banner564

Nasıl çözüm olacak?

Cumhurbaşkanı Akıncı, Anastasiadis'in BM'deki konuşmasında dönüşümlü başkanlıktan söz etmemesine tepki gösterdi

Nasıl çözüm olacak?
banner598

 Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis'in dün Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmaya ilişkin açıklamalarda bulundu.

“Biz New York’a karşılıklı suçlama amacıyla değil, Kıbrıs’ta çözüme gidecek yolu yeniden açmak için BM Genel Sekreteri ile işbirliği içinde atılabilecek adımları konuşmaya geldik” diyen Akıncı, Anastasiadis’in, 30 Haziran tarihli belgeden bahsederken, 2’ye 1 dönüşümlü başkanlıktan söz etmemesinin, içeriğini kabulde hala zorlandığını gösterdiğini kaydetti.
Akıncı, BM Genel Sekreteri’nin BM ilkesine dönüşen parametrelere sahip çıkarak, açıktan tavır almasının artık kaçınılmaz hale geldiğini söyledi.
New York'ta temaslarını sürdüren Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, "Dünyamız bugün global tehditlerle karşı karşıyadır. İklim değişikliğinin yaratmakta olduğu büyük felaketler, din dil milliyet ve cinsiyet farkı gözetmeden tüm insanlığın geleceğini tehdit etmektedir. Terörizm, yoksulluk, eşitsizlik dünya insanlığının birlikte mücadele etmesi gereken hususlardır. Bu bağlamda Sayın Anastasiadis’in BM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmanın başında değindiği bu konular, bizim de paylaştığımız hususlardır.
Kıbrıs’ta çözümü sağlayarak bir ortaklık devletinde buluşmak, bu küresel tehditlere karşı birlikte daha etkin mücadele etmeye de yardımcı olacaktır" dedi.

O kürsüde bizim de hakkımız var
Akıncı açıklamasını söyle sürdürdü: 
"Her şeyden önce Sayın Anastasiadis’in Birleşmiş Milletler’de tek başına kullandığı kürsüde, Kıbrıslı Türklerin de hakkı vardır. Ne yazık ki Kıbrıslı Rum liderler bunu, Kıbrıslı Türkleri 1960 ortaklığından dışladıkları 1963 yılından bu yana tek başlarına kullanma imtiyazını ele geçirmişlerdir.  Sayın Anastasiadis, 45 yıldır kendi ve kendinden önceki Kıbrıslı Rum liderlerin çözüm için uğraşmalarına rağmen, sorunun çözümsüz kaldığını ifade etmiştir. Ancak herkes de bilmektedir ki Kıbrıs Türk halkının çözüm talepleri Kıbrıslı Rum liderlerden gerekli karşılığı bulmamıştır. Bunun yakın tarihteki en önemli iki örneği, 2004’teki Annan Planı referandumu, ikincisi de 2017’deki Crans Montana konferansıdır." 
Crans Montana’dan bu yana son iki yıldır referans kavramlarının hazırlanabilmesi için Anastasiadis’in konuşmasında değindiği üç unsurun altını sürekli çizen tarafın Kıbrıs Türk tarafı olduğunu vurgulayan Akıncı, bunların 11 Şubat 2014 Ortak Açıklama Belgesi, bugüne kadarki mutabakatlar ve 30 Haziran 2017 tarihli Guterres Çerçevesi olduğunu kaydetti. 

 Sorun 74’te değil 63’te başladı
Pazartesi günü New York'ta BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile görüşecek olan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, "İddia edildiği gibi 1974’te değil 1963’ten beri devam eden Kıbrıs sorununun tüm tarafların yararına olacak bir şekilde 11 Şubat 2014 Ortak Belgesi’nde de ifade edildiği gibi iki kesimli, iki toplumlu, siyasi eşitliğe dayalı iki kurucu devletli yeni bir federal statü ile sonuçlandırılması en büyük temennimizdir. Biz bu yapıcı tutum, siyasi irade ve kararlılıkla böylesi bir geleceği kurmak için BM Genel Sekreteri Sayın Guterres ile iyi niyetle çalışmaya hazırız" dedi. 

Kafa karışıklığı yaratıyor
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, çözüm konusunda isteksiz olan Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in son 2 yılda farklı dönemlerde farklı kişilere farklı mesajlar verdiğini ve kafa karışıklığı yaratan unsurlar arasında gidip geldiğini belirtti.
Etkin katılım ve siyasi eşitliğin Kıbrıs Türk tarafının olmazsa olmazı olduğunu yineleyen Akıncı, “Ya iki kesimli, siyasi eşitliğe dayalı iki kurucu devletli federal çözüm doğrultusunda ilerleyeceğiz, ya da bu başarılamadığı takdirde kalıcı bölünme daha görünür hale gelecek” dedi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Sosyalist Enternasyonal Başkanı, Yunanistan eski başbakanı ve eski PASOK Lideri Yorgo Papandreu’nun davetiyle BM Genel Merkezi’nde gerçekleşen Sosyalist Enternasyonal Başkanlık Divanı toplantısına katılarak, konuşma yaptı.
Papandreu tarafından karşılanan Akıncı, Sosyalist Enternasyonal üye devlet ve hükümet başkanlarına hitap ettiği konuşmasında, Kıbrıs konusunda bilgi verip, son gelişmeleri aktardı.
Papandreu konuşmasının ardından toplantıdan ayrılan Akıncı'yla çıkışta bir süre sohbet etti. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474