banner564

Moraller bozuk

KKTC’nin muhtarları, “Ne Kıbrıs sorunu çözülür, ne de iç sorunlarımız” diyor

Moraller bozuk
banner598

 Çiğdem AYDIN

   Kıbrıs sorununun 2019 yılında çözüleceği yönündeki beklentilerin havada kaldığını belirten muhtarlar, “Rum tarafı bu adayı bizimle birlikte eşit şekilde yönetmeyi kabul etmiyor. O yüzden çözüm olmayacak” diyor.
   Diyalog’a konuşan ve iç sorunların giderek artmasından dert yanan muhtarlar, işsizlik, pahalılık, yol, kanalizasyon, uyuşturucu ve trafik konularında acil önlemler alınmasını istiyor. İçinde bulunduğumuz 2019’un zor bir yıl olacağına inanan muhtarlar, sorunların çözümü yönünde umutlu olmadıklarını belirtiyor.

Ne dediler?.. Ne dediler?.. 


Hüseyin Barbet (Muhtarlar Birliği Başkanı) 
“Kıbrıs sorunu bana göre 2019 yılında da çözülmeyecek. Çözülmez çünkü Rum tarafında böyle bir niyet yoktur. KKTC’nin en büyük sorunu ilgisizliktir. Siyasiler halkın sorunları ile ilgilenmiyor. İşsizlik ve alt yapı sorunlarımız en yüksek seviyededir. Çözüleceğine dair de hiç umudum yoktur beceriksiz bir hükumet vardır şu anda hiçbir umudum yoktur gelmiş geçmiş en duyarsız hükumet ile karşı karşıyayız.”
Ali Buruk (Gazi Mağusa – Anadolu Mahallesi Muhtarı) 
“ Kıbrıs sorunun çözümü olacağını zannetmiyorum. Ben 1975 yılından beridir buradayım  yıllardır ha çözülecek ha çözülecek umuduyla bekledik fakat çözülmedi. Bana göre Rum zihniyetinden ötürü bir çözümsüzlük hali vardır. Türklerin de egemenlik hakları olduğunu kabul etmiyorlar.  KKTC’nin en büyük problemi tanınmamışlık başta olmak üzere, alt yapı sorunları, işsizlik sorunları ve ne yazık ki  bu sorunların çözülebileceğine de inancım yoktur. Gelmiş geçmiş hiçbir hükumetten de belediyeden de memnun değilim hiç birinin de bu toplum için bir şeyler yaptığına inanmıyorum yapacağına da inanmıyorum.” 

İbrahim Umay (Gazi Mağusa Tuzla Mahallesi): 
“Kıbrıs sorunun çözümünün olacağına inanmıyorum. Zor çözülür çünkü artık ben ne Rum tarafının ne Türkiye’nin ne yaptığını anlamış değilim o yüzden de umudum yoktur. Bana göre ülkemizin en büyük sorunu işsizliktir gençlerimiz göç ediyor kimse ilgilenmiyor. Bir diğer sorunumuz da son dönemlerde ciddi sıkıntılara neden olan alt yapı eksikliğidir görüyoruz ki bir ön görgüsüzlüktür gidiyor memlekette.” 

Salih Erel (İnönü Dörtyol Muhtarı) 
“Kıbrıs sorununun ne 2019 ne de daha sonra çözüleceğine kesinlikle inancım yoktur. Olacak bir şey değil Rum tarafı bu tarafa (Kuzeye)  istedikleri gibi girip çıkıyorlar ne zaman ki Türk kökenli göçmenler de Rum tarafına (Güneye) aynı özgürlükte girip çıkacak bana göre o zaman sorun çözülecek. Çünkü Rum  tarafı buradaki Türkiye göçmenlerini de kabul etmiyor ve masada da bizler zaten yokuz bu yüzden çözüleceğine dair inancım yoktur.  Bana göre KKTC’nin en büyük problemleri başta pahalılık, zamlar , işsizlik, siyasete güven hiç kalmadı. Verilen vaatler bugüne kadar gelmiş geçmiş hiç biri hükumet tarafından yerine getirilmedi. Ben şu andaki hükûmetin de bu saydığım sorunları çözecek kabiliyette olduğuna inanmıyorum.” ,

Atilla Kaya (Alsancak Ilgaz Muhtarı) 
“2019 yılında Kıbrıs sorununun çözümü çok zor. Ortada bana göre zaten sorun yok. Sorun olması için sıcak bir çatışma olması lazım, herkes yerli yerinde çok güzel bana göre sorun birleşirsek olacak. Çatışma olursa işte o zaman sorun olur. Bana göre bizim ülkemizin en büyük sorunu  Adalet sisteminin olmamasıdır. Daha sonra ekonomik sıkıntı, işsizlik çok okuma oranı bu kadar yüksek olması ve bir o kadar da işsiz olması bir ülkede ciddi bir çelişki yaratıyor. Bu saydığım sorunların da çözülebileceğine inanmıyorum ne şimdiki hükümet tarafından ne de geçmişte zaten çözülmemişti ama şimdikilerin de çözeceğine inancım kalmadı artık.” 

Tuncay Balkaya (Çatalköy –Arapköy Muhtarı) 
“2019 yılında Kıbrıs sorunun çözüleceğine inanmıyorum. Böyle geldi böyle gider. Rumlar devamlı kaçar masadan muhatabınız yoksa nasıl neyi kiminle çözeceksiniz benim inancım yoktur. Bizim memlekette sorun çok çözen yok en büyük sorunumuz bence budur.” 

Mustafa Arap (Dağyolu Muhtarı) 
“2019 yılında Kıbrıs sorununun çözüleceğine dair pek umudum yok. Rum tarafının tavrı nedeniyle yürütülen bir çözümsüzlük hali vardır bizler iyi niyetimizi gösterdik her seferinde ama bu karşı taraftan karşılık bulmadı bu tavrımız bulacağına da inancım yoktur. Ülkemizin en büyük problemleri Cumhuriyet kurulduğu günden bugüne kadar plansızlık ve denetimsizlik en büyük problemimiz oldu ve diğer problemlerin doğmasının nedeni de budur. Ben bu hükumetin de diğerleri gibi bu durumu düzelteceklerine inanmıyorum toplumsal düşünmüyorlar çünkü mesela vicdani ret toplumsal bir konu mu bence değil toplumun kaç da kaçını ilgilendiriyor bu yüzden bunlardan da umudum yoktur hiç bir şey düzelmez.” 

Niyazi Bedel (Doğanköy Muhtarı)  
“2019 yılında Kıbrıs sorunun çözüleceğine inanmıyorum. Çünkü bana göre şu anda öyle bir ortam yoktur adada. Rumlardan dolayı değil iki tarafta da 2003 yılında olan bir hava şimdi yoktur. Durağan bir hava vardır insanlarda şu anda ekonomi ön planda. Ülkedeki en büyük sorun bana göre kayıt dışı bir hayat vardır, ekonomisinden, sosyal düzeninden, hukukundan. Hükumetin çözeceğine inancım yoktur çünkü onların elinde olan bir şey yok. Bana göre tüm sorunların çözümü Türkiye’dedir. Türkiye isterse çözebilir bu ülkede olan iyi şeylerin sorumlusu da Türkiye’dir kötü şeylerin sorumlusu da Türkiye’dir. Bu yüzden çözerse Türkiye çözer.”

Derviş Dizliklioğlu (Lefkoşa –Taşkınköy Muhtarı ) 
“2019 yılında Kıbrıs sorununun çok zor çözüleceğini düşünüyorum. Bizim Kırmızıçizgilerimizle Rumların kırmızı çizgileri aynı değil özellikle Asker “Garantiler” konusunda. KKTC’nin bence en büyük problemi aşırı zamlar nedeniyle yaşanan sıkıntılardır. Ben muhtar olarak görüyorum insanlar evlerini ipotek vermeye başladı yazıktır günahtır. Özellikle elektrik faturalarına gelen zamlar insanları bezdirdi. Hükumet bu sorunlara çözüm bulur mu bulamaz mı bilemem ama bulmak zorundadır çünkü halk ciddi bunalımdadır.” 

Ömer Menderes (Gönyeli Muhtarı)  
“2019 yılında bence çözülmez hiç çözülmez. Çünkü Rumların tavrı şudur; Rumlara bütün adayı da versek o yine diyecek Türkiye’ye sen çekil 50 kilometre daha o tarafa da öyle çözelim. E hal böyle iken çözülür mü yok çözülmez. Bizim memlekettin da en büyük sorunu paramız olmamasıdır para olmayan bir memleket olunca sorun da çok olur.”  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473