banner564

Olacak o kadar

Seçim Yasası Meclis’ten geçti; Özgürgün 7 Ocak üzerinde direndi

Olacak o kadar
banner598
Cumhuriyet Meclisi’nin dün gün boyu devam eden tartışmalı birleşiminde Yeni Seçim yasası oy çokluğuyla kabul edilirken, erken genel seçimlerin 7 Ocak’ta yapılmasına ilişkin karar yarınki komite toplantısında netleşecek.
Başbakan Hüseyin Özgürgün’ün dünkü birleşimde yaptığı konuşmada, 7 Ocak üzerinde direnirken, bütçenin çok ciddi sorunlar yaratmayacağını, geçmişte de benzer durumların yaşandığını söyledi. Özgürgün tarih konusunda geri adım atmadı.
CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, ilgili komiteye 7 Ocak tarihini önerdiklerini belirtirken, bütçenin hızlı bir şekilde geçirilmesi için yardımcı olacaklarını söyledi. Eski Başbakanlardan Ferdi Sabit Soyer ise yaşananları ‘Kokuşmuşluk’ olarak nitelendirdi
KKTC'deki seçim sistemine köklü değişiklikler getirecek olan Seçim ve Halkoylaması (Değişiklik) Yasa Tasarısı Meclis Genel Kurulu'nda oy çokluğu ile kabul edildi. TDP milletvekilleri ile Bağımsız Milletvekili Mehmet Çakıcı, ret oyu verdi. Yasanın hayata geçmesi ise Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın onayına kaldı. Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu dün saat 10.30’da Meclis Başkanı Sibel Siber başkanlığında toplandı.  

Üniversiteler hakkında tezkereler görüşüldü
Genel Kurul’da ilk olarak Başbakanlığın Hukuk Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi gündeminde bulunan Uluslararası Aydın Üniversitesi’nin “Açma ön İzni”nin “Yükseköğretim Kurumu Açma İzni”ne Dönüştürülmesine ilişkin karar tasarısının komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkere görüşüldü.

Erhürman: Acil olmayan durumlarda tasarrufta bulunulmalı
CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, tezkerenin görüşülmesi sırasında söz alarak 7 Ocak tarihinde seçim yapılması kararı alındığını, dolayısıyla böyle bir dönemde ülkenin geleceğini bağlayacak, acil olmayan konularda tasarrufta bulunmasının uygun olmadığını söyledi.            Erhürman, bu bağlamda başvurusunu 2016’da yapan bir üniversiteye ivedilik verilmesinin anlamlı olmadığını savundu, bunun parlamenter demokrasinin temel ilkelerine uygun olmadığını belirterek, oylarının ret olacağını söyledi.

Çeler: Prestij ayaklar altına alındı
TDP milletvekili Zeki Çeler, 30’a yakın üniversite bulunduğunu, “prestijin ayaklar altına alınmakta olduğunu” savundu.
Ülkede yüksek öğrenim politikası olmadığını belirten Çeler, yeni üniversite açma taleplerine ileriye dönük politika olmadan izin verilmesinin doğru olmadığını belirtti.
Çeler, YÖDAK’ın etkin denetim yapacak durumda olmadığını da savundu.
Tezkere oyçokluğuyla kabul edildi.
Ardından, Başbakanlığın Hukuk Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi gündeminde bulunan Erkman Üniversitesi’nin “Açma ön İzni”nin “Yükseköğretim Kurumu Açma İzni”ne Dönüştürülmesine ilişkin karar tasarısının komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkere görüşüldü.

Angolemli: Seçime giderken bu acele niye?
TDP milletvekili Hüseyin Angolemli, seçime giderken bu acelenin sebebinin ne olduğunu sordu. Ülkede yaşanan sorunlar nedeniyle, ülkeye okumaya gelen öğrencilerin sorun yaşadığını söyleyen Angolemli, “Öğrenciler meta haline getirildi. Tam bir ticaret” dedi.
Trafikte yaşanan kazalarda öğrencilerin hayatını kaybettiğini, 100 bin öğrencinin güvenliğinin sağlanamadığını, uyuşturucunun giderek yayıldığını söyleyen Angolemli, denetim yapılmadan yeni üniversite açılmaması gerektiğini belirtti.
Angolmeli, öğrencilerin 20 bin tanesinin kayıtlı olduğunu ancak üniversiteye devam etmediklerini, çeşitli sektörlerde çalıştıklarını söyledi.
Konuşmaların ardından tezkere oyçokluğuyla kabul edildi.

İvedilik sonraki toplantıya bırakıldı
Genel Kurul’da, öneri sahipleri adına UBP milletvekili Dursun Oğuz’un sunduğu KKTC Meclisi’nin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Temsilciler Meclisi’nin Garanti ve İttifak Anlaşması’nın Ortadan Kaldırılmasına Yönelik Adımın Kınanmasına İlişkin Karar Önerisinin Komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkeresi görüşüldü.

Oğuz: Ötekileştirme gibi bir amaç yok
UBP Genel Sekreteri Dursun Oğuz ise, belli süre beklendiğini, bazı partilerden açıklama gelmediği için öneriyi hazırlandıklarını söyledi. Oğuz, siyasi bir menfaat ve art niyet için önerinin hazırlanmadığını, ayırma, ötekileştirme gibi bir amacın olmadığını ifade etti.
Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber de, Kıbrıs konusunun hassas bir konu olduğunu, Meclis’te tüm kararların konsensüs ile alındığını söyleyerek, “kötü niyet” olmadığına inandığını, konunun parti başkanlarıyla görüşülerek, bir sonraki toplantıda oybirliğiyle geçmesi önerisinde bulundu. Oğuz, Siber’in önerisini kabul etti. Bunun üzerine tezkerenin görüşmesi gelecek haftaya ertelendi.

Seçim tarihi ve bütçe konusu tartışıldı
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, bütçenin hızla Meclis’e getirilerek geçirilmesine yönelik bir öneri sunmak istediklerini kaydetti.
Erhürman, bütçenin komitede kısa şekilde görüşülmesiyle Meclis’e getirilmesi halinde, konsensüs ile Meclis’teki görüşmeler sırasında konuşma hakkı sürelerinin kısaltılması önerisi yaptı. Erhürman, bütçenin dönem koşullarına uygun olarak, seçime avantaj sağlamayacak şekilde hazırlanması halinde konuşma sürelerini kısaltmaya hazır olduklarını belirtti.

Denktaş: Seçimin Şubat başına alınması doğru olur
Başbakan Yardımcısı, Maliye Bakanı Serdar Denktaş, bütçe çalışmalarının bir buçuk aydan beri devam ettiğini, bunu yok sayacak bir adım atılmaması gerektiğini, bu şekilde Meclis’e sunulacağını söyledi.
Denktaş, tartışılmadan bütçe geçirilemeyeceğini belirtti.  Denktaş, “Bütçesiz gidemeyiz, gelecek yıl sorunlu başlar. Şubat ayında yapılacak ödemeler yapılamaz” dedi.
Denktaş, bütçenin Meclis’te görüşülmesinin seçim çalışmalarıyla çakışacağını söyleyerek, seçimin Şubat başına alınmasının doğru olduğunu belirtti.

Erhürman: Sorumluluk bize atıldı
CTP Genel Başkanı, milletvekili Tufan Erhürman, seçim tarihi konusunun ortaya çıkış sürecini anlattı.
Seçim tarihinin hükümet tarafından belirlenmesi gerektiğini ifade eden Erhürman, “Sorumluluk bize atıldı. Tarih belirleyin dendi. Yasal olarak mümkün olan ilk tarih olan 7 Ocak’ı söyledik” dedi.
Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, yeni seçim yasası uyarınca seçim tarihi konusunda Meclis Başkanı’nın Yüksek Mahkeme Başkanı ile istişare etmesi gerektiğini dile getirdi.

Özgürgün: Denktaş ile uyumlu bir ortağız
Başbakan Hüseyin Özgürgün, Başbakan olarak CTP’den seçim tarihi vermesi istediğini söyleyerek, seçimin 7 Ocak’ta yapılacağını söyledi. Özgürgün, 7 Ocak önerisinin Erhürman tarafından verileceğini ve seçimin yapılacağını belirtti.
Bütçenin de geçeceğini kaydeden Özgürgün, Denktaş ile uyumlu bir ortaklık içinde olduklarını kaydetti.
Gelen eleştiriler sonucu güvenoyuna ihtiyaç olduğunu fark edince seçim kararı alındığını söyleyen Özgürgün, DP’nin de bunu değerlendireceğini kaydetti. Özgürgün, teknik konuların halledileceğini, seçimin yapılacağını söyledi.

“Bütçe seçim erteleme gerekçesi olmamalı”
CTP milletvekili Birikim Özgür’ün sorusu üzerine, Başbakan Özgürgün, daha kötü zamanlarda seçim yapıldığını, bütçenin komitede kaldığı dönemler yaşandığını belirterek, Genel Kurul aşamasının seçimden sonra yapıldığı dönemler yaşandığını kaydetti.
Öncelikli olanın seçimler olduğunu ifade eden Özgürgün, “Bütçeyi seçim erteleme gerekçesi yapmayın. Geri adım atmamalıyız. Atarsak Meclis ciddiyetini kaybeder” dedi.

Siber: Parti başkanları konsensüs sağlamalı
Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber de, partilerin erken seçme karşı olmadığını, en uygun seçim tarihinin belirlenmesine ihtiyaç olduğunu, toplumun zarar görmemesi gerektiğini belirtti.  Siber, tarih konusunda parti başkanlarının bir araya gelerek konsensüs sağlaması önerisinde bulundu.

Denktaş: Gelecek iki yılı heba edeceğiz
Başbakan Yardımcısı, Maliye Bakanı Serdar Denktaş, 2004 yılı bütçesi örneğini vererek, 2004 bütçesinin yaşanan olaylar, seçimler nedeniyle 31 Mart 2005 yılında geçtiğini söyleyerek, “Şimdi de gelecek iki yılı heba edeceğiz” dedi.
Son yıllarda yapılan olumlu gelişmelerin sıfırlanacağını ve 2019’da yeniden başlanacağını belirten Denktaş, “yazık” dedi. Denktaş, Meclis’i sorumlu davranmaya davet ederek, geçmişte yaşanan örneğin göz önünde bulundurulması gerektiğini kaydetti.

Erhürman: 7 Ocak önerisinden vazgeçmedik
CTP Genel Başkanı milletvekili Tufan Erhürman, 7 Ocak önerisinden vazgeçmediklerini söyleyerek, Yüksek Seçim Kurulu ile görüşülmesi konusu da dahil olmak üzere görüşmeleri yapacaklarını belirtti. Erhürman, “Biz bu sorumluluğu üsteleneceğiz. Çünkü belli ki hükümet bunu yapmayacak” dedi. Erhürman, 7 Ocak tarihinin komitede önerildiğini, ekstra yapılacak şeyler varsa onun da yapılacağını ifade etti.

Özgürgün: Üslubuna dikkat etmeli
Başbakan Hüseyin Özgürgün, 62. maddenin sulandırıldığını, güncel konuşma haline getirildiğini söyledi. Özgürgün, ana muhalefet partisi başkanının üslubuna dikkat etmesi gerektiğini, halkını düşünmediğine ilişkin eleştirilerin doğru olmadığını, sorumluluklarının farkında olduğunu kaydetti.
Seçimle ilgili kararın meclis tarafından verileceğini söyleyen Özgürgün, kararın ardından gerekenlerin yapılacağını belirtti.
Özgürgün, “7 Ocak ile ilgili iki parti niyet ortaya koydu. Bunun artık konuşulmaması gerekiyor. Ben sorumluluklarımın bilincindeyim” dedi. 

“Artık seçim tarihini tartışmamalıyız”
Özgürgün, “Yargı halktır. Halk kimin doğru kimin yanlış yaptığına karar verecek. En önemli karar odur. Meclis’te artık seçim tarihini tartışmamalıyız” diye konuştu.
Bütçenin Meclis Genel Kurulu’na geleceğini söyleyen Özgürgün, geçmesinin seçimden sonraya kalabileceğini belirtti.
Yerinden söz alan Başbakan Yardımcısı Maliye Bakanı Serdar Denktaş, ülkenin bütçesiz kaldığı dönemlerde yaşanan sıkıntılara işaret ederek, seçim tarihinin tartışılabileceğini, iki parti başkanı tarafından alınan kararın “değiştirilemez olamayacağını” söyledi.

Güncelleme Tarihi: 24 Ekim 2017, 09:58
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474