banner564

Öderlerse banka uçar

Koop Bank Yönetim Kurulu Başkanı Kelle, TÜK ve Telekomünikasyondan 3 milyar TL kredi alacağı olduğunu söyledi

Öderlerse banka uçar
banner598
Aytuğ TÜRKKAN
Kıbrıs Türk Kooperatif Merkez Bankası (Koop Bank)Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle, bazı devlet kurumlarından yüksek miktarlarda alacak olduğunu söyledi. Kelle; özellikle Toprak Ürünleri Kurumu (TÜK) ve Telekomünikasyon Dairesi’nden alacakların 3 milyar TL civarında olduğunu belirterek “Bunları tahsil edebilirsek KOOP Bank uçar” dedi.
Kelle, 2017 sonu itibarıyla Telekomünikasyon Dairesinden yaklaşık 2.4 milyar TL, TÜK’ten yaklaşık 600 milyon TL, Cypruvex’ten ise bir milyon TL alacakları olduğunu söyledi.
Kıbrıs Türk Kooperatif Merkez Bankası (Koop Bank)Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle Kelle, Diyalog Tv’de katıldığı Aytuğ Türkkan ile Detay programında çarpıcı açıklamalarda bulundu. “Göreve geldiğimde Koop Bank’ın yüzünü daha çok üreticiye dönmesi gerektiğini söylemiştim” diyen Kelle, bu noktada önemli çalışmalar yaptıklarını belirtti.  Üreticiye yönelik yapılan çalışmalar hakkında bilgiler veren Kelle, tarihte ilk kez gübrede ve tohumlukta faizi yüzde 5’e çekerek önemli bir hizmet verildiğini belirtti. 
Kelle, “Tarım arazilerindeki doğrudan gelir desteğini, süt parasını, üretici kimliğini göstererek artık kırsaldaki insanlar kredileri alabiliyor” dedi. Kelle sözlerini şöyle sürdürdü: Özel bankalarla çalışmaya başlayan büyük baş hayvan üreticilerinden yüzde 18’ini yeniden kooperatife kazandırdık. Bu önemlidir çünkü; bu kişiler üzerinden önemli bankacılık işlemleri yapılıyor. Bunun yanında 8 tane zorda olan köy kooperatifini desteklerle yeniden canlandırdık. Bankanın Güzelyurt Şubesi 5 ay önceye göre iki misli kar yapmıştır. Çünkü köylü kooperatif ile çalışmaya başlamıştır” dedi.

Mukayyitliğe yeni denetçiler alınmalı 
Bir seçim dönemi geçirdiklerini ifade eden Kelle “Bankayı siyasi yapı güdümünden çıkardık. Ben bu dönemde tek bir kredi dahi verilmesine olanak sağlamadım” dedi.  Kooperatifin kurumsal bir yapıya kavuştuğuna dikkat çeken Kelle, kooperatiflerde denetim zafiyetine dikkat çekti. Kelle, “Yeni atanacak mukayyitle birlikte bu sıkıntının son bulacağına inanıyorum. Çünkü hükümet programında kooperatifçiliğe önem verilecek. Yeniden gözden geçirilecek deniyor. Bu umut verici bir durumdur. Mukayyitliğe uzun bir süredir personel alınmıyor, denetçi sayısı az. Hal böyle olunca köy kooperatiflerini denetleyemezsiniz”
Koop Bank’ta da göreve geldiğimde denetimin sıkıntılı olduğunu gördüm” şeklinde konuştu.
Kelle, “Araştırdık, ne yapabilir diye baktık. Dışardan denetçilerle denetimin yapılması gerektiğini gördük ve bu yöntemi başlattık. Denetçi sayımız 2 iken 5’e çıkardık. Denetimdeki zafiyetimizi çözdük. Mukayyitliğinde yapması gereken budur” dedi.

TÜK ve Telekom’dan büyük alacaklar var
Koop Bank’ın devletten alacaklarının miktarının sorulması ve bunun nasıl tahsil edileceğine yönelik soru üzerine Kelle, rakam vermekten kaçındı ve şunları söyledi: 
Devletten alacaklarımızı bir program çerçevesinde mahsuplaşarak devletten alma noktasına getirmeliyiz. Ve bunu yaptıktan sonra da kooperatifi gerçek sahiplerine devretmeliyiz. Bu konuda geçmiş dönemde Maliye Bakanı Sayın Serdar Denktaş’ın bize desteği olmuştu. ‘Çalışmayı yapın gelin’ demişti. Biz yetiştirememiştik. Umarım bundan sonraki süreçte bu paranın geriye dönüşü sağlanır. Telekomünikasyon Dairesinden 2017 sonu itibarıyla yaklaşık 2.4 milyar TL, 600 milyon TL de TÜK’ten alacağımız var. Bu rakamlar bizim elimizde olsaydı bu banka uçardı. Umarım bu hükümet döneminde bu adım atılır.”

Güncelleme Tarihi: 23 Şubat 2018, 11:01
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473