banner564

Maraşlı’ya 25 yıl

2013 yılından beri Gazimağusa Mahkemesi’nin gündeminde bulunan Aybak cinayeti davası nihayet sonuçlandı

Maraşlı’ya 25 yıl
banner598
Hüseyin ÇİÇEK
Gazimağusa’ya bağlı Yeniboğaziçi bölgesinde 27 Aralık 2013 tarihinde işlenen Ahmet Aybak cinayeti ile ilgili yürütülen dava dün sonuçlandı. Gazimağusa Ağır Ceza Mahkemesi sanıklar İbrahim Maraşlı ile Mustafa İlhan Tuncay’ı aleyhlerine getirilen taammüden adam öldürme suçundan berat ettirirken, sanık 1 İbrahim Maraşlı’yı adam öldürme suçundan 25 yıl hapse mahkum etti. 
Öğretmen olan sanık 2 Mustafa İlhan Tuncay ise aleyhine getirilen davalardan beraat ettirilirken, sanık 1 İbrahim Maraşlı’ya yardım ve yataklık suçundan 3 yıl hapis cezasına mahkum edildi. Yaklaşık 3 yıldır Merkezi Cezaevinde hükümsüz tutuklu olarak bulunan Mustafa İlhan Tuncay’ın, yattığı süre de göz önünde bulundurulduğundan Pazartesi günü tahliye olması bekleniyor.
 
81 tanık dinlendi 265 emame sunuldu
Başkan Düriye Elkıran ve üye yargıçlar Hasan Dağlı ile Mesut Mesutoğlu’ndan oluşan Gazimağusa Ağır Ceza Mahkeme heyeti adına kararı heyet başkanı Düriye Elkıran okudu. İddia Makamı Başsavcılık adına kıdemli Savcı Mustafa İldeniz’in yürüttüğü davada sanık 1 İbrahim Maraşlı’yı avukat Yunsal İlhan, sanık 2 Mustafa İlhan Tuncay’ı ise avukat Emre Kadri ile avukat Rıfat Reis temsil etti. 
Sanıklar aleyhine 27 Aralık 2013 tarihinde, Yeniboğaziçi bölgesinde taammüden adam öldürme ve adam öldürme davaları getirildiğini, sanıkların ithamları kabul edilmemesi üzerine davanın duruşmasının yapıldığını anımsatan heyet balkanı Düriye Elkıran, duruşma süresince iddia makamının mahkemeye 69 tanık, sanık 1 avukatının 10 tanık, sanık 2 avukatının ise 2 tanık dinlettiğini söyledi. 
Yine duruşma boyunca iddia makamının mahkemeye 254, sanık 1 avukatının ise 11 tane emare sunduğunu anımsatan Elkıran, ıspat klfetinin iddia makamında olduğunu ve iddia makamının davalarını makul şüpheden ari olarak ıspatmalakla yükümlü olduğunu ifade etti.

Tuncay’ın isnatlarına itibar edilemez
Sanık 2 Mustafa İlhan Tuncay’ın vermiş olduğu gönüllü ifadelere değinen Elkıran, konu ifadelerde Tuncay’ın sanık 1 İbrahim Maraşlı ile ilgili suç isnat edici kısımlarına mahkeme olarak itibar etmeyeceklerini en baştan belirtmek istediğini söyledi. 

Maktul zehirlenerek öldürüldü…
Mahkemeye dinletilen uzman tanıklara değinen Elkıran, dinlenen tanıklar arasında otopsiyi yapan ve cesedin gömülü olduğu çukurdan çıkarılma işleminde bulunan tek kişinin İddia Makamı’nın tanığı olan Adli Tıp Uzmanı İdris Deniz olduğuna dikkat çekerek, uzmanlar arasında şahadetine en güvenilir kişinin İdris Deniz olduğunu ifade etti. Maktulün  boyun kısmında Adli Tıp Uzmanı tarafından kızarıklık görüldüğünü ve olay yerinde içerisinde metomil kalıntısı bulunan bir enjektör bulunduğununa da dikkat çeken Elkıran, maktulün vücudundan herhangi bir darp, cebir, kesici ve delici alet izine de rastlanılmadığını da belirterek, maktulün zehirlenerek öldürüldüğü yönünde bulgu yaptıklarını ifade etti.

Maktül 27 Aralıkta öldü 
Telefon sinyalleri ve tanık şahadetlerini değerlendirdikten sonra maktulün canlı olarak en son görüldüğü tarihin 27 Aralık 2013 olduğunu ve yine telefon dökümlerine göre maktulün telefonuna en son 27 Aralık 2013 tarihinde çağrı yapıldığını, o andan itibaren maktulden haber alınamadığını ve ulaşılamadığını anlatan Elkıran, maktulün 27 Aralık 2013 tarihinde 17.45 veya daha sonra öldürüldüğü yönünde bulgu yaptıklarını söyledi.  

Maraşlı sürekli yalan beyanda bulundu
Sanıklar ile ilgili mahkumiyet gerektirebilecek önemli faktörlerden bir tanesinin de olayı örtmek adına önemli hususlarda yalan beyan verip vermedikleri olduğuna dikkat çeken Elkıran, sanık 1 İbrahim Maraşlı’nın olay günü kullandığı aracı cinayetin gerçekleştiği tarihten ileri bir tarihte aldığını iddia ettiğini ancak bu iddianın yalan olduğunun ıspatlandığını söyledi. Maraşlı’nın yaşadığı ev hakkında da polise yalan beyanda bulunduğunu, emarelerin içerisinde bulunduğu çöp kutusunun da kendisine ait olmadığını söyleyerek yalan beyanda bulunduğunu anımsatan Elkıran, emare olrak bulunan ve maktule ait olduğu belirlenen Adanalı 01 yazılı yüzüğün de kendisine ait olduğunu iddia ederek yalan beyanda bulunduğuna dikkat çekti.

Kaçmak için sınır kapısına gittiği aşikardır
Sanık 2 Mustafa İlhan Tuncay’ın, yakalandığı 1 Şubat 2014 tarihinde, İbrahim Maraşlı’nın, Tuncay’ın komşusu olan babası tarafından arandığını ve bu aramadan sadece yarım saat sonra Maraşlı’nın notere giderek mal varlıkları ile ilgili vekaletname çıkardığını, ayrıca çocuğunun eşi ile birlikte yurt dışına çıkabilmesi için vekaletname çıkardığını, bunun ardından ise bavulu ile beraber Akyar sınır kapısına gittiğini, çantasında yapılan aramada Londra’ya gideceğine dair uçuş belgfesi, bavul ve yaklaşık 4 bin sterlin para bulunduğunu anlatan Elkıran, tüm bunların sanığın kaçmak için sınır kapısına gittiğinin net bir göstergesi olduğunu söyledi. 

4 bin sterlini Mustafa İlhan Tuncay verdi
Maraşlı kaçmaya teşebbüs etmeden bir gün önce Mustafa İlhan Tuncay’ın bankadan 4 bin sterlin çektiğinin tanık şahadetleri ile belirlendiğini anlatan Elkıran, Maraşlı’nın aracında bulunan 4 bin Sterlinin, Mustafa İlhan Tuncay tarafından Maraşlı’ya verildiği yönünde bulgu yaptıklarını söyledi.

Tatlı ile zehirlediği makul şüpheden ari olarak ıspatlanamadı
Maktulün tatlı ile öldürüldüğü yönündeki iddianın makul şüpheden ari olarak ıspatlanamadığı gerekçesi ile sanıklar aleyhine getirilen Taammüden Adam Öldürme suçunun da makul şüpheden ari olarak ıspatlanmadığını vurgulayan Elkıran, sanıkları aleyhine getirilen Taammüden Adam Öldürme davasından beraat ettirdiklerini açıkladı. Maraşlı’nın yalan beyanları ve tüm olguları titizlikle inceledikten sonra maktulün sanık 1 Maraşlı tarafından, etkisiz bir halde olduğu sırada göğüs ve boyun kısmına zehirli iğne enjekte ederek öldürüldüğü yönünde bulgu yaptıklarını söyleyen Elkıran, sanık 1 İbrahim Maraşlı’yı Adam Öldürme suçundan suçlu bularak mahkum ettiklerini açıkladı.

Mustafa İlhan Tuncay cinayetten beraat etti
Elkıran, sanık 2 Mustafa İlhan Tuncay’ın da adam öldürme suçundan sorumlu tutulup tutulamayacağını titizlikle değerlendirdiklerini anlattı.
Elkıran,  sanıkların ortak hareket edip etmediklerine bakıldığı zaman, maktulün tatlı ile zehirlendiğinin makul şüpheden ari olarak ıspatlanamadığını, dolayısı ile sanık 2 Mustafa İlhan Tuncay’ın ise adam öldürme fiilinde icrai bir faaliyetinin olmadığını belirtti.
Tuncay’ın adam öldürme suçundan sorumlu tutulamayacağını ifade eden Elkıran, Mustafa İlhan Tuncay’ı adam öldürme davasından beraat ettirdiklerini açıkladı.

Mustafa İlhan Tuncay’a yeni dava getirildi
Elkıran, Mustafa İlhan Tuncay’ın sanık 1 İbrahim Maraşlı’ya cesedi çukura taşımasında yardım ettiğini ve suç işlediğini bildiği birine kaçması için 4 bin Sterlin para vererek yardımda bulunduğunu dolayısı ile Mustafa İlhan Tuncay’a yeni bir dava getirildiğini belirtti.
Elkıran, sanık 2 Mustafa İlhan Tuncay’ı İbrahim Maraşlı’ya kaçmasını temin etmek amacı ile yardım ve cesedin çukura taşınmasına yardım etmesi davalarından suçlu bulup mahkum etti.

Yaşam hakkı anayasal güvence altındadır
Sanığa verilecek olan cezayı takdir ederken, yasa koyucunun sanık 1 İbrahim Maraşlı’nın mahkum edildiği suç için ömür boyu hapislik, sanık 2 Mustafa İlhan Tuncay’ın işlemiş olduğu suç içinse 3 yıla kadar hapislik cezası öngördüğünü belirten Elkıran, yaşam hakkının anayasal koruma altında olduğuna dikkat çekerek, hiç kimsenin başka bir kimsenin yaşam hakkını engellemesinin hak ve yetkisi olmadığını vurguladı. 
Bu tür suçları işleyenlere etkin caydırıcı ve ibret verici cezalar verilmesinin kaçınılmaz olacağını belirten Elkıran, bu tür suçu işleyenlere karşı da etkin cezalar verilmesinin önemine vurgu yaptı.

Mustafa İlhan Tuncay Pazartesi günü evinde
Tüm hususları titizkikle değerlendirdiklerini belirten Elkıran, kamu yararı gereği sanık 1 İbrahim Maraşlı’ya mahkum edildiği suçtan 25 yıl, sanık 2 Mustafa İlhan Tuncay’a ise 3 yıl hapis cezasi verdiklerini açıkladı. Yaklaşık 3 yıldır Merkezi Cezaevinde hükümsüz tutuklu olarak bulunan Mustafa İlhan Tuncay, yattığı süre de göz önünde bulundurulduğundan Pazartesi günü tahliye olması bekleniyor.

Güncelleme Tarihi: 27 Ağustos 2016, 10:09
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474