banner564

200 milyon Euro’luk yatırım

Namsoy, Lapta’ya yapılacak otel ve marinanın sadece bölgeye değil ülkeye de çok ciddi bir katma değer sağlayacağını belirtti

200 milyon  Euro’luk yatırım
banner598
Çiğdem AYDIN
Lapta Belediye Başkanı Fuat Namsoy, bölge halkı ile istişare içerisinde alınan Marina ve Otel projesini eleştirenleri anlayışla karşıladığını, fakat yatırımın bölgenin ‘turizm ile kalkınma’ projesi için önemli olduğunu söyledi. Projenin Lapta bölgesine çok ciddi bir değer katacağını belirten Fuat Namsoy, maliyetin 200 milyon Euro civarı olacağını belirtti. 
Teleferik projesinin durdurulduğunu anlatan Namsoy, “Proje Orman Yasasına takılmış. Her yerden izin almamıza rağmen durduruldu. Yasal düzenlemelerle sanırım bu sorunu da çözeceğiz” dedi. Lapta Belediye Başkanı Fuat Namsoy’un sorularımıza verdiği yanıtlar şöyle:

Soru: Lapta Belediyesi’nde son 3 yılda neler yapıldı? 

Yanıt: Avrupa Birliğine sunmuş olduğumuz ‘Yeşil Atık’ projesinin onaylandığını öğrendik. Yaklaşık 3 milyon TL’lik bu projemiz bizim için çok önemliydi. Çünkü biz bu atıkları atmak için Lapta’dan araç çıkarıp Güngör çöplüğüne götürüyorduk ve maliyeti yılda 2 milyon TL oluyordu. Bu projenin hayat bulmasıyla birlikte önemli bir artımız olacak hem ekonomik anlamda hem de iş gücü anlamında. 
Lapta Belediyesi 15 yerleşim yerinden oluşuyor. En geniş en büyük yüz ölçümüne sahip bir belediye olarak Malta adası ile eşit bir yüz ölçümümüz var. Ekonomik kalkınma potansiyelimizi de etkiliyor. Altyapı ve üst yapı yatırımlarını yapıyoruz. 2014-2016 yıllarını kapsayan toplam 11 milyon 500 bin TL’lik yatırım yaptık. 2017 yılında da proje yatırımlarımızı geliştirdik bu yıl da 8 milyon TL yatırımlarımız devam ediyor. Yeşil Atık Projesi ile de 10 milyon TL oldu. Gerek bölge sakinlerinin gerek ziyaretçilerin sosyalleşebileceği alanlar yaratıyoruz park alanları dahil, sahil yürüyüş yolumuz 3 buçuk kilometrelik yürüyüş yolumuz önümüzdeki ay bitmiş olacak. TC Büyükelçiliği Kalkınma ve Koordinasyon Ofisi ve AB katkılarıyla yaptık. 
Ayrıca diğer bölgelerde de denize ulaşım için yollarımızı yapıyoruz. Biz Lapta ve bize bağlı olan tüm bölgelerde kültürel yatırımlara da dikkat ediyoruz doğal yapıyı bozmadan yatırımlarımızı yapıyoruz. Bölge içi ve bölgeye ulaşımı kolaylaştırmak adına son 3 yılda 42 KM. uzunluğunda asfalt yapımı, 8 KM. parke yol yapımını da gerçekleştirdik. Son 3 yılda toplam 60 KM. yol yapımını gerçekleştirdik.”

Soru: Belediyenin sıkıntılı dönemlerden geçtiğini biliyoruz şimdi son durum nedir? Maaşlar ve sosyal yatırımlar ödenebiliyor mu?

Yanıt: Bir dönem mali sıkıntılar içerisinde girdik fakat şu anda süratle toparladık diyebilirim.1995’ten kalma bir yasa ile görevlerimizi yapmaya çalışıyoruz ne yazık ki her gelen hükümete yeni Belediyeler Yasa’sının hazırlanmasını talep ettik ama her nedense olmadı. Bu yasanın yapılması gerekiyor ki belediyeler olarak daha verimli olabilelim. Belediyede şu an 110 işçimiz 40 memurumuz var. Nüfusumuz resmi rakamlara göre 12 bindir. Yabancı nüfusla ve Turistik konaklamalarla sürekli olarak nüfusumuz 20 binlerde oluyor. Geçmişte yaşadığımız bazı sıkıntılardan dolayı 3 yıl sosyal sigorta ve ihtiyaç sandığı ödemelerimizi yapamamıştık şimdi taksitlendirdik onları geriye dönük yatırıyoruz her ay düzenli olarak da güncel olan yatırımlarımızı yapıyoruz maaş ödemelerinde de sıkıntımız kalmadı. 

Soru: Lapta-Girne çift şerit yolu ile ilgili gelişmeleri takip etmiştik. Araya seçimler girdi, bu yol ne olacak?

Yanıt: Bu yolla ilgili de halk inisiyatifi ile beraber destek alarak Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst ile oluşturulan komitede yer alarak TC Ulaştırma Bakanlığına gittik görüştük. Bu yolun olması imkansızdı (çünkü bu yolun parası başka yerlere aktarılmış başka yerlerde kullanılmış eski dönemlerde ve ortada proje vardı yol yoktu ) biz gittiğimiz zaman fakat bu ziyaret ve çalışmalarla bu sorunu çözdük. Blokesi Maliye Bakanlığı tarafından yapılmıştır orada gerek su borusu gerek telefon direkleri elektrik direkleri alt yapıları ve öteleştirilmesi çalışmaları tamamlandı. Bu hafta içerisinde elektrik direkleri öteleştirilecek. Bunları KKTC devleti yapacak yolu da Türkiye Cumhuriyeti yapacak. Gelecek hafta içerisinde başlanıyor bilgisine sahibim. Seçimler bir engel değil. Tüm işlemler yapıldı ihalede Türkiye’de yapıldığı için biz seçimlerimizle ilgisi yoktur yapılacak alt yapı zaten yapıldı. 

Soru: Otel ve Marina yatırımın bölgeye ve belediyeye katkıları ne olacak? 

Yanıt: Biz ilk kez odak toplantıları yaptık bölgede her kesimin görüşlerini almak danışmak için. Muhtarlar sivil toplum örgütleri bölge halkı etkin katılım koydu öneriler sundular yaptığımız her şeyi danışıyoruz ihtiyaca göre hareket ediyoruz. Ben gece yatıp sabah kalkıp karar vermiyorum araştırıyor soruyorum bölgede de turizm ile kalkınma planı yaptık Lapta’ya uygun model budur. Ekonomik kalkınmayı nasıl yükseltebiliriz derdindeyiz. Asıl hedefimiz turizm sektörü üzerinden kalkınmadır yine de halktan gelen önerileri almaya hazırım farklı bir şey varsa. Marina Otel ve Sosyal Yaşam Alanı Projesi ve bölgeye çekilmesi planlanan yatırımlarda bu toplantılardan çıktı. Eko ve akro turizm yönünden gelişme ve kalkınma sağlayacağız bölgemiz halkı da bize bu konuda destektir. Bakınız bu sadece bir yönüyle bakılmasın Marina Otel Sosyal Yaşam Alanı ve Teleferik projesiydi. Teleferik projesi de Orman Yasasına takılmış. Her yerden izin almamıza rağmen durduruldu. Ne yazık ki bölgeye ciddi bir katma değer katacaktı, yasal düzenlemelerle sanırım bu sorunu da çözeceğiz. 
Yatırımcı noktasına elince süreci anlatayım kimseden bir şey sakladığımız yok bu yatırım 200 milyon Euro’dur. İlgili şirket bu yatırımı yapacak deniz ve dağ sporları birleşecek tüm ülkeye çok güzel bir dokunuş olacak. 4 değil, 5 yıldızlı bir otel yapılması teklifini sundular, 10 milyon üzerinde nakit ödeme teklifi ve ayrıca ayda 19 bin sterlin kira ödeyecekler ve yapılacak olan bütün tesisleşmeler de Lapta Belediyesi adına yapılacaktır. 
49 yıl sonra da devredilecek eğer Belediye isterse 49 yılsonunda yeniden ihaleye çıkar veya çıkmaz. Bölgeye çok ciddi bir katma değeri olacak bölgede 2 bin istihdam olacak eğer isterlerse yerli halkımız iş sahibi olacaklar. Bu yatırımın başlaması ile birlikte bölgede 800 ayrı yatırım ve girişim olacak. Çevre yapıyı bozacakmış nerede bir marina yapıldı da çevre bozuldu yapmış olduğumuz tüm inceleme ve çalışmalarda turizm de ve kalkınmada başarılı olan ülkelere baktığımızda Marina ve Turizm yatırımlarının olduğunu görüyoruz. Zaten şahsen ben ve halkım bölgemizin çevre temizliğine ve doğal yapısına ciddi önem veriyoruz. Bu suçlamaları kabul etmiyorum. Bu yatırım sadece Lapta’ya değil ülkenin eko ve makro turizmini canlandıracak. Şevki Emrullah bey bu ihaleyi almıştır. Tüm ilgili dairelerden kaymakamlıklardan gerekli belgelerimizi ve onaylarımızı aldık görüşleri de aldık Bakanları Kurulu kararımızı da aldık her aşama yasaldır kimsenin şüphesi olmasın. İlgili şirketlerle protokol yapma yetkisini de Bakanlar Kurulundan aldık. Bu sözleşme imzalandığı tarihten itibaren Otel ve Marine 4 buçuk yılda bitirilip aktif hale getirilecek Belediyeye yapılacak olan yapılar da 1 buçuk yılda teslim edilecek.

Soru: Genel seçimlerde adaylık düşünüyor musunuz? Yoksa yine belediye başkanlığı için mi aday olacak mısınız? 

Yanıt: Tam çeyrek asırdır Belediye Başkanıyım halkımız beni seçti layık gördü demek ki memnundurlar. 24 yıldır Belediye Başkanlığı yapıyorum. Genel seçimlerde milletvekili adayı değilim ama Yerel Yönetimlerde yine adayım.

Güncelleme Tarihi: 24 Ekim 2017, 09:47
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474