banner564

Maraton sürüyor

Başbakanlık Bütçesi, 53 Milyon 623 bin 750 TL olarak oy çokluğuyla kabul edildi

Maraton sürüyor
banner598
Cumhuriyet Meclisi, Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi Başbakanlık ve Başbakan Yardımcılığı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanlığı bütçelerini görüşmek üzere toplandı. 4 milyar 95 milyon TL olarak öngörülen 2015 bütçesinde Başbakanlık için 43 milyon 123 bin 750 TL; Başbakan Yardımcılığı için ise 62 milyon 921 bin 150 TL kalem ayrıldı.
11 Kasım’da başlayan bütçe görüşmeleri 28 Kasım’da tamamlanacak. Yeni yılın bütçesi aralık ayı içinde Meclis Genel Kurulu’nda görüşülecek.
CTP-BG Milletvekili Birikim Özgür başkanlığındaki Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nde UBP Milletvekili Ersin Tatar başkan vekili olarak; DP-UG Milletvekilleri Mustafa Arabacıoğlu ve Fikri Ataoğlu, CTP-BG Milletvekilleri Armağan Candan ve Ömer S. Kalyoncu ile UBP Milletvekili İzlem Gürçağ üyeler olarak görev yapıyor.
Komitenin Başbakanlık bütçesini görüştüğü toplantıya UBP Milletvekilleri Sunat Atun ve Faiz Sucuoğlu, Başbakanlık Müsteşarı Ömer Köseoğlu, Maliye Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Havutçu, Bakanlar Kurulu Genel Sekreteri Yener Ersoy ve ilgili bürokratlar da katıldı.

Özgür: Gelecek nesilleri ipotek altına almamak için 
Cumhuriyet Meclisi, Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nde Başbakanlık bütçesi görüşülürken ilk sözü alan Komite Başkanı, CTP-BG Milletvekili Birikim Özgür, bütçe açığının yüzde 6’yı geçmemesi ve gelecek nesilleri ipotek altına almamak için siyasetçilerin bazı zor kararları almak zorunda olduğunu söyledi. 

2015’te reform sinyali
“2015’te ya ciddi sıkıntılarla karşı karşıya kalacağız, ya da 2015 reformlarla anılan, ülkenin sadece mali sürdürülebilirlik değil, sosyal sürdürülebilirlik yönünden de açılacağı bir yıl olacak” diyen Birikim Özgür, Başbakanlık bütçesinin görüşüleceği toplantıyı önemsediğini söyledi.
Birikim Özgür, toplantıda ek bütçe tartışması yapılmayacağını, bunun da avantaj olduğunu kaydetti ve komitede ek bütçe tartışmalarını benimsemediğini ifade etti. Hükümetin DP-UG kanadından 3 milletvekilinin istifa ettiğini hatırlatan Özgür, istikrara, uyumlu koalisyonun önemine vurgu yaptı.

Tatar: Affedilen miktarı da bilmek isteriz
Komite Başkan Yardımcısı, UBP Milletvekili Ersin Tatar, bütçedeki açığın 386 milyon TL’den 100 milyona düştüğünü ancak faiz borçları da bulunduğunu söyledi. Tatar, açık azalıyor göründüğünü çünkü yasa gücüyle yapılan aftan sonra 175 milyon TL para toplandığını; gerçek performans gösterilmediğini; afların bir kereye mahsus olduğunu belirtti ve “Önemli olan kalıcı düzenlemelerdir” dedi. Aftan kimlerin yararlandığını ve affedilen miktarı bilmek istediklerini kaydeden Ersin Tatar, ekonominin kayıt altına alınmasının ve eylem planının henüz hayata geçmediğini ifade etti.


Arabacıoğlu, bilgi istedi
DP-UG Milletvekili Mustafa Arabacıoğlu, ek mesailer konusuna değinerek bu konuda bilgi istedi.



Çavuşoğlu: Hiçbirini yapmadı
Cumhuriyet Meclisi, Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nde Başbakanlık bütçesi görüşülürken söz alan UBP Milletvekili Nazım Çavuşoğlu, hükümetin, programında yer alan konulardan hiçbirini yapmadığını; hiçbir beklentileri de kalmadığını söyledi. Çavuşoğlu, hükümetin ya sözlerini tutmasını ya da görevi iade etmesini istedi.  Çavuşoğlu, CTP-BG’deki bıyıklı-bıyıksız tartışmalarının da toplumu etkilediğini; CTP-BG’nin insanların unutkanlıklarından faydalanarak siyaseti güncel tuttuğunu savundu.

Oy çokluğuyla kabul edildi
Cumhuriyet Meclisi, Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi, verilen bir saatlik yemek arası ardından Başbakanlık bütçesini görüşmeye devam etti.
İkinci oturumda konuşmaların ardından oylamaya sunulan Başbakanlık bütçesi 53 milyon 623 bin 750 TL olarak oy çokluğuyla kabul edildi.
Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi, Başbakan Yardımcılığı Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanlığı Bütçesi’ni 35 bin TL artışla 192 milyon 104 bin 150 TL olarak onayladı.
Cumhuriyet Meclisi’nde devam eden 2015 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı görüşmeleri kapsamında görüşülen Başbakan Yardımcılığı Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanlığı Bütçesi, komitede oy çokluğu ile kabul edildi.
Komite bugün Gıda, Tarım ve Enerji Bakanlığı, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı ile Sayıştay Başkanlığı bütçelerini görüşecek.

Güncelleme Tarihi: 19 Kasım 2014, 09:43
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474