banner564

New York’ta Kıbrıs zirvesi

Guterres ile yarım saat görüşen Akıncı, Güney Kıbrıs’taki seçimlerden dolayı müzakere sürecinin yakın zamanda başlamayacağını söyledi

New York’ta  Kıbrıs zirvesi
banner598
Özlem Kaya YALGIN
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile bir araya geldi. Guterres ve Akıncı New York'taki BM binasında yer alan görüşmenin başında basın mensuplarına el sıkışarak poz verdi.
Görüşmede Müzakereci Özdil Nami, KKTC'nin New York Temsilcisi Mehmet Dana, Cumhurbaşkanlığı Diplomasi ve AB Danışmanı Erhan Erçin, Özel Kalem Müdürü Cenk Gürçağ ve Sözcü Barış Burcu da yer aldı.
Guterres'e ise Siyasi İşlerden Sorumlu Yardımcısı Jeffrey Feltman eşlik etti.
Akıncı-Guterres görüşmesi , Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik müzakare sürecinde Crans-Montana'nın ardından izlenecek yol ve Guterres'in BM Güvenlik Konseyi'ne sunacağı rapor öncesinde gerçekleşiyor olmasından dolayı önem taşıyordu. 
Cumhurbaşkanı Akıncı, yaklaşık yarım saat süren görüşmenin ardından BM binasında basın açıklaması yaptı.
Yaklaşık yarım saat süren görüşme sonrası Cumhurbaşkanı Akıncı, Birleşmiş Miiletler Genel Merkezi’nde açıklama yaptı.
Akıncı, Güney Kıbrıs’taki Başkanlık seçimi nedeniyle yakın bir zamanda BM’den müzakerelerin yeniden başlaması için inisiyatif üstlenmesini beklemediklerini kaydetti.
Müzakerelerin açık uçlu devam edemeyeceğine de vurgu yapan Akıncı; bundan sonra nasıl bir yöntem izleneceğinin düşünülmesi gerektiğini söyledi.

Çözüm 2004’e göre zor
Güven artırıcı önlemler konusunda da değinen Akıncı, mobil telefonlar ve elektrikte interkonekte konularında adım atılamadığını ifade ederek süreçte kurulan komitelerin çalışmalarına devam etmesi gerekliliği üzerinde durdu.
Cumhurbaşkanı Akıncı; gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Federasyon konusunda toplumların yaklaşımının sorulması üzerine Akıncı; ‘Kıbrıs sorunun çözümünün 2004’e göre bugün çok daha zor olduğuna işaret etti ve 10 yıl sonra imkansız hale gelebileceği uyarısını yaptı.
Akıncı, Rum toplumunun eşit ortaklığa hazır olmadığı yönündeki görüşünü de aktardı.

Akıncı ile Çavuşoğlu Kıbrıs’ı konuştu
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, New York’ta Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüştü.
Cumhurbaşkanı Akıncı’nın kaldığı otelde dün saat 18.30’da (KKTC saatiyle 01.30) başlayan ve 1 saat kadar süren görüşmede, Kıbrıs sorununda gelinen süreçle ilgili değerlendirme yapıldı.
Görüşmeye, Kıbrıs Türk Müzakereci Özdil Nami ve KKTC New York temsilcisi Mehmet Dana da katıldı.
BM Genel Kurulu 72. dönem çalışmaları dolayısıyla çarşamba günü heyetiyle birlikte New York’a gelen Cumhurbaşkanı Akıncı, temasları çerçevesinde dün Sosyalist Enternasyonal’in başkan ve başkan yardımcılarının bir araya geldiği başkanlık konseyi toplantısına katılarak konuşma yapmış, Sosyalist Enternasyonal Başkanı Yorgos Papandreu ile de görüşme yapmıştı.

Güncelleme Tarihi: 24 Eylül 2017, 11:39
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473