banner564

Mülk zengini

Interpolün, uyuşturucu kaçakçılığı iddiasıyla yıllardır aradığı Hasan Akarçay, KKTC mahkemesi tarafından bir gün tutukluluk sonrası kefaletle serbest bırakıldı

Mülk zengini
banner598
Melin DOBRAN
Interpolün, uyuşturucu kaçakçılığı iddiasıyla yıllardır aradığı Hasan Akarçay, KKTC mahkemesi tarafından bir gün tutukluluk sonrası kefaletle serbest bırakıldı. Mahkemeye aktarılan bilgilere göre İngiltere’de işsizlik parası alan Akarçay’ın, 1 milyon sterlin değerinde mal varlığı bulunuyor.  
Milyonlarca lira değerinde eroin ticareti yapmakla suçlanan, hakkında Interpol tarafından tutuklama kararı bulunan ve önceki gün Mali Suçlarla Mücadele Ekipleri tarafından tutuklanan Kıbrıslı Türk Hasan Akarçay’ın, İngiltere’nin yanında KKTC’de 62 dairelik öğrenci yurdu işlettiği ortaya çıktı.
Uyuşturucunun yanı sıra zanlı hakkında İngiltere’de kara para aklama suçundan da soruşturma başlatıldığı belirtildi. Mahkeme emri ile bir gün tutuklu kalan zanlı dün yeniden Lefkoşa’da teminata bağlanmak üzere duruşmaya çıkarıldı. 

İngiliz polisi 2008’de KKTC’ye geldi
Duruşmada aktarılan bilgilere göre,2006 yılında İngiltere Bradford bölgesinde bir aracın bagajında yapılan aramada 12 buçuk eroin ele geçirildi. Uyuşturucu üzerinde parmak izi bulunanlardan biri olan zanlının kayınbiraderi Levent Atamtürk’ün tespit edilerek yakalandığı ve 12 yıl hapse mahkûm edildiği bildirildi. Sanık Atamtürk’ten alınan ifade doğrultusunda suçla bağlantılı olabileceği düşünülen zanlı Hasan Akarçay’ın evi arandı ve bir miktar uyuşturucu kalıntısı bulundu.
İngiliz polisi, olay tarihinden sonra İngiltere’den ayrılan ve suçla bağlantılı olabileceğini düşündüğü zanlı Akarçay’ın parmak izlerini bulmak için 2008 yılında KKTC’ye geldi. 

KKTC’deki parmak izi kaydı ele verdi
Zanlı Hasan Akarçay’ın 1985 yılında uyuşturucu suçundan dolayı KKTC polisinde parmak izi kaydı olmasından dolayı İngiliz polisi bu kayıtları aldı ve uyuşturucu madde paketlerinin iç tarafında ve tüm uyuşturucu üzerinde olan parmak izleri karşılaştırdı. İzlerin zanlıya ait olduğuna dair tespitte bulunulması üzerine İnterpol tarafından arama ve tutuklama kararı çıkarıldı.
İngiliz Yüksek Komiserliği, KKTC’de olduğunu düşünülen zanlı Akarçay ile ilgili soruşturma kapsamında 10 Temmuz tarihinde KKTC polisine zanlının İnterpol tarafından arandığına dair bilgi içerikli yazı gösterdi. KKTC polisi aldığı yazı üzerine harekete geçerek soruşturma başlattı. İngiltere’de bulunan 12 buçuk kilo uyuşturucu ile ilgili soruşturmayı yürüten İngiliz polisi, KKTC polisinin zanlının ülkede olduğunu teyit etmesi üzerine 13 Temmuz’da adaya geldi. 

İşsizlik parası alan Baron…
İngiliz polis, soruşturma ile ilgili tüm dosya, bulgu ve belgeleri KKTC polisine verdi.
İngiliz polisinin KKTC polisine verdiği belgelerde, 10 yıl süre ile İngiltere’de yaşayan zanlının herhangi bir iş yapmadığı, yılda 9 bin sterlin işsizlik parası aldığı buna rağmen İngiltere’de 1 milyon sterlin değerinde mal varlığı olduğu belirtildi. Bu nedenle İngiliz makamlarının uyuşturucu suçunun yanı sıra kara para aklama suçundan da zanlı hakkında soruşturma yaptığı ortaya çıktı.

Türkiye’deki davası devam ediyor
Zanlı hakkında Almanya hükümetinin de uluslararası arama ve tutuklama emri çıkarttığı belirtlirken, Türkiye’de 83 kilo eroin ithal etmek suçlamasıyla tutuklanan zanlının yargılandığı, bu suçlamadan aklandığı ancak 5 kilo eroin ithal etmek suçundan dolayı Türkiye’de gıyabında yargılama yapıldığı ve davanın devam ettiği açıklandı.
İngiliz polisinin girişimleri sonucu önceki gün tutuklanan zanlı hakkında KKTC’de kara para aklama suçundan da soruşturma başlatıldığı belirtildi. 



62 dairelik öğrenci yurdu işletiyor
Zanlının KKTC’de 62 dairelik öğrenci yurdu işlettiği, 100 dönümün üzerinde arsa aldığı açıklandı. Zanlının herhangi bir bankadan kredi çekmediği veya para havalesi yapmadığı tespit edilirken, zanlının KKTC’de edindiği mal varlığı ile ilgili yasal bir izahatta bulunmadığı açıklandı. Kaynağı açıklanamayan mal varlığından dolayı zanlı hakkında önceki gün itibari ile soruşturma başlatıldığı belirtildi. Zanlıyı teminat talebi ile duruşmaya çıkaran polis, son olarak 2012 yılında KKTC’ye giriş yapan ve o tarihten itibaren çıkış yapmayan zanlının İngiltere’de ele geçirilen 12 buçuk kilo uyuşturucu madde tasarrufu, kara para aklama suçlarından dolayı KKTC’de yargılanacağını, İngiltere’de polisi ve adli uzmanların KKTC’ye gelerek tanıklık edeceğini, söyledi. Polis, ayrıca zanlının KKTC’de de kara para aklama suçundan dolayı yargılanacağını ifade ederek teminata bağlanmasını talep etti.

300 bin nakit kefaleti yatırdı…
Mahkeme İngiltere’de meydana gelen 12 buçuk kilo eroin tasarrufu, kara para aklama ve KKTC’de kara para aklama suçlarından dolayı KKTC mahkemelerinde yargılanacak olan sanığı teminatla serbest bıraktı. Mahkeme zanlının 300 bin TL kefalet senedi yatırmasına, 2 kefilin 250 bin TL kefalet senedi imzalamasına, yurt dışına çıkış yasağı ve haftada bir gün polise giderek imza atmasına karar verdi.

Güncelleme Tarihi: 14 Ağustos 2015, 09:30
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474