şöyle devam etti: “100 promille yakalanan sürücüye bir asgari ücret tutarında para cezası veriliyor. Eğer 100 promilin üzerindeyse para cezası
2 katına kadar çıkıyor. Ayrıca 100 puan ceza da kesiliyor. 
Avcı, bu 100 puanın 3 aylık bir süre olmak şartıyla ehliyetin alınması anlamına geldiğini kaydeden Avcı, aynı sürücünün ikinci kez alkollü yakalanması halinde ise 6 ay süreyle ehliyetinin alındığını vurguladı.
Mevcut cezaları caydırıcı bulmadığını söyleyen Avcı, alkollü sürüş başta olmak üzere cep telefonu ile de araç kullanan kişilerin sayısının bir hayli yüksek olduğunu ifade etti. 
Avcı “Bu kişilerin ceza sistemi ile dalga geçtiğini söyleyebiliriz” ifadesini kullandı.
 “Alkollü sürüş bilinerek işlenen bir suçtur” ifadelerini kullanan TKÖD Başkanı Avcı, “Birçok ülkede cinayet işlemeye niyetli olarak kabul edilir” dedi.

Hapis cezası şart
Geçmiş hükümetlere önerilerde bulunduklarını ifade eden Avcı, 2 günlük de olsa hapis cezası getirilmesi gerektiğini savundu. 
Ehliyetsiz sürüşlerde ise araca el konulması gerektiğini söyleyen Avcı, “Devlet bunu ciddiye almıyor” dedi.
Mehmet Avcı, ölümlü kazalarda sürücüye verilen en yüksek cezanın 7 yıl hapis olduğunu kaydederek, “Bir sürücü alkollü araç kullanıp 5 kişiyi de öldürse bir kişiyi de öldürse cezası 7 yıla kadar hapistir. Ancak bir kişiyi öldüren ve cinayetten yargılananlara verilen cezalar müebbette kadar çıkabiliyor” şeklinde konuştu. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474