banner564

Mustafa Borataş: “Hepsi ayni değerdedir”

Velilerin, devlete bağlı ortaokullar arasında, ‘iyi ve kötü’ kıyaslaması yaptığını belirten Mustafa Borataş, bu tutumun yanlış olduğunu belirtti

Mustafa Borataş: “Hepsi ayni değerdedir”
banner598
Melin DOBRAN

Milli Eğitim Bakanlığı Genel Orta Öğretim Dairesi Müdürü Mustafa Borataş, bakanlığa bağlı olan bütün ortaokulların ayni değerde olduğunu söyledi. Vatandaşlar arasındaki “O okul daha iyidir. Bu okul daha kötüdür” söylemlerinin gündemde olduğunu belirten Borataş, bu söylemler nedeniyle Atleks Sanverler Ortaokulu’nda başvuru yığılması olduğunu dile getirdi. Borataş, “Yapılan çalışmalarda özellikle Başkent Lefkoşa’daki okulların birbirine çok yakın başarıları ortalama olarak birbirine yakındır. Fakat insanlarda bir algı oluştuğu için belli okullarda yığılma oluyor. Bu yığılma neden oluyor? Bir görüş ortaya atılır ve ‘bu okul iyi, bu kötü’ diye bir görüş ortaya atılır. İnsanlar da buna inanır ve bir şehir efsanesi gibi o okula yükleniyorlar” dedi.

“Başvuru yığılması Atleks’te”
Ortaokuldan mezun olan öğrencilerin gidebileceği belli başlı okullar olduğunu ifade eden Borataş, öğrencilerin sınava girerek Bülent Ecevit Anadolu Lisesi ve 20 Temmuz Fen Lisesi’ne geçmeye çalıştığını söyledi. Giden başvurularda her okulun kendi kapsam bölgesi olduğundan söz eden Borataş, Atleks Sanverler Ortaokulu’na kayıt yaptırmak isteyenlerin fazla olduğunu belirtti. Müdür Borataş konuşmasında şu ifadelere yer verdi, “Zamanında yapılan tüzük gereği Şehit Tuncer İlkokulu’ndan mezun olan öğrenciler Atleks Sanverler Ortaokulu’na, Şehit Ertuğrul İlkokulu’ndan mezun olan öğrenciler ise Şehit Hüseyin Ruso Ortaokulu’na gider. Bizim böyle bir düzenimiz vardır. İnsanlar, ‘bu okul iyidir, bu okul kötüdür’ diye kendi aralarında konuşarak, böyle bir olay yarattılar. Bu yüzden herkes Atleks’e yüklenmeye başladı. Ben de istatistik üzerine çalışan bir müdür olarak çalışmamı yaptım. Okulun alabileceği kapasite bellidir. Vatandaşlardan oraya ciddi bir talep var. İnsanlar Atleks’i başarılı bulduklarını söylüyorlar. Ben de onlara neye göre başarılı olduğunu sordum ve bana ‘20 Temmuz Fen Lisesi ve BEAL’ne öğrenci gönderme açısından başarılıdır’ dediler.” 

“Okullar arasında bir fark yoktur”
Borataş, velilere okullar arasında bir fark olmadığını anlatmaya çalıştıklarını ve bir okulun olanaklarının diğerinden biraz fazla olsa bile onları dengelemeye çalıştıklarını söyledi. Müdür Borataş, “Bu senenin değerlerinden söz edecek olursak, Atleks’ten sınava giren öğrenci sayısı 81, kazanan öğrenci sayısı 34’tür. İkinci planda gibi görünen Ruso Ortaokulu’ndan, sınava giren öğrenci sayısı 78, kazanan öğrenci sayısı 37’dir. Ruso’daki öğrenci sayısı, başvuru sayısından az olmasına rağmen, kazanan öğrenci sayısı Atleks’ten daha fazladır. Yüzdeye vurduğumuz zaman Ruso %47, Atleks %41 başarı gösteriyor. İkisinde de başarı oranı gayet iyidir. 20 Temmuz ve BEAL’ne öğrenci sokma açısından iki okul da başarılıdır. Zaten baktığımızda Ruso’nun rakamları daha çoktur. Atleks kuruldu kurulalı oraya başvuru yığılması başladı. Biz de diyoruz ki, ‘okullarımız arasında ciddi bir fark yoktur.’ Ayni şekilde Gazimağusa’da da bu durum vardır. Gazimağusa’da Canpolat Ortaokulu ve Çanakkale Ortaokulu var. Aynı Atleks gibi Çanakkale Ortaokulu da rağbette. Binası yeni olabilir ama öğretmenler ayni tecrübeye sahiptir. Öğretmenlerimizin de tecrübe açısından bir farkı yoktur. Bizde müfettiş sonuçları da bellidir. 20 Temmuz Fen Lisesi için bu sene sınava giren ve birinci gelen öğrenci Canpolat Ortaokulu’ndan çıktı. BEAL’in birincisi ise Ruso’dan çıktı. Buna rağmen insanlarımız Çanakkale ve Atleks Ortaokulları’na yükleniyorlar” şeklinde konuştu.

“Önüne geçmek mümkün değil”
Bu yığılmanın önüne bakanlık olarak geçmelerinin mümkün olmadığını ifade eden Borataş, konuşmasına şu örneği vererek devam etti, “Öğrenciler, Şehit Tuncer İlkokulu’ndan mezunsa Atleks’e, Ertuğrul’dan mezunsa Ruso’ya gidecek. Ailenin aklına ‘benim çocuğum Atleks’e gitmezse başarısız olacak’ gibi bir şey yerleştiyse, aile başka yol bulmaya başlar. Tüzükte başka bir madde daha var. Eğer siz okulun yanına taşınıp ikametgâh alırsanız ve kira kontratı getirirsiniz, yani orada oturduğunuzu ispatlarsınız biz de mecburen ev okula yakındır diye çocuğu o okula veriyoruz. Bu sefer insanlar bu yolları deneyerek, istediği okula çocuğunu gönderiyor.  Bu da bizim için zorluktur. Bunların kontrolü de bizde değil. Bizim burada yapmamız gereken tek şey insanlarımızı bilinçlendirmek. Bu iki okul arasında eğitim ve öğretim açısından büyük bir fark yoktur. Zaten girişlere baktığımız zaman başa baş gittikleri, hatta Ruso’nun liselere daha fazla öğrenci soktuğu ortadadır.”

“Veliler bizden bilgi alabilir”
“Gazimağusa’ya baktığımızda, birinci gelen öğrenci Canpolat Ortaokulu’ndan çıktı. Canpolat’tan 28 kişi, Lefkoşa’daki 20 Temmuz ve BEAL’ne başvuruyor. 28 kişiden 10’u liseye giriyor. Bu %35 bir başarıdır.  Çanakkale Ortaokulu’ndan 137 kişi başvuruyor, 45 kişi kazanıyor. Bu da %32’lik bir başarıdır. Bakanlık olarak tüm okullara eşit derecede yaklaşıyoruz. Başarıları istatistik olarak incelediğimizde büyük bir fark yok. Özellikle 2 yıldır bütün ortaokullara gerekli yardımları yaparak, bu dengeyi sağlıyoruz. Bilgisayar olsun, masa sandalye olsun, bunların çoğunu yeniledik. Yeni ihaleye girdik. Bu ihaleden çıkacak olan sonuçta da bu okullarımızı da dengeleyecek şekilde en iyi seviyeye getireceğiz. Demokrasi Ortaokulu’nda engelli çocuklar için özel çalışmalarımız var. Rampanın bütün okullarda olması lazım. Söz konusu okulda özellikle portatif tuvalet yaparak, çocuğun faydalanmasını sağlayacağız.  Sonuç olarak bütün okullarımızda dengeli bir başarı oranı söz konusudur. Bütün okullara eşit yaklaşıyoruz. Çocukların en iyi şekilde liseye geçmesini sağlıyoruz. Vatandaşlar gelip bizden gerekli bilgiyi alabilir. Şehir efsanelerine inanmasınlar. Herkese açık bilgi verebiliriz.”

Güncelleme Tarihi: 27 Temmuz 2015, 08:59
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473