banner564

“Ön koşulları kabul etmeyiz”

Espen Barth Eide ile görüşen Eroğlu, dayatmalarla Kıbrıs’ta bir çözüme varılamayacağına yeniden vurgu yaptı

“Ön koşulları kabul etmeyiz”
banner598
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ile gerçekleştirdiği görüşme sonrasında basına açıklamalarda bulundu ve gazetecilerin sorularını yanıtladı. Eroğlu, Rum tarafının sismik araştırma yapan ve onu koruyan gemilerin geri çekilmesini ve bir kere daha dönmeyeceği taahhüdünün verilmesini istediğini, aksi halde müzakere masasına gelmeyeceklerini söylediklerini Eide’nin kendilerine ilettiğini kaydetti.
Anastasiadis’in Güney’deki parti başkanlarını da toplantıya çağırarak bu kararı onaylattığını anlatan Eroğlu, “Müzakerelerin başlayabilmesi için Türkiye gemilerini çekecek ve bir kere daha gelemeyeceği şeklinde taahhütte bulunacak. Bu tek taraflı bir ön koşuldur, dayatmadır. Dayatmalarla Kıbrıs’ta çözüme varmak mümkün değil” diye konuştu.
Karşı tarafın ön koşullarını kabul etmenin mümkün olmadığını söyleyen Eroğlu, tarafların eğer müzakere masasından bir çözümle kalkmak istiyorlarsa bir birlerine ön koşul dayatarak bir anlaşmaya varmanın mümkün olmadığını anlamaları gerektiğini, kendilerinin bu anlayış içerisinde hareket ettiğini vurguladı. Eroğlu, beklentilerinin Eide’nin görevini iyi niyetle sürdürdüğü bir zamanda ortaya çıkacak önerileri Rum tarafının da benimsemesi ve müzakere masasına gelip oturmaları olduğunu vurguladı.

“Eide ile olumlu bir görüşme yaptık”
Eide ve ekibiyle olumlu bir görüşme yaptıklarını kaydeden Eroğlu, Eide’nin Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis ve bazı siyasilerle yaptığı görüşmelerde elde ettiği görüş ve düşünceleri kendisine aktardığını dile getirdi.
“Güney Kıbrıs’tan olumlu bir ses çıktığını söyleyemem” diyen Eroğlu, Kıbrıs Türk tarafının müzakere masasında olduğunu ancak Anastasiades’in ameliyat için New York’a gideceğini, en az 20-25 gün Kıbrıs’tan uzakta kalacağını ve müzakerelere başlama niyeti olsa bile bugünkü koşullarda müzakerelere başlamanın mümkün olmadığını söyledi. Eroğlu, basına açıklama öncesinde Anastasiades’i telefonla arayarak geçmiş olsun dileklerini ilettiğini ve konuştuklarını da kaydetti. Zaten müzakereler konusunda bir mutabakat sağlanmış olmadığını dile getiren Eroğlu, Eide’nin Anastasiadis’in müzakere masasına dönmesi için ortaya koyduğu bazı düşünceler olduğunu fakat Anastasiadis’in bunları kabul etmediğini belirtti.

Güncelleme Tarihi: 27 Kasım 2014, 06:38
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474