banner564

Nejat Konuk devlet töreniyle uğurlanacak

Kuzey Kıbrıs’ın ilk Başbakanı Nejat Konuk da 86 yaşında kansere yenik düştü

Nejat Konuk devlet töreniyle uğurlanacak
banner598
Remzi SAMAR

Kıbrıs Türk Federe Devleti’nin ilk, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ikinci başbakanı  Nejat Konuk, önceki gece İstanbul Ataköy’deki evinde yaşama gözlerini yumdu.  KKTC’de devlet töreniyle defnedilecek olan Eski başbakanın cenaze töreni programının önümüzdeki günlerde belli olacağı öğrenildi. Nejat Konuk’un uzun süredir kanserle mücadele ettiği belirtildi.
Konuk ile birlikte görev yapmış Cumhuriyet Meclisi eski Başkanlarından Hakkı Atun ve Maliye eski Bakanı Salih Coşar Diyalog’a Nejat Konuk’u anlattı.  Konuk’u yakinen tanıyan hakkı Atun, “Nejat bey bu devletin kuruluşundaki köşe taşlarından biridir” derken, Coşar da Konuk’un Türkçe’yi çok seven bir hukukçu olduğunu kaydetti. 

Atun:  Demokrasinin baş mimarlarındandı
Meclisi eski Başkanlarından Hakkı Atun, Konuk ile yaşadıklarını anlatırken Konuk’un  demokratik yaşama  katkı koyan en büyük baş mimarlarından olduğunu ifade etti.  Gerek devletin kuruluşunda gerekse anayasanın hazırlanışında, partiler yasasında Konuk’un önemli başarılarının olduğunu belirten Atun, “Bunları hep kendi ağzından Başbakanlık döneminde dinlemiş birisiyim. Merhum Cumhurbaşkanımız  Denktaş’ın Genel Sekreteri olarak 21 Aralık 1963 sonrasında bugünkü devletin çekirdeği olan yönetimin oluşmasında da yine önemli rolü ve fikir katkıları mutlaka vardı” dedi. 

“Bize yol gösterici oldu” 
Atun sözlerini şöye sürdürdü: 
“ Nejat beyle  Planlama ve İnşaat Dairesi’ni kurduk ardından ilişkilerimiz hep sürmüştür. Kendilerini son derece muhlis efendi bir insan olarak tanımaya başlamıştık. Bilahare sancağa geçti ve sancağın dallarından birisi olarak görev yaparken bize mücahitlik görevimiz esnasında da yol gösterici oldu. Bugünkü Pınarbaşı Havaalanı’nın inşasını yapıp yapamayacağımızı sordu. Böyle bir düşüncesi var. Var mısınız dediğinde ben bu işin bir mühendis arkadaşımla o işin başına geçtim. Yani Nejat  beyle olan bu ilişkilerimiz böylece başlamış oldu. Nejat beyi Denktaş beyle olan ilişkileri itibariyle tanımaya başladık. Malum Denktaş beyin Ankara’da tutulduğu dönemde o da görevli olarak Ankara’ya gidip  dönemeyince bu defa gerek Denktaş beye olan güveni gerek davaya olan güveni mücadeleye olan inancı her şeyi göze alarak Denktaş beye Kıbrıs’a çıkıp Rumlar tarafından yakalanması Nejat beyin kahramanlığını ortaya koyuyor. O olayı bize defalarca en ince ayrıntısına kadar  bizzat kendisi anlattı.”

“Denktaş’la et ve kemik gibiydiler”
Nejat beyin merhum Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ile et ve kemik misali bağlı olduklarına dikkat çeken Atun, “Et ve kemik misali kader birliği yapmış bir insandır. Denktaş beye müthiş saygısı vardı. Bir ara ters düştüklerinde ve UBP’den istifa edip parti kurduğunda dahi Denktaş bey hakkında  hakkında olumsuz bir şey söylediğini duymadım. Böylesine efendi ve sadık bir insandır. Nejat bey ilk Başkandır. Yani ilk Meclis Başkanımız Nejat beydir. 

“İkinci hükümetin kurulmasında ön ayak oldu”
Cumhuriyetin ilanında Meclis Başkanı idi. Bu görevi yürüttüğü dönemde Denktaş’ın Cumhuriyeti ilan ettiği konuşmasını dinlerken benim gözlerimden yaşlar boşalıyor. Herhalde derin düşünüyorum. Nerelerden nerelere geldik diye bir duygusallık içerisine girdiğimde kürsüden inip bana ‘yahu Hakkı bey bu kadar duygusal birisi olduğunu hiç tahmin etmemiştim’ dedi. Bunu hiç unutmadım.  Sonrasında ikinci kez hükümet kuruldu. Denktaş onu yine o eski kırgınlıklar bir tarafa bırakılarak ikinci hükümetin kurulmasına ön ayaka oldu. Bu sefer Nejat bey bana yine hükümette yer alır mısın dediğinde bundan gurur duyduğumu ifade ettim. 

“Talebesi gibi kendisinden faydalandık”
Hükümet Başkanlığı döneminde devlet adamlığı hukuka olan inancı yasaların en olgunlaşmış şekliyle Meclis’e sunulmasında satır satır Bakanlar Kurulu’nda okutarak önergeleri incletmesi onun bu davranışlarından adeta bir talebesi gibi yararlandığımızı söyleyebilirim. Yani biz Denkta ve Nejat Konuk ekolünden yetiştik.”

Coşar: Türkçe’yi çok seven birisiydi 
Nejat Konuk ile birlikte çalışmış Maliye eski Bakanlarından Salih Coşar da Konuk’u şöyle anlattı:
“Ben 1980’li yıllardaki dönemlerde kendisi ile beraber çalıştım. Fevkalade Türkçe’ye bağlı Türkçeyi çok seven devleti seven bir hukukçudur. Bir hukukçu olarak politikada uzun süre kalmıştır. Ve bu ülkeye çok faydaları ve katkıları olmuştur. Allah rahmet eylesin nur içinde yatsın. Bir Başbakanımız olarak dostumuzdu. Beraber çalıştığımız dönemde çok iyi günler geçirdik. Allah rahmet eylesin.”


Nejat Konuk Kimdir?
Nejat Konuk, 1928 yılında Lefkoşa'da doğdu. 1950-51 yıllarında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun olduktan sonra 1960 yılına kadar Bursa'da avukatlık yaptı. 1960'tan sonra adaya döndü ve devlet hizmetine girdi. 1 Şubat 1969'da Adalet ve İçişleri Üyeliği’ne atandı. 1970 genel seçimlerinde Türk Cemaat Meclisi’ne Üye seçildi. 1975'te oluşan İlk Kurucu Meclis’e üye oldu.


Başarılı bir siyasi kariyer
1976'da Kıbrıs Türk Federe Devleti'nin ilk başbakanı oldu. 1976-1978 yılları arasında I. Konuk Hükümeti'nde başbakanlık yaptı. Daha sonra partisi Ulusal Birlik Partisi'nden istifa ederek bir grup arkadaşıyla birlikte sosyal demokrat çizgide olan Demokratik Halk Partisi'ni (DHP) kurdu.
DHP, 1981'de yapılan seçimlerde diğer muhalefet partileri Cumhuriyetçi Türk Partisi ve Toplumcu Kurtuluş Partisi ile beraber seçim sonrası hükümet kurmak için anlaştı, ancak Nejat Konuk parti genel başkanlığından istifa ederek bağımsız milletvekili oldu ve üçlü hükümet kurulamadı. Daha sonra bir hükümet bunalımının ardından UBP-TBP-DHP üçlü koalisyonu kuruldu.
Nejat Konuk, 1982'de Kıbrıs Türk Federe Meclisi'nin Başkanı seçildi. 6 Aralık 1983 tarihinde oluşan Kurucu Meclis'in üyeliğini de yapan Konuk, 13 Aralık 1983'ten 19 Temmuz 1985'e kadar görevde bulunan KKTC Kurucu Hükümeti'nde başbakanlık yaptı.
Daha sonra aktif siyasette yer almayan Nejat Konuk, 1964'te Rauf Raif Denktaş ve Erol İbrahim ile birlikte bir sandalla Larnaka'ya çıkmak istemiş ancak Larnaka yerine şimdiki Bafra adlı köyün yakınlarında Kıbrıs'a çıkmış ve Rumlar tarafından tutuklanarak sonra da Türkiye’ye gönderilmişlerdi.

Taziye mesajları yayınlandı
Nejat Konuk’un ölüm haberinin duyulmasının ardından Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, Ulusal Birlik Partisi Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün ve Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı, DP-UG Genel Sekreteri Hasan Taçoy birer taziye mesajı yayınladı.


Eroğlu: Katkıları çok büyük”
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kuruluşu aşamasında, Anayasanın hazırlanmasında ve çok partili demokratik parlamenter sistemin kurumsallaşmasında değerli katkıları olan” Nejat Konuk’u devlet olarak unutmayacaklarını, unutturmayacaklarını vurguladı.
Eroğlu, merhum Nejat Konuk’la tanıştığı ilk günden itibaren dost olduklarını ve dost kaldıklarını, birbirlerine hep karşılıklı sevgi ve saygıyla davrandıklarını ifade ederek, Konuk’a Allah’tan rahmet, ailesi ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti halkına başsağlığı diledi.
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Ulusal Birlik Partisi (UBP) ve Meclis eski Başkanlarından, eski Bakan ve Başbakanlardan Nejat Konuk’un ölümü dolayısıyla başsağlığı mesajı yayınladı.
Cumhurbaşkanı Eroğlu mesajında şunları kaydetti:
“Kıbrıs Türk halkına uzun yıllar Türk Mukavemet Teşkilatı, Kıbrıs Türk Cemaat Meclisi çatıları altında önemli hizmetler veren, UBP ve Meclis eski Başkanlarından, eski Bakan ve Başkanlarından Sayın Nejat Konuk’un ölümünü büyük bir üzüntü ile öğrenmiş bulunuyoruz.
Nejat Konuk’un gerek 1974 Barış Harekatı öncesinde gerekse sonrasında halkımıza büyük hizmetleri olmuştur.
Rahmetli Nejat Konuk’un 1976 seçimlerinden sonra kurduğu ilk hükümette Eğitim, Öğrenim ve Kültür Bakanı olarak görev aldım. UBP çatısı altında bir süre, rahmetli Konuk genel başkan, ben Gazimağusa İlçe Başkanı olarak birlikte çalıştık.
Rahmetli Nejat Konuk, özellikle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kuruluşu aşamasında, Anayasamızın hazırlanmasında ve çok partili demokratik parlamenter sistemimizin kurumsallaşmasında yaptığı değerli katkılarla Kıbrıs Türk siyasi tarihindeki müstesna yerini çoktan almıştır.
Nejat Konuk’la tanıştığımız ilk günden itibaren dost olduk ve dost kaldık; hep karşılıklı sevgi ve saygıyla birbirimize davrandık.
Merhuma Allah’tan rahmet, ailesi ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti halkına başsağlığı diliyorum. Devlet olarak Nejat Konuk’u unutmayacağız, unutturmayacağız.”

Siber: İyi bir devlet adamı
Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, Nejat Konuk’un vefatından büyük üzüntü duyduğunu belirterek, ailesine başsağlığı diledi.
Siber, Konuk’un vefatı dolayısıyla yayınladığı taziye mesajında, Kıbrıs Türk Federe Devleti'nin ilk Başbakanı olan, Kıbrıs Türk Federe Devleti Meclis Başkanlığı ve KKTC Kurucu Hükümeti Başbakanlığı yapan Nejat Konuk'u kaybetmenin üzüntüsünü yaşadığını kaydetti.
Siber, “İyi bir devlet adamı ve içinde ülke insanına her daim hizmet etme sevgisi olan sayın Konuk, siyasi tarihimizde de saygın duruşu ve entellektüel yaklaşımları ile hafızalarımızda yer etmiş bir büyüğümüzdü” dedi.
Sibel Siber, merhuma tanrıdan rahmet, yaslı ailesine başsağlığı ve metanet diledi.

Özgürgün: Derin üzüntü duyduk
 UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, Nejat Konuk’un vefatından derin üzüntü duyduğunu belirtti  Özgürgün, Konuk’un vefatı dolayısıyla yayınladığı mesajda, Kıbrıs Türk Federe Devleti'nin ilk Başbakanı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin kuruluş sürecinde Meclis Başkanı, ardından da Başbakanlık görevini üstelenen Nejat Konuk'u kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşadıklarını kaydetti. Özgürgün, Kıbrıs Türk mücadele tarihinde önemli yeri olan, Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın kader arkadaşı Nejat Konuk’un, Ulusal Birlik Partisi Genel Başkanlığı’nı da başarıyla yürüten bir siyaset adamı olduğunu anımsattı. Hüseyin Özgürgün, Konuk'a Allahtan rahmet, yakınlarına başsağlığı diledi.

Taçoy: Büyük emek verdi
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı, DP-UG Genel Sekreteri Hasan Taçoy, Nejat Konuk’u her zaman saygı ve sevgi ile anacaklarını vurguladı.
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı, DP-UG Genel Sekreteri Hasan Taçoy, Nejat Konuk’un vefatı dolayısıyla yayınladığı mesajda, Konuk’un vefatından derin üzüntü duyduğunu belirtti. Taçoy, Konuk’un, Kıbrıs Türkü’nün haklı mücadelesine büyük emek verdiğini, Kıbrıs Türk Federe Devleti'nin ilk Başbakanı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin ikinci Başbakanı, UBP kurucularından olduğunu anımsatarak, “Değerli büyüğümüz Nejat Konuk'u kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşamaktayız” dedi. 
Mesajında “Değerli bir büyüğümüzü kaybettik. Nejat Konuk'u her zaman saygı ve sevgi ile hatırlayacağız” ifadelerini kullanan Hasan Taçoy, Konuk'a Allahtan rahmet, ailesine ve yakınlarına başsağlığı ve sabır diledi.

Güncelleme Tarihi: 02 Ocak 2015, 10:47
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473