banner564

Nefes dahi aldırmadılar

KKTC’nin tanıtımı için İran’a giden KKTC heyeti, Rum engeline takıldı

Nefes dahi aldırmadılar
banner598
Mert ÖZDEŞ
Turizm ve Çevre Bakanlığı’nın Türk Hava Yolları iş birliğinde İran’da düzenlenen tanıtım programına, Kıbrıs Türk Seyahat Acenteleri Birliği ile Kıbrıs Türk Otelciler Birliği temsilcileriyle birlikte basın mensuplarından oluşan 15 kişilik bir heyet katıldı.
İran’daki acente temsilcileriyle görüşüp KKTC turizminin tanıtılması amacıyla Tahran ve Tebriz’de iki farklı etkinlik düzenlendi.
İlk tanıtım etkinliği Tahran’da yapıldı. Çok yararlı geçen etkinliğin duyulması sonrasında, Kıbrıs Rum Yönetimi devreye girdi. 
Tebriz’e geçen KKTC ekibi burada hiç beklemediği bir muameleyle karşı karşıya kaldı. Tebriz’deki etkinliğe izin verilmedi, KKTC heyeti İran sivil polisleri tarafından adım adım takip edildi. 
Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu İran’da, Rumların girişimi ile yaşanan üzücü gelişmeyi Diyalog’a anlattı.

Ataoğlu: Rumlar rahat durmuyor
Ataoğlu şunları söyledi, “İran ziyaretinde de bir kez daha görmüş olduğumuz gibi Güney komşumuz her fırsatta karşımıza çıkmaya çalışıyor. Bir yandan turizm tanıtımı yaparken bir yandan da Rumların engellemeleriyle karşılaşıyoruz.  Tahran'da büyük katılımın sağlandığı tanıtım etkinliğimizin ardından Tebriz'de de tanıtım etkinliği düzenleyeceğimizi öğrenen Rumlar, İran Dışişleri ile bağlantıya geçerek engelleme girişiminde bulundu.
Maalesef bunun üzerine Tebriz'deki tanıtım programını bir gün erteleyerek sabah kahvaltısı eşliğinde Turizm paydaşlarımızın sunumlarıyla daha çok sayıda katılımcıyla gerçekleştirdik.

“Diğer çalışmalarımıza da engel olacaklar…”
Ben Rumların yurt dışında yapacağımız diğer çalışmalarda da rahat duracağını sanmıyorum. İllaki yine sağı solu karıştıracaklardır. Ne zaman rahat durdular ki? Ancak yurt dışındaki tüm faaliyetlerimizle ilgili gerekli izinler alınıyor. Tebriz'de karşılaştığımız durum çok da sürpriz değildi.
Bu gibi engelleme girişimlerinin olabileceğini bilerek hareket ediyoruz.  Ne olursa olsun tüm engelleme girişimlerine karşı hazırlıklıyız. Zira bunu Tebriz'de gördük.  Engelleme girişimi üzerine etkinliğimizi bir gün sonraya taşıdık.
Bu girişimi engellemeye çalışan zihniyetin çözümü arzuladığını söylemek mümkün değildir.  Zira yaptığımız tanıtımın aslında adanın tamamına da yansıyabileceğini göremedikleri bir gerçek. Bu da Güney'de çözüme inanmayanların, çözümsüzlüğe yatırım yapanların zihniyetini ortaya koyuyor.”

Turhan: İran sivil polisi organizasyonu bastı
Heyetin içerisinde yer alan Merit Crystal Cove Hotel Genel Müdürü Ercan Turhan Tahran da Tebriz’de gerçekleştirilmesi planlanan tanıtım etkinliğinde yaşanan engellemeyi anlattı.
Tahran’da oldukça başarılı bir sunum gerçekleştirildiğini ifade eden Turhan, Tebriz’de ise şok yaşadıklarını söyledi.
Turhan, konuşmasının devamında şunları aktardı, “30 yıllık turizmciyim, ilk kez böyle bir seyahat yapmış oldum. İran’dan KKTC’ye yıllık 20 bin dolayında turist geliyor. 2016’nın ilk 8 ayında 16 bin turist geldi. Bu sayıyı nasıl daha çok artırırız, charter seferleri haricinde touch down tarzında uçuşları nasıl koydururuz arayışıyla İran’a gittik. İlk gün Tahran’a gidildi. Burada bir tanıtım yapıldı. THY de büyük destek oldu. 165 seyahat acentesi katıldı. Bu rakam ciddi bir rakam. Sunumlar yapıldı. Son derece başarılı bir organizasyon oldu. Bu mutlulukla ertesi gün Tebriz’e geçtik. Burada da benzer bir organizasyon vardı. Beklediğimiz 70 acente vardı. Programa bir saat kala 50 acente de gelmişken bir anda İran sivil polisi etkinliği bastı. Bize organizasyonu yapamayacağımızı, illegal olduğumuzu söylediler. 

“Başınız belaya girer…”
Bize bu organizasyonu yaparsak başımızın belaya gireceğini söylediler. Çok üzüldük. Bunun ezikliği içinde organizasyonu iptal etmek zorunda kaldık. Bizim ilk günkü temaslarımız basınımızda haber olunca Rum yönetimi devreye girdi ve İran makamlarına baskı yaptı. Bu baskılar çok çabuk netice verdi maalesef ki! İran da bir Müslüman ülke ama o baskılar işe yaradı ve bize izin verilmedi. Rum tarafının girişimiyle Tebriz’de tanıtım yapamadık. Umut ederim ki bundan sonra kalkacak charter seferlere Rumlar baskı yapmaz.”

Güncelleme Tarihi: 11 Ekim 2016, 09:48
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474